用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區中學
樓主: 茶走
go

觀塘區中學   [複製鏈接]

醒目開學勳章

yingyee1501 發表於 21-11-26 09:37
回覆 bobbob 的帖子

觀塘(邊緣人, band1C-band2A  左右, 看我有冇能力升到佢band 1組, 所以而家我 留意ban ...
ic 咁梁式芝應該幾合適,近年都有聽聞聖安當校風好咗,住得近不妨過去觀察下

yingyee1501 發表於 21-11-26 09:37
回覆 bobbob 的帖子

觀塘(邊緣人, band1C-band2A  左右, 看我有冇能力升到佢band 1組, 所以而家我 留意ban ...

梁式芝最合適你女兒啦!  如果是B1C生,自行建議可選1間在黃大仙的女校德愛。

maycheung288 發表於 21-11-26 09:05
回覆 tpmon 的帖子

請問我女是KL5 band2B, 有冇介紹中學, 因我追了很多 post 也是說 band1 band2A, 可惜我 ...

Band 2可在以下5間較好男女校中選擇:
- 羅陳楚思
- 寧波公學
- 寧二
- 梁季彜
- 基考

個人覺得女校聖安當校風不會比上面的好。

醒目開學勳章

tpmon 發表於 21-11-26 11:02

Band 2可在以下5間較好男女校中選擇:

想請教
我女2次都肥左數,估計b2b/c
諗緊將軍澳定觀塘,首選係校風好嘅,因為真係好擔心佢學壞
朋友介紹觀塘寧二,梁季,基考
將軍澳就介紹何玉清,慕德
不過觀塘嘅學校真係要花時間去
~ 神的恩典夠我用~

lailaiha 發表於 21-11-26 11:57
想請教
我女2次都肥左數,估計b2b/c
諗緊將軍澳定觀塘,首選係校風好嘅,因為真係好擔心佢學壞

不好意思,將軍澳區的我只熟B1英中,不熟B2。

你要等熟將軍澳區的EK會員答你。

主科合格好重要,幫孩子找補習補好主科很重要。

醒目開學勳章

tpmon 發表於 21-11-26 12:05

有補呀
試前做卷都冇問題的
可能心理問題
~ 神的恩典夠我用~

tpmon 發表於 21-11-26 08:56

梁式芝(B1尾)和聖安當(B2中尾),校風和成績都有一段距離。個 ...

聖安當成績同梁式芝有距離

聖安當 畢業生出路
年份 學位 | AD HD | 外地 | 國內
2021 17% | 38% 10% | 15% | 5%
2020 22% | 26% 26% | 8% | 4%
2019 24% | 29% 17% | 4% | 7%
2018 17% | 38% 23% | 3% | 2%
2017 17% | 35% 25% | 4% | 2%
2016 15% | 23% 33% | 2% | 1%
2015 18% | 18% 25% | 5% | 2%

Poyau 發表於 21-11-26 13:12

聖安當 畢業生出路
17% 升大學真係幾差, 唔怪得你地話佢係 B2B, 我看佢因我小朋友話GIGI炎明熹讀緊

c 姐, 請問我個女今年小六, 我應該選 b1 女校 或定係男女校機會高d , 我成日聽人講觀塘女仔著數, 但以我理解如果100個男band 1, 100個女band 1,  如果d 女的選哂女校, 其實100個男也會入到男校或男女校, 機會應該係一樣, 我唔知著數係邊

不好意思, 我想問你以前是讀B1校, 小朋友正常都係中文小學, 你係咪都係咁, 升上band1 中學時,會不會授課都係英文教授, 要幾耐或需不需要其它幫手先會適應  

Poyau 發表於 21-11-26 13:12

聖安當 畢業生出路

你好, 正在考慮排位問題, 我想問問填乙部抽獎的問題,   如果我咁排有冇可能前4搞定
乙一 藍田聖保祿
乙二 蒙民偉書院
乙三 順利天主教中學
乙四 觀塘官立中學
乙五 梁式芝書院
乙六 呂郭碧鳳中學

tpmon 發表於 21-11-26 08:56

梁式芝(B1尾)和聖安當(B2中尾),校風和成績都有一段距離。個 ...

有jm感興趣,我們比較關心"競爭者"們屬何許Banding,因為想响自行一擊則中,想問問梁式芝和聖安當是否比較受B1c左右學生歡迎嗎?thx.thx

tpmon 發表於 21-11-26 09:11
不要就屋企附近,選些次要校風冇咁好的中學,令女兒變壞,影響一生。

我讀書的年代,聖安當算壞,但也聽 ...
真好,  CJ係觀塘長大, 幫到我們走少很多路

yingyee1501 發表於 21-11-26 13:17
17% 升大學真係幾差, 唔怪得你地話佢係 B2B, 我看佢因我小朋友話GIGI炎明熹讀緊 ...

8x年代港姐吳婉芳是梁式芝畢業生。

esthershek988 發表於 21-11-26 13:48
真好,  CJ係觀塘長大, 幫到我們走少很多路

那些年的事了,婚後已不在官塘住。但每次去街經官塘我都好懷念,所以都有留意官塘的事。

esthershek988 發表於 21-11-26 13:39
你好, 正在考慮排位問題, 我想問問填乙部抽獎的問題,   如果我咁排有冇可能前4搞定
乙一 藍田聖保祿
乙二  ...

順天現在是官塘網最好的男女校,要放乙1。聖保祿/順天要2選1。

tpmon 發表於 21-11-26 14:03
順天現在是官塘網最好的男女校,要放乙1。聖保祿/順天要2選1。
係咪  聖保祿/順天/聖傑靈要3選1?

YmOra 發表於 21-11-26 13:43
有jm感興趣,我們比較關心"競爭者"們屬何許Banding,因為想响自行一擊則中,想問問梁式芝和聖安 ...

梁式芝收生水平從PS1可見端倪
2018年PS1中英數分別係B2B/A/B
聖安當B2校 B1生自行有更佳選擇

rainbowred 發表於 21-11-26 13:30
不好意思, 我想問你以前是讀B1校, 小朋友正常都係中文小學, 你係咪都係咁, 升上band1 中學時,會不會授課都 ...

因人而已,人人不同。

我自己讀程度不好的中文小學(已被殺校),但派到入Band 1英中。讀初中時好辛苦,我很多科都不及格,所以在初中時我自己好自卑。記得在中三時我的英文才追到全班的average。

我孩子以往在一間英文程度較好的屋邨中文小學讀,現升上了B1A英中。所有科(除了中文和中史)都是用英文教。孩子在第一次測驗的成績已不錯,應該在第一個月返英中已適應。

esthershek988 發表於 21-11-26 14:08
係咪  聖保祿/順天/聖傑靈要3選1?

是。如放乙2聖傑靈,要博。但這決定影響放蒙民偉的排位和機會。

B1男生有人乙1選聖言,乙2選觀瑪。B1男生如願意乙1選觀瑪,機會更大。
‹ 上一主題|下一主題