用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1尾有沒有機會自行聖公會鄧肇堅中學? ...
go

Band 1尾有沒有機會自行聖公會鄧肇堅中學?

剛聽了簡介會,這間中學都幾好。都知道這間自行好熱門。請問一般收生標準如何?中西區band 1尾,有d音樂技能,機關王比賽拿過獎,不知道有冇機會自行成功?

vanillara 發表於 21-11-20 11:46
剛聽了簡介會,這間中學都幾好。都知道這間自行好熱門。請問一般收生標準如何?中西區band 1尾,有d音樂技 ...

恕我直接,B1尾係自行可以做嘅唔多,機會率無論如何都要一試,除非仲有心儀中學,或報1C尾中學但求增加機會率~~~

剛聽了簡介會,這間中學都幾好。都知道這間自行好熱門。請問一般收生標準如何?中西區band 1尾,有d音樂技 ...
學校自行申請表已經寫左收生準則。講真,Band1尾,自行就真係希望唔大。如果我無理解錯,聖鄧應該係全部申請人都有面試機會,咁準備好面試去突圍,睇下有無機會。
聖鄧以往係叩門階段,都會分流自行有無申請過,如果真係有心入聖鄧,不妨一試。

謝謝建議!

5星猩 發表於 21-11-20 12:42
學校自行申請表已經寫左收生準則。講真,Band1尾,自行就真係希望唔大。如果我無理解錯,聖鄧應該係全部申 ...

在港島區,聖鄧和港島民生都是自行收表王,每年報章也有登這兩間的自行收表有幾咁多。

醒目開學勳章

雖然tsk表面好多人報自行,實際上最終take offer嘅唔多,去叩門會有意想不到嘅驚喜

回覆 bobbob 的帖子

謝謝建議!!
但是自行官津成為正取生,唔係一定要take offer的嗎?點解take offer的唔多呢?

醒目開學勳章

vanillara 發表於 21-11-22 07:38
回覆 bobbob 的帖子

謝謝建議!!
通常自行收得嘅都係較top,但呢堆人又通常放自2,亦有唔少之後又去叩其他,總之真心想入嘅唔多,尤其呢2年,向上移嘅機會多好多

bobbob 發表於 21-11-22 09:09
通常自行收得嘅都係較top,但呢堆人又通常放自2,亦有唔少之後又去叩其他,總之真心想入嘅唔多,尤其呢2年 ...

聖鄧在自行階段會唔會傾向收其他區的學生?因灣仔區的b1派位選乙一應會入到?知唔知自行有冇收灣仔區小學的學生?

WinnieCatCat 發表於 21-11-22 10:54
聖鄧在自行階段會唔會傾向收其他區的學生?因灣仔區的b1派位選乙一應會入到?知唔知自行有冇收灣仔區小學 ...

有收!自行點會唔收本區生,港島收生唔係咁易,多中學呀!~~~

回覆樓主:

我覺得可以試,如果學生係港島band1a或band1b亦未必係自行階段揀鄧肇堅。

灣仔區band1生又點解要自行報聖鄧呢?

tpmon 發表於 21-11-21 15:17

在港島區,聖鄧和港島民生都是自行收表王,每年報章也有登這 ...

你呢個表幾好!!!!! 如果有齊所有B1A中學就好~

bananaGi 發表於 21-11-29 10:53
你呢個表幾好!!!!! 如果有齊所有B1A中學就好~

這個表的不是全部B1A中學。如港島民生是B1B、聖鄧是B1C。

報紙只報導熱門及/或多年自行入表較多的B1中學。正如hkpapa852說,港島區自行入表最多應是YWGS,但報紙沒有報導。

有關所有B1A中學,你要自己做功課。未見有EK讀者有空整這些資料。有些傳統名校成績不是B1A,但是B1B,因名氣、networking 很好,是值得考慮。不要被B1A標籤,錯過好的B1B傳統名校不考慮。