用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 vs SFA
go

播道 vs SFA  

暫時有呢兩個offer
如果係女仔,都算學術型谷得,但我唔想谷。係唔係播道啱小朋友多啲?唔係太熟悉播道的學術程度,有少少怕女到小六嘅競爭力會低。

想問問大家意見

如果播道中學都滿意,咁就緊係播道。SFA你要谷足六年,少一分都唔得,你玩唔玩到呢個遊戲先

Ckw2019 發表於 21-11-20 01:30
暫時有呢兩個offer
如果係女仔,都算學術型谷得,但我唔想谷。係唔係播道啱小朋友多啲?唔係太熟悉播道的學 ...

請問播道係新派offer嗎?

暫時有呢兩個offer
如果係女仔,都算學術型谷得,但我唔想谷。係唔係播道啱小朋友多啲?唔係太熟悉播道的學 ...

見提及播道小六嘅競爭力 想外闖?
播道轉咗無呈分 外闖要放棄直升
如一心想升中外闖 考慮 SFA

唔想谷,基本上sfa唔使諗啦。播道冇呈分,讀得就預咗直升中學,冇乜機會俾你出去競爭。

回覆樓主:

播道啦,還小朋友一個愉快童年. SFA 個種chur法係幼稚園家長想像唔到架…
有d未讀既家長話“我自己唔chur咪得lor”,但學校既氣氛、家長既影響會令到你唔chur唔得

「唔想谷」已經有答案,非龍(播道)莫屬

暫時有呢兩個offer

睇你自己對女女教育取向啦,女仔聽話啲,只要跟住SFA條隊走,升中應該會比播道好,只係SFA出名係谷嘅,要自己作取捨~

starry_night 發表於 21-11-20 11:10
播道啦,還小朋友一個愉快童年. SFA 個種chur法係幼稚園家長想像唔到架…
有d未讀既家長話“我自己唔chur ...

同意,到時係果個氣氛真係可以置身事外咩?

Jean1769 發表於 21-11-20 12:33
同意,到時係果個氣氛真係可以置身事外咩?

真係唔得架,因為我本身補習既家長有幾個都係sfa,幾個都好無奈咁跟住學校個課程去...
今年高年班其中一次英文默書要背默The Road not taken (English Poem)...  都唔知背黎有乜用… 其實我懷疑學生背完都唔明白內容… 但都要背

兩所無論教學,成績和地點相距甚遠。想小朋友升中上band one, 父母又遠陪讀,就SFA
Band 2 中學已收貨的就播道。
考到SFA, 應可考到其他小學,之後先再選。可能有間在兩者之間的收

fufu17 發表於 21-11-20 16:32
兩所無論教學,成績和地點相距甚遠。想小朋友升中上band one, 父母又遠陪讀,就SFA
Band 2 中學已收貨的就 ...

請問播道不是band 1B 嗎?

Yyt123 發表於 21-11-20 09:07
請問播道係新派offer嗎?
不是呀,係之前果批嘅Offer

回覆 ok3 的帖子

我唔係太明升中嘅玩法,如果無呈分試,中學自行個嗰階段可唔可以照試in津中? 另外,無呈分影唔影響考直資中學?

Ckw2019 發表於 21-11-20 20:31
回覆 ok3 的帖子

我唔係太明升中嘅玩法,如果無呈分試,中學自行個嗰階段可唔可以照試in津中? 另外,無呈 ...

盧校長講過播道小朋友要外闖靠校內成績已經足夠去聖喇拔,冇需要呈分試阻礙進度,所以決定取消呈分試

fufu17 發表於 21-11-20 16:32
Band 2 中學已收貨的就 ...

播道不是band 2, 但都不是band 1 a/b, 大概band 1c

係education kingdom,用DSE成績來 評,一般評播道為band 1C- 2A各中校DSE成績可以去中學板check

丁丁818 發表於 21-11-20 21:14
盧校長講過播道小朋友要外闖靠校內成績已經足夠去聖喇拔,冇需要呈分試阻礙進度,所以決定取消呈分試
...

咁實際每年有幾多位學生會去咗聖喇拔?~~~

回覆 ok3 的帖子

我唔係太明升中嘅玩法,如果無呈分試,中學自行個嗰階段可唔可以照試in津中? 另外,無呈 ...

無呈分當然影響升中外闖機會,中學未必知學生嘅水平,亦無從係EDB取到資料~~~

不過,無呈分而又公認水平高嘅,DGJS唔會有乜學生會外闖,SPCS係另一學校無呈分下外闖能力高嘅。其他,似乎外闖機會係一般~~~

回覆 ok3 的帖子

可以自行階段去in官津+出去考其他直私。只係冇呈分,學生就冇banding。其他中學只能以你校內成績,面試表現嚟決定收唔收你。