用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女UK pt 畢業, 想留英工作, 有咩要考慮 ?
樓主: connie3803
go

[英國] 女UK pt 畢業, 想留英工作, 有咩要考慮 ?

Lofty 發表於 21-11-23 13:13
非常清晰及有用,謝謝你。
以我所知在香港註冊時,交文件要certified true copy, 要lawyer or Physiotherap ...
今年開始可以申請graduate visa (好似係2年期), 可自由工作. It can be an option. But this will not count towards permanent residency. Somehow, 應該還是需要在 這graduate visa 到期前另申請 work visa.

Poyau 發表於 21-11-21 22:42
投行 Financial analysts ?

阿仔有講apply這些job, 但最後都唔成功,唔知係咪無做過這方面工作好難見成!見佢搵工搵到有啲灰!其實audit會否易啲呢?他畢業後搵了5個多月工
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我好支持仔女自己揀科、選擇職業、決定長居喺乜嘢地方(有外國護照)。

難得有外國工作機會,我都鼓勵試吓先,唔鍾意至返香港。就算申請唔到Tier 2 VISA,都可以申請兩年graduate VISA,三日就批。

不過一個女仔在外,尤其冬天返工放工都係天黑,難免擔心,我個女生得細粒,已經俾人搶過兩次電話,偷過一次。

為安全起見,租屋我揀有管理員嘅flat, corporate landlord 方便call 維修。之前住Airbnb 兩個月,雪櫃壞咗一排landlord 只肯reimburse 買冰,搬走嗰日壞電梯仲要俾錢大隻佬搬運。

sleung2020 發表於 21-11-22 23:25
分別應該唔大

我見朋友啲仔回港好快搵到工,一樣無乜工作經驗
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 Chole 的帖子

請問grad visa係咪student visa 到期前申請就可以? 要大學幫你申請 or 個人申請就可以? 謝謝

Lofty 發表於 21-11-24 13:25
回覆 Chole 的帖子

請問grad visa係咪student visa 到期前申請就可以? 要大學幫你申請 or 個人申請就可以 ...

是的,Student VISA 到期前,人在英國申請便可以了,所以有很多時間考慮。自己申請的,不用經大學。