用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs優才 大家會點揀?
樓主: hzhang212
go

德望vs優才 大家會點揀?   [複製鏈接]

yianleen 發表於 21-11-25 12:07
同埋我覺得如果堂堂一間學校, 要靠左閃右避去整靚盤數, 只係反映1) 學術水平未夠, 2) 成績唔見得人, 3) 旁 ...
TKO另一間播道咪都鐘意玩Gimmick

同埋我覺得如果堂堂一間學校, 要靠左閃右避去整靚盤數, 只係反映1) 學術水平未夠, 2) 成績唔見得人, 3) 旁 ...

好似我呢啲唔熟IB (我跟開 GCSE / GCE) 會以為佢好勁㗎,English as second language 分分鐘 IGCSE first language都不如,用唔comparable嘅科計分然後話平均分高仲得12個人考真係有啲誤導(或者係美麗嘅誤會)
多謝大家分享。

wlisab 發表於 21-11-25 16:37
好似我呢啲唔熟IB (我跟開 GCSE / GCE) 會以為佢好勁㗎,English as second language 分分鐘 IGCSE first  ...

想請教下,英文很好的小朋友考GCE-ALEVEL vs 考DSE 要怎樣對比分析呢?

SummerTrees 發表於 21-11-25 17:46
想請教下,英文很好的小朋友考GCE-ALEVEL vs 考DSE 要怎樣對比分析呢?

香港學生考ALevel,相信其中一個大嘅原因係避戰DSE嘅中文~~~

SummerTrees    發表於 21-11-25 19:31

無辦法 新式直資要做靚盤數, 唔係好難吸引家長

SummerTrees 發表於 21-11-25 17:46
唔好咁講大家討論,我都唔係咩專家~
GCE A-level 可以直接對應英國大學要求,我嘅理解無咩必修科嘅概念(如樓上所言可避中文),睇大學要求咩科。英國大學一般會要求基本GCSE科目例如英文、數學達到一定水平,亦會接受IELTS。

我以前都識人GCSE英文成績一般,但A-level成績標青入到牛劍。當然英文達A* / Level 7 嘅大有人在。GCSE英文好重寫作同分析,同DSE英文真係唔同概念,唔係一問一答。

A-level 理科我覺得英文程度唔會太影響成績,文科 / Business / Econ 應該好critical喇。

Medicine / law / Oxbridge 另有 admission test,有部份多寫作。

A level 相對目標為本
看看大學心儀學科要求
揀選3科或以上 可全文/全理/無語文

DSE 主科(中英數通) + 2X/3X
理強不可避語文 文強不可避數
DSE 1科 = AL 1科
DSE 數+M1/M2 = AL Maths

IB 如樓上所言亦是文理兼備
據 DfE IB = AL 5科
45/40/35/30/24 = 5 A*/A/B/C/D

Poyau 發表於 21-11-25 22:33
看看大學心儀學科要求

若果ALevel考本地大學,似乎,中文不可缺

若果DSE考英國大學,似乎,中文/通識未必不可缺

當然,G5或某些大學未必適用~~~

hkpapa852 發表於 21-11-25 11:06
GT一向好識攪Gimmick, 唔會無準備就亂開IBDP攪衰自己個名

睇睇GT個IBDP subject offer 就知其實同DSE選修 ...

IB 中文和DSE 中文比較,我實際問過GT中文科老師,那位老師有教DSE 和IB班,以結果論,12位IB生中文成績是6或7. 但佢教個班DSE就無幾個人攞5*或5**.
同一教師教的結果反映。IB 中文又有幾點會難過DSE.

wlisab 發表於 21-11-25 20:07
唔好咁講大家討論,我都唔係咩專家~
GCE A-level 可以直接對應英國大學要求,我嘅理解無咩必修科嘅概念( ...

謝謝你!

你的意思是如果考GCE A-level上大學,其實都要考GCSE先?

那是否可以這樣理解,即英文理科好的小朋友最優的海外升學考試選擇是A-level?

Poyau 發表於 21-11-25 22:33
看看大學心儀學科要求

謝謝你。

好似DSE對偏文或偏理的學生比IB更友好一些。需要文理兼備的程度alevel<DSE <IB?

AgapePa 發表於 21-11-26 02:46
IB 中文和DSE 中文比較,我實際問過GT中文科老師,那位老師有教DSE 和IB班,以結果論,12位IB生中文成績是 ...

非隨機的(經篩選過的)學生成績樣本無法直接比較得出以上結論。

AgapePa 發表於 21-11-26 02:46
IB 中文和DSE 中文比較,我實際問過GT中文科老師,那位老師有教DSE 和IB班,以結果論,12位IB生中文成績是 ...

咁比較dse 考5或以上同ib 6 or 7又如何?ib係水平參照,dse都係,但會再將取5的學生拉curve,分 5* and 5**。

SummerTrees 發表於 21-11-26 06:14
謝謝你!

你的意思是如果考GCE A-level上大學,其實都要考GCSE先?

GCSE 英文
有英國大學接受代替 IELTS
要留意當中有大學寫唔計 IGCSE

wlisab 發表於 21-11-25 12:01
我都想知,IELTS考個6真係無咩意思。某啲大學有啲科英文要求係比較低,但最top嗰啲唔似會接受second langua ...

dse英文都係 2nd language, 一樣可以入oxbridge, 衹要 ielts 考到 overall 7.5, 每科唔低於7就ok附合英文要求。用ib成績申請英國大學一些對英文水平有要求的學科會指定要 Eng lang A

mcl203 發表於 21-11-25 11:13
IB校內評分比重好高,唔係點可以砌到咁高爆頂成績~~~

校內評完,要交比ibo做moderation, 如果moderation後要調低分數係要全級調低。dse最初引入類似ib的校內評核就係要減低一試定生死。

SummerTrees 發表於 21-11-26 06:56
謝謝你。

好似DSE對偏文或偏理的學生比IB更友好一些。需要文理兼備的程度alevel ...

不用客氣
如偏理計劃海外升學 考慮 AL
AL 組合可以係 M+P+C/B/FM
DSE 4C + 2X/3X + M1/M2
IB 3 HL + 3 SL + Core

SummerTrees 發表於 21-11-26 06:56
謝謝你。

好似DSE對偏文或偏理的學生比IB更友好一些。需要文理兼備的程度alevel ...

另可從 UCAS 對照分 比較三者

UCAS 對照分
AL A* = DSE 5** = IB HL 7
AL A = DSE 5 = IB HL 6
AL B = DSE 4.5 = IB HL 5.5
AL C = DSE 4 = IB HL 5
AL D = DSE 3.5 = IB HL 4 / SL 6
AL E = DSE 3 = IB SL 5

poonseelai 發表於 21-11-26 07:46
校內評完,要交比ibo做moderation, 如果moderation後要調低分數係要全級調低。dse最初引入類似ib的校內評 ...

今年都好明顯睇到校內評嘅威力啦,就算要俾IBO做moderation都似乎過関問題不大~~~

Poyau 發表於 21-11-26 07:49
不用客氣
如偏理計劃海外升學 考慮 AL
AL 組合可以係 M+P+C/B/FM

IB 3HL+ 3SL, 必考兩種language and Math, 不過math 可以揀SL,相對DSE比較簡單。而另外3科雖然一定要揀一科science, 不過也有比較偏文科的science.  不過不可以揀嗮phy chem bio,所以我覺得IB 更加適合文理兼備,至少文科唔可以差的同學。而文科方面的寫作更加注重分析,總結,反思,而唔係寫一篇文字優美的記敘/抒情文章。所以可以寫出DSE範文的同學,未必可以IB考到高分。IB可能更加適合邏輯分析能力強的同學,而且要有自己的獨特諗法,因為無標準答案。更加適合將來大學的學習,將來的工作。如果只等標準答案, 操卷,好難讀的好。
純理科同學可能更加適合IAL或者AP,因為可以讀純理科,而且讀的比較深入。不過也要自己留意中英閱讀寫作能力,因為無論做邊行,就算純理論研究,留在大學工作,出到高質量的paper,被更多人認可,都需要文字功夫。(IQ 160極端資優人士不在此列

DSE我覺得更加適合“對傳統教育體系適應得好的同學”,即係由細個開始讀書就係好學生,適應測考功課模式,天生對考卷比較敏感的同學。而且勤可補拙,只要肯努力,勤力,都可以取得滿意成績。如果資質超優,可以不必侷限於校內課程,對有興趣的科目加深研究,或者有精力多學習critical thinking, 保持創造力,無論文科,理科,文理皆備,出路都很廣闊。

所以如果有得揀,可以提早揀定將來升學方向,自然最好。如果唔知自己小朋友適合邊種(其實大部分小朋友都適合不同的學制),可能讀DSE比較穩陣,因為中間發現唔適合,轉其他學制都比較靈活。

Poyau    發表於 21-11-28 09:29
‹ 上一主題|下一主題