用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs優才 大家會點揀?
樓主: hzhang212
go

德望vs優才 大家會點揀?  

mcl203 發表於 21-11-26 08:28
今年都好明顯睇到校內評嘅威力啦,就算要俾IBO做moderation都似乎過関問題不大~~~
...

今年情況無人預計到,希望盡快理順番

poonseelai 發表於 21-11-26 08:40
今年情況無人預計到,希望盡快理順番

今年情況似乎係揭出成個IB制度嘅問題,校評真係非常認真去俾分,又點可能係公開部份可以拉到佢哋可以成為狀元~~~

mcl203 發表於 21-11-26 08:48
今年情況似乎係揭出成個IB制度嘅問題,校評真係非常認真去俾分,又點可能係公開部份可以拉到佢哋可以成為 ...
IBO的決定,因為是一個全世界範圍考試。

一定德望,  2間都有D差距

b3410 發表於 21-11-26 08:56
IBO的決定,因為是一個全世界範圍考試。

我就見識過校評嘅威力,就算佔整個評分唔算太高%,佢唔放你,你公開試點威都無用~~~

mcl203 發表於 21-11-26 08:48
今年情況似乎係揭出成個IB制度嘅問題,校評真係非常認真去俾分,又點可能係公開部份可以拉到佢哋可以成為 ...

你又如何知道全因校內評核?去年全球無考試,今年部分地區包括香港有,疫情嚴重地方無。

poonseelai 發表於 21-11-26 09:02
你又如何知道全因校內評核?去年全球無考試,今年部分地區包括香港有,疫情嚴重地方無。
...

我就緊係唔識啦,不如你又解釋下,校評37/40,如何可以係公開試呢部份(考或唔使考應該都係相同評分準則瓜),如何可以拉到佢整體變45~~~

mcl203 發表於 21-11-26 09:07
我就緊係唔識啦,不如你又解釋下,校評37/40,如何可以係公開試呢部份(考或唔使考應該都係相同評分準則瓜 ...

要我估,那科可能最後達7分boundary, 啱啱取到7分,每科 boundary 又唔同。樓主,唔好意思,我地離了題

poonseelai 發表於 21-11-26 09:10
要我估,那科可能最後達7分boundary, 啱啱取到7分,每科 boundary 又唔同。樓主,唔好意思,我地離了題
...

咁啲學生幾幸運噃,仲要百幾位。一個非識IB制度嘅人去非常簡單去諗,45唔係由一科組成。假設PG37,可能組合嘅兩部份係,校內IA 40,公開試36/37,平均學校認為佢達PG37,咁制度下,如何可以令佢拉到變45呢?其中一個可能,校內IA根本就係44/45,咁又點解評佢PG37呢~~~

用個極端少少方便發問,又事實又真係出咗PG37嘅45狀元,仲有44/43唔計了~~~

mcl203 發表於 21-11-26 09:19
咁啲學生幾幸運噃,仲要百幾位。一個非識IB制度嘅人去非常簡單去諗,45唔係由一科組成。假設PG37,可能組 ...

答完今次唔答啦,真的離了題。你我唔係ibo, 唔會估到啦。今年情況係唔理想,亦會影響下年考生,希望明年全球可舉行考試,回復正常。

poonseelai 發表於 21-11-26 09:24
答完今次唔答啦,真的離了題。你我唔係ibo, 唔會估到啦。今年情況係唔理想,亦會影響下年考生,希望明年全 ...
True, 今年IBO的決定,全世界範圍睇,一定有好有唔好。影響如何,也不是我哋可以預見。所以2021年IB成績,大家睇下就算,沒有參考價值。
希望下年恢復正常,重回正軌。

poonseelai 發表於 21-11-26 09:24
答完今次唔答啦,真的離了題。你我唔係ibo, 唔會估到啦。今年情況係唔理想,亦會影響下年考生,希望明年全 ...

我係指揭左制度上嘅問題,包括品質保證。並非今年或明年考唔考嘅問題~~~

如先前例子,考返試咪可能出現所謂正常返嘅PG37取37/38嘅真成績囉。但,仲未解釋到PG37,校內IA可能43/44/45呢個疑點?~~~

就係今年咁特別,以往慣常玩法就突顯咗出嚟~~~

b3410 發表於 21-11-26 09:29
True, 今年IBO的決定,全世界範圍睇,一定有好有唔好。影響如何,也不是我哋可以預見。所以2021年IB成績, ...

學校有遞學生IA俾IBO吧,亦有往績可以參考。除非,今次真係非常例外,IBO完全唔參考IA和往績,某校往績38,今次就俾全校平均40啦~~~

mcl203 發表於 21-11-26 09:32
我係指揭左制度上嘅問題,包括品質保證。並非今年或明年考唔考嘅問題~~~

如先前例子,考返試咪可能出 ...

不如你開個新 post 再試下答你

b3410 發表於 21-11-26 09:29
True, 今年IBO的決定,全世界範圍睇,一定有好有唔好。影響如何,也不是我哋可以預見。所以2021年IB成績, ...
2021 公開試成績量寬又豈止IBDP? AL一樣有, 不過無咁誇張啫
只有EDB同考試局堅持唔量寬
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-26 09:45
2021 公開試成績量寬又豈止IBDP? AL一樣有, 不過無咁誇張啫
...

好認真mode,話分兩頭説,可能今年唔係量寬,係真實嘅反映~~~

以往係刻意㩒低學生啲真正成績,無理由百幾個45,咪俾啲亞洲學生執晒,理得你IA遞45上嚟吖,學校嘅無奈,唯有出個PG37/38俾學生~~~

...
AL 2020 已经宽松两年加埋一起打和

...
遲下睇公開試成績要好似買紅酒咁, 要睇產地同年份

poonseelai 發表於 21-11-26 09:38
不如你開個新 post 再試下答你

支持新開個post

ok3 發表於 21-11-26 10:16
遲下睇公開試成績要好似買紅酒咁, 要睇產地同年份

咁洗唔洗仲分Grand Cru,Premier Cru ?~~~