用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs優才 大家會點揀?
樓主: hzhang212
go

德望vs優才 大家會點揀?  

其實樓主你小朋友性格係點?
識朋友有gt 連 gh 二面都無去了
不過每個小朋友性格唔同
要睇邊間適合佢

Jean1769 發表於 21-11-18 08:38
你係度問,唔駛估都一面倒啦。但呢兩間學校,一間男女一間女校、一間有ib一間無
...
咁又未必,始終冇一間學校係必讀的,都要綜合多方面去考慮。況且,gh喺ek算係比較不受歡迎的。

2間學校都頗不同
不如樓主講下小朋友性格和長處

揀GT直資資源多
小班
一條龍到小四之後非常重要,否則每一分都緊張

GH, 想也不用想.

一個藍籌股, 一個新興有潛質Tech 股. 要問自己是什麼投資者了大路當然是德望, 中學DSE成績勝優才好多條街. 當然喜歡新派教學就另作別論
在這裡不喜歡德望的感覺大部分的都不是用家

b3410    發表於 21-11-24 09:11

德望

回覆樓主:

GH for sure

回覆 hzhang212 的帖子

德望小學都幾 chur, 入去要預咗跟足d。優才愉快學習,但留意佢中學理科較強,文科不太清楚,當年我research 過男生也較多。

1. 愉快學習真的可以把大部分學生教明白嗎?

2. 小班教學真的能獲得更多老師的關注?

3. 考IB真的好過考DSE?

4. 如果真的想考IB,中學插GT或者其他學校是不是更好?

cchappyforever 發表於 21-11-24 09:07

德望小學都幾 chur, 入去要預咗跟足d。優才愉快學習,但留意佢中學理科較強,文科 ...

妳女讀GH俾人chur緊? 我見我屋企嗰件好鬼hea喎, 我都想學校chur下佢

會怎樣Chur? 老師會打電話來跟進學業嗎?

SummerTrees 發表於 21-11-24 09:27
1. 愉快學習真的可以把大部分學生教明白嗎?

2. 小班教學真的能獲得更多老師的關注?

1. 愉快學習,主要係令小朋友喜歡上學,喜歡學習
2. 小班教學,真係可以有更多機會互動學習,唔係單向教學
3. IB 比DSE 著數,近年係幾明顯,除非你英文弱。
4.  有IB 又成績好的直資得幾間,要插都唔係易。

每間學校也有其支持者, 除了小朋友是什麼性格外, 父母是什麼理念,可能更重要.例如去一間谷的, 若父母不應同這間學校的教學理念和願意一同配合, 小朋友大多數讀得辛苦, 相反若父母願意配合, 父母會感激學校幫忙培養小朋友, 中學去了好學校.

同一樣道理, 若父母追棒的是相對新派教學, 有自己一套教學理念, 所選的學校就完全不同了.

父母要問自己想怎樣培育小朋友

回覆 fufu17 的帖子

非常同意,這也是我想說的。

cchappyforever 發表於 21-11-24 09:07

德望小學都幾 chur, 入去要預咗跟足d。優才愉快學習,但留意佢中學理科較強,文科 ...

其實唔係幾chur, 呀女小學都冇咩比老師chur 過, 又冇精英班又多野玩, 考測默數量小過地區一線, 二線頭津校, 不過升左上德中就真係chur, 有分精英班, 我個位自己做功課練習溫習都攪到半夜三更

ok3 發表於 21-11-24 10:50
妳女讀GH俾人chur緊? 我見我屋企嗰件好鬼hea喎, 我都想學校chur下佢

你女升德中的話就會自chur, 特別係精英班o個堆學生..

catf2 發表於 21-11-24 12:45
你女升德中的話就會自chur, 特別係精英班o個堆學生..

其實可以做到自chur都唔錯呀! 總好過喺不情願嘅情況下被chur

AgapePa 發表於 21-11-24 11:21
1. 愉快學習,主要係令小朋友喜歡上學,喜歡學習
2. 小班教學,真係可以有更多機會互動學習,唔係單向教學 ...

可能未必如此。

1. 愉快學習固然好,只是能愉快學習的知識必然是有限的,除非培養成興趣,否則很難持續的愉快學習。
2. GT一班24-26人,其他非小班教學學校的班級大約每班30人,人數上的差異不大。很難講每班少四五名學生互動效果有明顯的提高。
3. IB 對比DSE并非是否著數那麽簡單,大把英文強的學生其實沒有選IB。