用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 中二去英國
go

[英國] 中二去英國

小朋友讀緊中二,中一曾repeat 。如果出年初插班讀Year 10,有一年多啲準備後年考GCSE,請問時間上夠唔夠準確?🙏🙏

回覆 red_gunner 的帖子

英國學校收生係睇年齡唔係睇讀到form幾。總之入學嗰年嘅9月1日足13歲就入Y9,足14歲就入Y10,如此類推。唯一有機會例外係8月至10月出世嘅小朋友,因為砸界,所以independent school校長有酌情權收高或低一年。

至於GCSE係一個設計成兩年嘅課程,Y10入讀,Y11學年尾考時間上係夠嘅。不過如果你小朋友嘅年齡要入Y11就趕唔切喇。Y11亦基本上唔係收生年,隨咗小量會開一年制intensive GCSE course嘅學校外,無學校會收Y11插班生。

red_gunner 發表於 21-11-16 22:23
小朋友讀緊中二,中一曾repeat 。如果出年初插班讀Year 10,有一年多啲準備後年考GCSE,請問時間上夠唔夠準 ...

坦白講,GCSE接近香港會考,雖然較淺但科目仍多,如你小朋友中一已經要repeat, 你真的有信心你孩子可以讀完中二後用1.5年時間能應付GCSE課程嗎?

小朋友讀緊中二,中一曾repeat 。如果出年初插班讀Year 10,有一年多啲準備後年考GCSE,請問時間上夠唔夠準 ...

GCSE 常規課程科目不少 文理雙存
通常考9-10科包括以下 EBacc 科目

English
English Literature
Maths
Phy + Chem + Bio (Double/Triple)
Geography / History
Ancient/Modern Foreign Language

我識人真係自己問, 打算入讀遲一年,
不過你真係自己一間一間學校出mail 去問,
有D有回,有D無回, 有學校回可以 !
要比D 功夫勤力D咁囉

如果讀完中三可以skip GCSE 預備 A - Level 嗎?

我諗課程上有啲距離,未必追得到。GCSE相對容易,A Level個jump都大。你報sixth form,多數都要考校本筆試,讀完中三去考可能唔夠料。
我估你小朋友年齡係問題,可能要考慮讀完中三再去揾間有一年制嘅GCSE學校讀咗先(通常呢啲course只會考5-6科),然後再入sixth form。

red_gunner 發表於 21-11-17 10:46
如果讀完中三可以skip GCSE 預備 A - Level 嗎?

中一Repeat樓主無講系Band幾學校Repeat,其實好難講成績好唔好,如果出年去英國讀寄宿學校,而家應該報左名(第一輪收生過曬),仔女有心機讀既正常應付度(GCSE唔系難),有D寄宿學校可以只系讀6科。

讀完中三去讀A Level真系要學霸級,讀完中四至去讀既我都覺得本身成績要唔錯,資質唔差至得。

讀緊Band 2 頭的中學。如果出年9月讀Year 10 定GCSE 好啲?諗過出年年初插班,但好多學校都好full。

red_gunner 發表於 21-11-17 21:41
讀緊Band 2 頭的中學。如果出年9月讀Year 10 定GCSE 好啲?諗過出年年初插班,但好多學校都好full。 ...

請問明年9月足幾多歲 14/15?

好似我樓上咁講,其實唔到你揀。2022年9月1日足15歲就一定係Y11,未足就可以讀Y10。

beastiebistro 發表於 21-11-17 21:57

好似我樓上咁講,其實唔到你揀。2022年9月1日足15歲就一定係Y11,未足就可以讀Y10 ...

我覺得冇咁好嘅學校會鬆,冇揸得咁緊

回覆 sleung2020 的帖子

都有機會,不過真係要逐間試。而且Y10都唔係主要收生年,位都唔係多...

red_gunner 發表於 21-11-17 21:41
讀緊Band 2 頭的中學。如果出年9月讀Year 10 定GCSE 好啲?諗過出年年初插班,但好多學校都好full。 ...

你唔一定要好勁學校的話,可以睇吓排百幾二百名嗰D,當中好多Agent  唔多sell嘅學校其實係有計傾嘅
8-)

anitawong21 發表於 21-11-18 00:35
你唔一定要好勁學校的話,可以睇吓排百幾二百名嗰D,當中好多Agent  唔多sell嘅學校其實係有計傾嘅:wahaha ...

女校計,我經驗只有wycombe同埋st marys ascot揸得緊

我小朋友在Band1英中讀完中三後才決定到英國升學讀 Yr 10。有同級同學去讀 Yr 11, 即一年制 gcse,考5至6科(通常是英文、數和幾科science),感覺我小朋友好似留咗班。但我哋唔介意,因想孩子可以好好享受下讀唔向同科目如英國文學、歷史等,正正式式考10 科GCSE,再決定 A level 揀咩科。孩子到了英國讀得好輕鬆,一年後還拿了scholarship。

anitawong21 發表於 21-11-18 00:35
你唔一定要好勁學校的話,可以睇吓排百幾二百名嗰D,當中好多Agent  唔多sell嘅學校其實係有計傾嘅:wahaha ...
係呀! 將你既要求講比agent知, 佢地總有辦法達成你目的, 除非你既要求不合理地高

其實好睇小朋友既具體情況。最重要既考慮因素係,小朋友讀中一既時候要repeat,係因為衰邊科。如果係中文差,其實去英國係好事。唔需要讀自己最差嗰科,無論係整體成績,定係對讀書都有信心,都會有所提升。相反,如果係因為英文差,去英國要有心理準備,可能會係由一個細坑,跳去一個大坑。

Poyau 發表於 21-11-17 00:55
GCSE 常規課程科目不少 文理雙存
通常考9-10科包括以下 EBacc 科目

請問eng & eng literature 是compulsory?

回覆 yoyo123 的帖子

睇學校