用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 中二去英國
樓主: red_gunner
go

[英國] 中二去英國 [複製鏈接]

belomommy 發表於 21-11-18 01:33
我小朋友在Band1英中讀完中三後才決定到英國升學讀 Yr 10。有同級同學去讀 Yr 11, 即一年制 gcse,考5至6 ...

我們想法一樣,不過我小朋友讀完中二去讀Year 9,輕鬆享受一下英國讀書生活,玩多啲課外活動。
我小朋友間學校完全無問過我點解報Year 9,應該係無咩concern啦

WUINE 發表於 21-11-18 16:04
係呀! 將你既要求講比agent知, 佢地總有辦法達成你目的, 除非你既要求不合理地高 ...

小心agent

勸樓主不要為去而去,學校/agent 都係會
良莠不齊,要謹慎選擇。不可以肯收有位就去,否則最受苦既係自己小朋友。

red_gunner 發表於 21-11-16 22:23
小朋友讀緊中二,中一曾repeat 。如果出年初插班讀Year 10,有一年多啲準備後年考GCSE,請問時間上夠唔夠準 ...

請問樓主打算下年九月讀state or independent school?

借位一問:煩惱中
小女現在BAND 1B 中四(成績中等但英文麻麻)
下年九月應該選擇一年制igcse or a level?

好擔心阿女讀完一年IGCSE 攞唔到五個C,入吾返 state A Level Day school

如果完成中四直上A-Level state Boarding ,就算成績差,我都可以入大學預備一年班、大學基礎班,一樣可以接上大學畢業(emoji)

目標都係想她在英國大學畢業

請高人指點

eli_leung 發表於 21-11-24 19:42
借位一問:煩惱中
小女現在BAND 1B 中四(成績中等但英文麻麻)
下年九月應該選擇一年制igcse or a level?

GCSE C = Pass
直上 State boarding 讀 A level
可能 Y12 要考返 GCSE 英文 數學
除非 A level 讀呢兩科
‹ 上一主題|下一主題