用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友對英文好抗拒……
go

小朋友對英文好抗拒……

小朋友讀緊K1,唔知係咪講得唔正,變左好抗拒英文,之前已經帶過佢上英文堂,上左兩堂就唔肯再上,真係好頭痛,可以點做?

jennie_12 發表於 21-11-16 10:54
小朋友讀緊K1,唔知係咪講得唔正,變左好抗拒英文,之前已經帶過佢上英文堂,上左兩堂就唔肯再上,真係好頭痛,可 ...

興趣可以慢慢培養架嘛,咁小朋友就容易自發學英文,唔好迫得太緊,如果唔係就可能會有反效果架!

可以考慮:

樓主你家裡講英語的嗎?要慢慢引導,多鼓勵。要調低難度,唔好當小朋友咩都應該聽得明,講得出。

單對單補習

多睇 peppa pig 英語版,我係屋企好獨裁,一係睇佩奇故事(唔係玩玩具視頻),一係唔好睇電視

小朋友讀緊K1,唔知係咪講得唔正,變左好抗拒英文,之前已經帶過佢上英文堂,上左兩堂就唔肯再上,真係好頭痛,可 ...

可以去上啲比較輕鬆用英語為教學語言嘅興趣班例如音樂班之類。係音樂薰陶下,小朋友可能會放鬆啲。

試下從日常生活當中用d單字教下小朋友先,始終比較細個既小朋友,要佢地一直坐定定睇書都係比較難,可以買d拼字卡俾佢學

Azzurro 發表於 21-11-16 13:49
可以考慮:

樓主你家裡講英語的嗎?要慢慢引導,多鼓勵。要調低難度,唔好當小朋友咩都應該聽得明,講得出 ...

好少講英文,我同老公既英文都唔係好好

happymommyr 發表於 21-11-17 09:49

多啲鼓勵佢,佢認到A-Z,同學左啲發音未?可以由簡單 ...

佢認到英文字,發音未係好標準,上堂係小組,都已經得幾個人但佢都咁抗拒

jennie_12 發表於 21-11-17 11:14
好少講英文,我同老公既英文都唔係好好
如果不是急於追求學術,係可以慢慢來,如讀私幼更不用擔心,先給小朋友看多的英文卡通,聽得多就會開始識和不抗拒,佢想與人溝通就自然會講出口,然後找多些語境機會給小朋友去發展,上興趣班亦唔一定與學術有關,只要小朋友願開口講,再開始追求學術都未遲。

當年我地係無玩過字卡,放學做完功課係出街去遊樂場玩,在家就睇下卡通片地過,但有上學校的興趣班,不過主要是上由外籍老師教的PE堂,K2才去追求學術,K3才學拼音。

我有朋友既小朋友都係咁,佢出年升小一,朋友話已經係屋企一對一咁教佢,要佢背多d生字,小朋友有時唔肯合作,我覺得呢個方法反而令到小朋友會驚左英文

happymommyr 發表於 21-11-17 12:02

同英文上堂個老師傾下,睇下點可以幫到佢,同係堂上比 ...
我同意。首先,需要了解更多。問老師,問孩子。找出他的興趣,一起看動畫片。
最好的是你們一起閱讀.也許你的英語不是很好,但你的孩子可能想和你在一起閱讀

學習應該加埋玩既元素,小朋友先會更加投入同有興趣學,唱兒歌係一種方法,我同兩個小朋友用緊d mind & the prince學英文,除左可以聽唔少英文童謠之外,仲會用套教材既公仔黎講故事,唔係淨係睇書或用生字卡,生動好多

我小朋友都類似咁,真係好頭痛...

wongtw 發表於 21-11-17 11:57
如果不是急於追求學術,係可以慢慢來,如讀私幼更不用擔心,先給小朋友看多的英文卡通,聽得多就會開始識和 ...

明白咁我試下播卡通入手,興趣班要再睇睇

wonglouise 發表於 21-11-18 15:11
學習應該加埋玩既元素,小朋友先會更加投入同有興趣學,唱兒歌係一種方法,我同兩個小朋友用緊d mind & th ...

個教材咁多野既

jennie_12 發表於 21-11-19 10:41
個教材咁多野既

佢有好多繪本,咁有好多好得意既音效,例如 it's bedtime charlie!本書入面有動物園場景,用點讀筆點落動物度會有唔同叫聲,可以同小朋友玩聽聲音估動物既遊戲,又引起佢興趣去探索每本書入面不同聲效,令佢地覺得呢d係佢地既玩具,唔再抗拒睇英文書

wonglouise 發表於 21-11-22 10:36
佢有好多繪本,咁有好多好得意既音效,例如 it's bedtime charlie!本書入面有動物園場景,用點讀筆點落動物度會有 ...

聽落幾得意!我成日淨係諗到興趣班,英文書同卡通咋

notcool 發表於 21-11-18 11:01
我同意。首先,需要了解更多。問老師,問孩子。找出他的興趣,一起看動畫片。
最好的是你們一起閱讀.也許你 ...

家長同小朋友一齊讀,效果一定更好

jennie_12 發表於 21-11-22 13:01
聽落幾得意!我成日淨係諗到興趣班,英文書同卡通咋

學英文有好多種方法,最緊要都係培養佢對英文既興趣先