用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 子女生活費
go

[加拿大] 子女生活費

請問如果孩子在加拿大升學,你地是每個月TT生活費,定一次比幾個月?因為我本來想開個加拿大匯豐的離岸戶口,但發現原來個戶口每月都有月費要交,但如果個個月電匯,手續費都多,如果一次過比一筆錢,又怕他洗大左,有無家長可分享心得?我諗左好耐都諗唔通

janicekwong 發表於 21-11-16 02:05
請問如果孩子在加拿大升學,你地是每個月TT生活費,定一次比幾個月?因為我本來想開個加拿大匯豐的離岸戶口 ...

我女香港有匯豐, 係加拿大本地都係匯豐。 我global acc transfer 比佢, 唔使手續費。 每半年轉一次。

janicekwong 發表於 21-11-16 02:05
請問如果孩子在加拿大升學,你地是每個月TT生活費,定一次比幾個月?因為我本來想開個加拿大匯豐的離岸戶口 ...

student account, 不管HSBC 或TD, 都冇月費或最低balance,可已拿張debt card.

洗費方面,应該冇乜,因已俾左學費同Homestay費,剩下來只有車費,零食,間中去haircut或買參考書。車費零食哩d小額可用debt card, 參考書哩類較貴但不常發生的可用HK的附屬credit card搞定就得,基本上孩子當地户口每月CAD 100都應用唔晒
個人看法,僅供參考!

回覆樓主:

你孩子可以有你附屬咭?請問她年紀多少?因我的只有14歲

幾個月俾一次,慳電匯費用。

通常都係交學費順便匯多啲