用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 勁急, 澳洲國際小一同耀中小一比較(kowloon tong) ...
go

[小學] 勁急, 澳洲國際小一同耀中小一比較(kowloon tong)

希望有澳洲國際用家可回答, 澳洲國際小學(kowloon tong)中文程度如何, 小學生可以寫好中文嗎?如果中學一年級去其他國際學校讀中學易入嗎?因為遲了幾個月畢業....怕人地中學當讀小了一年書/ 唔收澳洲國際小學學生.

可以比較下你們眼中的耀中同澳洲國際嗎.
眼見澳洲國際有大草地, 有踢波, 有好多外國學生...(今年唔肯定有幾多外國人)
耀中極小校舍,只有一層樓, 踢波~$500一小時
成日話讀國際學校係培養多方面興趣,我覺得澳洲國際會多D活動

耀中的中文教育幾好, 繁字...我都想小一的小朋友先學繁體字先
而且都教得多認字

我們沒有護照..所以好珍惜OFFER~~

小朋友將來都是做生意(不一定需要做內地生意)

所以識唔國家的人, 可以擴闊眼光
我明白耀中較多有錢的人

澳洲國際讀完大學..就遲了一年畢業, 好似浪費了一年~~但佢就好國際~~好似外國

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D4

想中文唔差一定係耀中。澳洲國際中文好似外語,同繁體字既國際學校冇得比。

英文同數學課程慢過其他英制國際一年,可能係唔同國家課程不同。我同三間英制學校學低年級比較過。
識人由一間英制轉去澳洲國際,學返佢小朋友上年既課程內容。再加遲半年開學。即係整體慢左一年半。
如果第時去澳洲或者其他國家讀公立冇問題,要考英國名私就唔肯定。
不是話課程慢一年唔好,中學可能追番我亦唔清楚,反正最後大家都係咁考大學。只係不同國家課程既進度有偏差,冇話邊個好啲,睇你去向。

學術之外既校內活動應該澳洲比耀中要多。我見朋友一兩個星期就去學校活動,好多家長活動既相,預左好多係家長參與。如果你講課外活動,間間學校都要收費參加。

耀中主要學生係中港人。澳洲國際多啲外國人(中學),小學(低年級或以下)甚至黎緊你預多都係黑髮黃皮膚佔大部份。疫情下大趨勢係走左好多外國人,收多左本地人(可能有外國護照)。

mingyee123 發表於 21-11-15 23:33
希望有澳洲國際用家可回答, 澳洲國際小學(kowloon tong)中文程度如何, 小學生可以寫好中文嗎?如果中學一年 ...

你好,澳洲國際的中文在year 1開始會分班,聽我小朋友講,最叻嗰班似乎是母語是普通話的人居多,不過內容唔深的,要睇你小朋友本身中文程度,有些本身中文麻麻地,就覺得學校程度適中,本身好好就一定覺得學校是淺。至於易唔易轉其他中學,我都唔清楚,如果小朋友能力不錯,我覺得人地都係照咁考筆試口試,應該ok掛愈低班似乎外國人真的少左,so far我小朋友year 1現在呢班有9個左右(已算多),year 2嗰班好似有7個左右,但我知prep係4個左右/班,比起高年級應該有下降趨勢,我就唔清楚耀中,不過佢地大陸人居多,睇下你本身想要什麼,先問自己初衷,可能會有方向

希望有澳洲國際用家可回答, 澳洲國際小學(kowloon tong)中文程度如何, 小學生可以寫好中文嗎?如果中學一年 ...

我非兩間在讀家長,只係之前選校時有過類似考量。

我會考慮 AISHK 12 年後可能大部份飛返澳洲、見唔返;相反 YC 既朋友可能系大中華遇返。如果非刻意要準備移民或小朋友去外國發展,個人又唔係唔覺得一定要「去本地化」。

Student mix 係 YC 不及 AISHK 多外國面孔,但去到 tertiary destinations, AISHK 係「澳洲化」,Melb U 係咪你杯茶?Melb U 都一樣多亞洲人... 大陸之前,除左香港已有星馬越南印度。反而 YC 更「國際化」。

課外活動課,澳洲國際肯定不會令你失望!唔貴不過種類多,選擇多。
中文,澳洲係教簡體字,耀中的中文程度會深一些。但係依靠學校教中文去學,係唔夠,除非你冇要求。語境好重要,除了學校每天一小時之外,仍然要再抽時間練習。
大家都有IB,遲半年真的那麼緊要嗎?
耀中的老師都很細心,照顧到位。可能因為學費貴,人手多。

章太郎 發表於 21-11-16 17:42

耀中讀13年,澳洲國際讀12年,算係早定遲?
耀中5-6歲入Year 1,澳洲國際6-7歲入Year 1
學制唔同

Star.Star 發表於 21-11-16 17:47
耀中5-6歲入Year 1,澳洲國際6-7歲入Year 1
學制唔同

其實只係遲三個月,唔係遲一年,唔覺得有太大問題,況且好多人為左做大B入名幼,都會遲一年先讀K1

之前睇過呢個video,可以參考吓

https://youtu.be/ySrX39r3JYI

fijimum 發表於 21-11-16 18:34
其實只係遲三個月,唔係遲一年,唔覺得有太大問題,況且好多人為左做大B入名幼,都會遲一年先讀K1
...
要睇學校畀你讀邊個級別。我之前apply果時學校話年齡問題應該「低」返一年,情況即係黎緊一月原本響另一間讀緊Year 3, 澳洲國際要我讀Year 2. 所以我冇考慮到。

正確啊,佢係跟返澳洲個Age guideline 而決定你讀邊一個grade, 正如之前嗰伍朋友所講,佢係12年學制,其他IS係13年學制,即係話你讀Y2就會去到Y12畢業,你讀Y3就會去到Y13畢業,都係需要10年時間先至可以畢業,所以要了解清楚細節先好作決定。

早一年定遲一年畢業不是問題,反而去到apply 大學時,讀澳洲國際要點適應。因Nov 出成績,然後如果報英國的大學,要等到九月才開學。

fijimum 發表於 21-11-16 19:16
正確啊,佢係跟返澳洲個Age guideline 而決定你讀邊一個grade, 正如之前嗰伍朋友所講,佢係12年學制,其他I ...
同埋讀到尾升澳洲之外其他大學就要等到下一年九月先開學

明白...謝謝, 只係覺得咁貴學費一個月, 學校很細, 活動唔多....但正如你們所說, 耀中人手多D, 老師細心D, 中文教得多D...但真係要讀完小學...中學先有個泳池, 圖書館基本設施~~

真係好喜歡大校舍><...但近九龍的國際學校真係選擇唔多~~

Radiomama 發表於 21-11-16 19:31
早一年定遲一年畢業不是問題,反而去到apply 大學時,讀澳洲國際要點適應。因Nov 出成績,然後如果報英國的 ...

咁可以 hea 半年,正如考完 dse 或者5月考ib之後去澳洲升大學咁

poonseelai 發表於 21-11-16 20:24
咁可以 hea 半年,正如考完 dse 或者5月考ib之後去澳洲升大學咁
老土地諗,如果係女仔,自己年頭出世,咁個個男同學都細自己一兩年,
連讀大學第一年最young既機會都冇埋

坦白講我唔覺得yc啲人啲中文好好,識人喺入邊讀緊,真係同其他國際學校冇乜分別。其實中文好唔好,都好睇屋企有冇幫下佢。你應該從校風/文化/設施各樣去諗,咁嘅學費,唔算太值,仲要計埋逐年加上去。

swarovski2011 發表於 21-11-16 07:25
你好,澳洲國際的中文在year 1開始會分班,聽我小朋友講,最叻嗰班似乎是母語是普通話的人居多,不過內容 ...
唔只4個啦,我地讀嗰班都唔只4個