用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 speedpost報關表格
go

[英國] speedpost報關表格 [複製鏈接]

我之前一直都係寄E express,網上報關表格只是半版A4紙,但原來speedpost報關print出嚟嘅內容唔同,共有一版半A4紙。
請問寄speedpost是否把1.5頁紙print出後全部貼在箱面便可?
thanks
   5    0    0    0

longlokma 發表於 21-11-15 23:02
我之前一直都係寄E express,網上報關表格只是半版A4紙,但原來speedpost報關print出嚟嘅內容唔同,共有一 ...

其實我覺得去郵局俾個QR code佢print label貼上去,真係好方便。

Mcc906 發表於 21-11-15 23:06
其實我覺得去郵局俾個QR code佢print label貼上去,真係好方便。

謝謝,請問QR code係邊度揾?因為我次次自己print出來貼,不知道原來可以由郵局貼,請問郵局print出來的是貼紙嗎?thanks

longlokma 發表於 21-11-15 23:11
謝謝,請問QR code係邊度揾?因為我次次自己print出來貼,不知道原來可以由郵局貼,請問郵局print出來的是 ...

填好曬後,會收到個email.
按入「連結」就會有個QR code.
郵局print出嚟係貼紙,一貼上去就得。

Mcc906 發表於 21-11-15 23:18
填好曬後,會收到個email.
按入「連結」就會有個QR code.
郵局print出嚟係貼紙,一貼上去就得。

我填好了,但没收到email啊,只有跟E express一樣的是pdf檔叫我自己print出來

longlokma 發表於 21-11-15 23:21
我填好了,但没收到email啊,只有跟E express一樣的是pdf檔叫我自己print出來
...

咁奇怪,我寄2次都係去郵局print label. 我係無log in account, 就咁click 入「post now」填資料,吾知係咪呢個分別。

Mcc906 發表於 21-11-15 23:22

咁奇怪,我寄2次都係去郵局print label. 我係無log in acco ...

是啊,謝謝你,原來有另一個網上登記平台, 資料竟然並不相連的,我终於找到你說可以有QR code的報關方法了 HK post好混亂。
自己print出來又係幾張紙,但又冇說明是否要全部貼上。
請問如用QR code去郵局是否只會貼半張A4紙?是由郵局職員直接貼上去嗎?
謝謝你

longlokma 發表於 21-11-15 23:21
...
好似係要去郵局攞張用手寫投寄表格
表格上面有一個郵件編碼

然後上郵局網: 郵件清關易 (hongkongpost.hk)
選擇左手邊嗰個,即是"適合以填妥手寫投機表格這使用"
輸入郵件編碼,填好報關資料,網上遞交左之後,先會收到QR code

吾想走多轉郵局, 可以即場在郵局用手機上網填

WUINE 發表於 21-11-16 00:17
好似係要去郵局攞張用手寫投寄表格
表格上面有一個郵件編碼

thanks , 原來有另一網頁叫post now, 入哂資料可以有QR code同報關表格soft copy畀你揀print 唔print, 但成3張纸,又冇講係味要貼哂上去   

回覆樓主:

我昨天先寄完,你cap screen 個QR code, 比個staff 掃完,佢會print 出黎,係一張貼紙,佢會叫你睇清楚啲資料啱唔啱,之後佢會芾幫你直接貼係個盒上面,非常方便

FennieMan 發表於 21-11-16 00:56
我昨天先寄完,你cap screen 個QR code, 比個staff 掃完,佢會print 出黎,係一張貼紙,佢會叫你睇清楚啲資 ...

thanks, 請問E express是否可以用同一平台去登記取qr code 去郵局拎貼紙?

longlokma 發表於 21-11-16 00:59
thanks, 請問E express是否可以用同一平台去登記取qr code 去郵局拎貼紙?

係同一個平台。其實你填咗個盒大約幾重後,可以揀用邊隻貨運 第一頁出唔曬,就繼續第二頁揀。之後都係用QR code, 叫staff 幫你print (其實啲staff 會問你有冇報關,你比QR code 佢就得)

FennieMan 發表於 21-11-16 01:05
係同一個平台。其實你填咗個盒大約幾重後,可以揀用邊隻貨運 第一頁出唔曬,就繼續第二頁揀。之後都係用QR ...

謝謝你啊,我之前一直用另一個叫「投寄易」的網頁寄件,現在先知有另一個做法 唔明點解郵政局攪到咁亂

longlokma 發表於 21-11-16 01:11
謝謝你啊,我之前一直用另一個叫「投寄易」的網頁寄件,現在先知有另一個做法 唔明點解郵政局攪 ...

用呢個,填紫色,好方便。係郵局staff 教我,叫我唔使自己print .

FennieMan 發表於 21-11-16 01:17
用呢個,填紫色,好方便。係郵局staff 教我,叫我唔使自己print .

明白, 謝謝你   

FennieMan 發表於 21-11-16 01:17

長知識了!多謝分享!

FennieMan 發表於 21-11-16 00:56
我昨天先寄完,你cap screen 個QR code, 比個staff 掃完,佢會print 出黎,係一張貼紙,佢會叫你睇清楚啲資 ...

請問speedpost到咗英國之後係由邊間公司做物流運輸?
E express 到英是用royal mail, 我可以喺royal mail網頁追蹤, 咁請問speedpost 除咗喺返香港郵政到睇,英國邊一個物流網站可以check到呢?thanks

想問可否今晚報關明天寄? 還是要同日完成?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 21-11-19 15:30
想問可否今晚報關明天寄? 還是要同日完成?

可以,記錄好似會保留7~10日

longlokma 發表於 21-11-16 12:43
請問speedpost到咗英國之後係由邊間公司做物流運輸?
E express 到英是用royal mail, 我可以喺royal mail ...

https://www3.royalmail.com/track-your-item#/

我都係用呢條link check , 你入咗個reference no, 佢會forward 去當地個運輸 (Parcel-force worldwide)
我剛剛check 咗,我件貨已經到咗英國,準備派

‹ 上一主題|下一主題