用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 中文求救
樓主: KicoNg
go

DSE 中文求救   [複製鏈接]

AgapePa 發表於 21-12-2 10:49
YY Lam 原本跳槽去創天(上市公司),兼入埋股。但新公司突然被清盤。
出師不利,或者食回頭草都未定。
...

咁陰公呀!!仲諗住成功跳槽,"頭炮"必定做點表現來,學生們就有""福""了。

AgapePa 發表於 21-12-2 10:49
YY Lam 原本跳槽去創天(上市公司),兼入埋股。但新公司突然被清盤。
出師不利,或者食回頭草都未定。
...

吓!

咁黑仔嘅!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-12-2 21:25
吓!  

咁黑仔嘅!

唔駛驚,YY Lam最後自創凝皓教育,已榮升老闆

https://std.stheadline.com/education/article/1781291/%E6%95%99%E8%82%B2-%E4%B8%AD%E5%AD%B8-%E6%9E%97%E6%BA%A2%E6%AC%A3%E8%87%AA%E7%AB%8B%E9%96%80%E6%88%B6%E7%96%AB%E5%B8%82%E5%89%B5%E6%A0%A1-%E5%87%9D%E7%9A%93%E6%95%99%E8%82%B2%E6%8F%90%E5%87%BA%E8%A3%9C%E7%BF%92%E5%B7%B2%E6%AD%BB-%E9%87%8D%E5%AF%AB%E6%95%99%E8%82%B2%E6%96%B0%E5%AE%9A%E7%BE%A9

YolandaTam 發表於 21-12-2 22:38

同創天集團合作 自創凝皓教育

其實YYLam得唔得? 我女聽啲師姐又話佢補冇乜用!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-12-2 23:03
同創天集團合作  自創凝皓教育  

我女有師姐中四時中文係全級最差嗰 25%,補咗之後 DSE 有 4。

凝晧教育。YY Lam 只係佔10%股份,90%由創天(上市編號:8195)持有。YY Lam 簽了大約3年合約。九月簽約和入股10%。 但創天係10月19日,就被法院判决清盤兼停牌。現在上訴緊。
若果上訴失敗,間子公司‘凝晧’無影嚮至奇。
而且間野一日未死又出到糧,YY Lam 都要頂落去。

做老闆遲早事,就响e+發生

gracelam 發表於 21-12-2 23:03
同創天集團合作  自創凝皓教育  

可能人夾人

KicoNg 發表於 21-11-15 20:11
小兒即將考DSE, 但班主任告知佢中文麻麻,要惡補。跪求各位賜教有冇咩方法/補習老師介紹!謝謝
在此亦祝願 ...
小兒S4, 中文一直差, 中學幾年中文都是大部分不合格, 升S4暑假在網上找了一間專補中文的,說有保證達DSE 5又說會很快進步, 用了3/4個月, 學校考試上感覺上沒有明顯進步, 所謂保證只是DSE, 不保證校內, 我無語了, 相信只是吸引客的方法, 我如何給信心! 馬上走, 不再浪費時間, 現改由私人補中文, 感覺實在很多, 這導師專教中文, 每次都堂上有做練習和堂後有功課,希望有進步啦.

我自己就覺得要多閱讀才有進步, 只是中學比較忙, 沒時間去閱讀。

回覆 Chunyan 的帖子

請間邊間呀,可以PM?謝謝

Chunyan 發表於 22-1-20 16:13
小兒S4, 中文一直差, 中學幾年中文都是大部分不合格, 升S4暑假在網上找了一間專補中文的,說有保證達DSE 5又 ...

你好… 我囝是已S5…嚟緊呢屆就考 DSE了… 中數同選修科都危危地咁… 請問你可以介紹幫你囝 私補老師比我嗎?先謝謝你(emoji)(emoji)

happylogin 發表於 21-11-29 17:56
你邊區?睇下我女個間啱唔啱你。

我囝是 荃灣區… 可pm 嗎?謝謝

小兒S4, 中文一直差, 中學幾年中文都是大部分不合格, 升S4暑假在網上找了一間專補中文的,說有保證達DSE 5又 ...
可否請PM我. 謝謝 !

lcplly 發表於 22-6-12 08:13
我囝是 荃灣區… 可pm 嗎?謝謝

我女個間係東區

可否請PM我. 謝謝

happylogin 發表於 22-6-14 15:02
我女個間係東區

可否pm 我你女的補習社資料,正想找東區,謝謝!

回覆 happylogin 的帖子

我都想要呀,可以PM?謝謝!

遵理AY
我仔中學中文無合格過,dse補到3
過關

你描述果間咁似我仔補果間。。。但我仔老師話佢有進步,可能底子太差,有人扶一扶就見到分別,但我唔期望5啦!太不可能了
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊