用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 住studio 好,還是跟朋友合租單位好呢?
go

[英國] 住studio 好,還是跟朋友合租單位好呢? [複製鏈接]

我的女兒明年year 2 ,現在開始諗明年住宿問題,所以想請教大家有何意見呢?
   1    0    0    0

樂B媽媽 發表於 21-11-15 15:35
我的女兒明年year 2 ,現在開始諗明年住宿問題,所以想請教大家有何意見呢?
...

阿女自己想呢?我仔Year 1時住hall, 今年Year 2跟3個外國同學住, 但其中1個同學有事,下年不能同住, 剛剛又跟幾個香港同學簽了下年新屋, 佢話最開心可以一 一齊煮嘢食。

樂B媽媽 發表於 21-11-15 15:35
...

呢個好個人,我自己以前自己住,同人夾好煩

Taimum 發表於 21-11-15 17:15
阿女自己想呢?我仔Year 1時住hall, 今年Year 2跟3個外國同學住, 但其中1個同學有事,下年不能同住, 剛剛 ...

請問噉快可簽定下年的屋?
要否一次過俾一年租金?

視乎仔女個性。我仔好怕鬧哄哄,佢prefer 自己一個studio, 自己manage 自己生活。疫情嚴重下,這個做法也有好處

真係好睇個性,我女講明唔想同人夾,免得用廁所有壓力。
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆 minmin 的帖子

唔快架喇,想要靚盤,10 月就要簽。一般 1 月底前都應該要搞掂。

好個人。

一個人住好處:
1. 唔洗爭任何野,廁所雪櫃全部都係你
2. 自己整污漕自己抹,唔洗執人手尾
3. 要閉關嗰陣唔會有人騷擾你
4. 控制到乜人出入

壞處:
1. 貴
2. 冇咁多人一齊玩通宵
3. 如果約朋友出外玩太夜,就要自己一個人返

合組好處
1. 平好多
2. 多人一齊 bulk purchase,平均消費低啲
3. 可以玩到好夜唔太需要擔心夜歸

壞處:
1. 爭設施地方用,雪櫃尤其。
2.1 如果同外國人租,有機會 a) 男仔玩得瘋癲整到廁所好污糟 b) 外國女仔會剃毛而且毛髮濃厚,容易塞去水位
2.2 如果同多女仔住的話,女仔每個月嗰幾日都會沖涼污糟啲,如果遇到個冇手尾嘅女子就...
2.3 如果多男仔一齊住,男仔會有時候想「釋放」自己,同樣如果係冇手尾就... 呢個係真架,識人都係讀大學合租嗰陣有呢個情況出現。
3. 控制唔倒咩人出入,可能隔離房就係水性楊花,日以繼夜「歌聲不斷」,又或者隔離鍾意飲酒飲到嘔,開 party 到天光。想清淨想閉關就麻煩。
4. 如果其中一個租客有時退租/反口/用電用水特別高,其餘嘅人就可能要負擔埋佢嗰筆。

minmin 發表於 21-11-15 21:00
請問噉快可簽定下年的屋?
要否一次過俾一年租金?

不用呀!只比左1個月租!

1998Ruby1998 發表於 21-11-16 00:18

唔快架喇,想要靚盤,10 月就要簽。一般 1 月底前都應該要搞掂。 ...

係呀!我初時都覺得咁早,阿仔話睇啱就簽和先比1個月租,下年7月搬入去。

回覆樓主:

所以合租一定是好朋友,合租是另一種學習,學習分配和學習人際關係!

回覆樓主:

阿大而家合租,好唔慣要share bathroom。

Taimum 發表於 21-11-16 08:25
係呀!我初時都覺得咁早,阿仔話睇啱就簽和先比1個月租,下年7月搬入去。
...

thx

1998Ruby1998 發表於 21-11-16 00:18

唔快架喇,想要靚盤,10 月就要簽。一般 1 月底前都應該要搞掂。 ...

thx

回覆樓主:

之前阿囝話有4個同學夾份租apartment,但有人已講定會有一段時間唔租會揾其他人頂...仲有水電,network費用又要share,bathroom 只得2個...其實使費隨時貴過1人Sutdio. 最後阿囝Year 2 出黎自己一個人租Student Studio算.

Taimum 發表於 21-11-16 08:29
所以合租一定是好朋友,合租是另一種學習,學習分配和學習人際關係!

我都覺得係,一定要係好朋友,知道是否可靠,才一起合租,咁樣會減少好多不必要嘅問題。 我哋就prefer 合租多D,因為主要有照應,過時過節一齊開party ,一齊整嘢食,開心D,而且平好多,但亞女就要學習跟其他人一齊生活,都是一個挑戰。

回覆樓主:

同人合住,社交生活通常都多姿多彩啲,一班一班朋友咁上黎玩、煮飯咁,熱鬧。

但係如果講讀書,就比較容易分心,有時候大家考試期唔一樣,你想溫書,屋友已經考完,在客廳開緊飯局,少啲自律都會分心。

回覆樓主:

我會叫阿女先考慮安全問題
‹ 上一主題|下一主題