用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯和聖公會呂明才邊間好?
go

聖類斯和聖公會呂明才邊間好?

如果中西區男仔揀band 2學校,聖類斯好還是聖公會呂明才好?

vanillara 發表於 21-11-15 08:19
如果中西區男仔揀band 2學校,聖類斯好還是聖公會呂明才好?

中西區男生 聖類斯近啲好

vanillara 發表於 21-11-15 08:19

我建議SL,因為曆史悠久D,將來校友網絡勁D,尤其男校brothhood 不容小覷。

謝謝各位的建議!

vanillara 發表於 21-11-15 19:15
謝謝各位的建議!

St Louis畢業生入大學學科,似乎係好過聖呂~~~

回覆 mcl203 的帖子

SL畢業生可從學校Prospectus得知Prospectus in Attachment & S6 Pathway 2022

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-11-15 19:41
St Louis畢業生入大學學科,似乎係好過聖呂~~~
好似話係recent,即係唔止1年。。。

bobbob 發表於 21-11-15 23:29
好似話係recent,即係唔止1年。。。

假如 Recent 指 2021年聯招取錄
三大約3成(~30/~100名畢業生)
咁就比對上一次2017年公佈佳

年份 33222 | 本地學位 | 海外(學位)
2021 ?
2020 ?
2019 ?
2018 ?
2017 58.20% | 38.52% | 13.11%([·])
2016 58.56% | 32.40% | 14.40%([·])
2015 46.55% | 24.71% | 10.92%([·])
2014 60.92% | 24.14% | 22.41%([·])
2013 [···] | 28.31% | 16.27%(11.45%)
2012 62.67% | 28.00% | 15.33%(2%)

Poyau 發表於 21-11-16 10:03

我係睇佢哋公佈學生入邊科,唔係睇三大率。三大率只係其中參考一個因素~~~

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-11-16 10:03
邊度睇到3大約3成?通常講得recent唔會單指1年,好有可能係近3、4年夾埋嘅數字

Poyau 發表於 21-11-15 11:57
中西區男生 聖類斯近啲好
但聖公會呂明才係男女校, 容易識女仔喎 !

醒目開學勳章 王國長老

pccw2017 發表於 21-11-16 10:09
但聖公會呂明才係男女校, 容易識女仔喎 !

呢個年代仲駛擔心識唔到女仔,驚佢太早拍拖好過

bobbob 發表於 21-11-16 10:09
邊度睇到3大約3成?通常講得recent唔會單指1年,好有可能係近3、4年夾埋嘅數字
...

見 Pie chart 三大約45% 中大15%
中大10科 假設每科1人 三大30人
據2020年校務報告 上年S.5 102人
綜合推算 聯招三大約3成(~30/~100)
問題係如你所提出 Recent 指什麼 ?

Charlotte_mom 發表於 21-11-16 10:13
我驚架, 我情願佢拍拖好過成日打機.

JojoDad    發表於 21-11-16 23:48

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-11-16 10:24
問題係如你所提出 Recent 指什麼 ?
如果單指1年,不如直接寫2021啦,洗乜叫"recent results"?
所以你咁數未必啱

bobbob 發表於 21-11-16 10:33
如果單指1年,不如直接寫2021啦,洗乜叫"recent results"?
所以你咁數未必啱

唔用 2021 用 Recent 有玄機

Poyau 發表於 21-11-16 12:24
唔用 2021 用 Recent 有玄機

有無咁堅?理工4寶齊晒~~~

不過,聖呂20年嘅HKU又幾嚇人咁囉~~~

mcl203 發表於 21-11-16 12:34
有無咁堅?理工4寶齊晒~~~

不過,聖呂20年嘅HKU又幾嚇人咁囉~~~

希望聖類斯在新校長領導下
2021年校務報告再公佈成績詳情
以釋疑團

Charlotte_mom 發表於 21-11-16 10:13

同意 所以選男書院給他哋