用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 升大學
go

[澳紐] 升大學

讀緊foundation, 會唔會升吾倒大學?

BK999 發表於 21-11-14 21:48
讀緊foundation, 會唔會升吾倒大學?

其實都要睇分數,每科唔同,如果學校比左個package offer, 有足夠分數就一定收返,相反,如唔夠分數收返嘅機會會較細

回覆樓主:

幾時先通知學生唔可以升番大學?

考曬試出左成績就會知。如夠分就一定會收(package offer), 如唔係就要同其他人鬥高分,咁就有D危機。亦可以選擇其他收生成績較低的科目,我諗如有7X分都應該有大學讀,所以平時分和上堂表現分好重要呀

WingKanMa 發表於 21-11-15 14:28
考曬試出左成績就會知。如夠分就一定會收(package offer), 如唔係就要同其他人鬥高分,咁就有D危機。亦可 ...

多謝你

WingKanMa 發表於 21-11-15 13:46
其實都要睇分數,每科唔同,如果學校比左個package offer, 有足夠分數就一定收返,相反,如唔夠分數收返嘅 ...

唔夠分入番原本大學,仲可以点?

唔夠分可以先考慮吓同大學有冇其他科目較低分可以選擇,同一時間都要找下其他學校有冇機會收到你個仔/女,8大一定收生要求高D,但仍然有其他會收低分D,可以找agent幫手,他們只會收學校commission, 學生是唔使比的

WingKanMa 發表於 21-12-2 22:53
唔夠分可以先考慮吓同大學有冇其他科目較低分可以選擇,同一時間都要找下其他學校有冇機會收到你個仔/女,8 ...

明天就知收唔收,我好捱心!

唔使咁緊張,大不了找邊其他大學,希望小朋友可以入到心儀大學(emoji)(emoji)