用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 會否因就讀國際學校,而推遲到外國升學既時間? ...
go

[中學] 會否因就讀國際學校,而推遲到外國升學既時間? [複製鏈接]

小兒小學時,是讀傳統小學,本已諗住中五/中六左右,就到外國升學,讓佢容易適應語景,及做好升大學準備。但最後因覺得國際學校教學更適合他,所以中學便轉入國際學校。由此開始,我對香港國際學校解多了,信心更增加不少,對比朋友小孩在加拿大當地學校讀書,香港國際老師更細心跟進學生學習進度及成長。所以,令我覺得可以完成整個中學後,才到外國升讀大學。雖然都明白,外國讀中學有更多外地文化體會,但始終伴小孩成長,對家長來講,又是難能可貴。我想睇吓,多唔多家長因讀國際學校,而推遲到外國升學既時間?

0    0    0    0

會啊,其實我見啲朋友讀國際學校,好多都係好大個先去外國寄宿,因為本身喺香港間國際學校好好唔捨得走

kinder.bb    發表於 21-11-14 19:53

回覆樓主:

會,我就係咁。

會,囝入到IS,會俾佢完成中學先去外國,佢唔會有適應問题。

.....

謝謝各位,咁我有咁諗法都好正常

會,原本打算local school讀到中二或三就英國boarding,而家升中轉咗IS就打算喺香港完成中學,留喺我哋身邊耐啲

我諗睇你有冇打算移民
會的話都係儘早越細過去越好

回覆樓主:

冇~~絶對冇

你呢個諗法,多數係仔女細個一直在local school 讀,而後來轉讀IS的家長比較常見的諗法。我仔從小在IS大,好多一直讀IS,無讀過local school 的同學會Year 9出國讀Boarding school.

我估,可能係由LS轉讀IS的小朋友,一來家長覺得佢哋已經經歷過一次轉變環境,唔想短時間又轉變。二來已經覺得IS似外國教育,無需去外國。

但小朋友一直讀IS的家長,送仔女去外國讀boarding school有唔同的approach. 佢哋係想仔女體驗寄宿生活,學獨立,有規律同更多的運動和活動,唔係只target 學術同教育方式方面。

aidan08 發表於 21-11-15 08:42
你呢個諗法,多數係仔女細個一直在local school 讀,而後來轉讀IS的家長比較常見的諗法。我仔從小在IS大, ...
我都覺一直讀IS 既家長會有唔同睇法, 因你哋一開始已有不同打算, 而我LS 轉 IS 又係另一種體會.
謝謝你分享.

我自己細個時係一家人分隔兩地,所以即使而家俾小朋友自細讀IS,我都傾向盡量留小朋友喺身邊,有咁耐得咁耐。我未諗課程同考試嗰啲點安排、咩year出去較好,但以年紀計,我想起碼year 11先放佢出去。

我哋比較另類;從來冇諗過小朋友出外國;佢哋自己揀另計.
‹ 上一主題|下一主題