用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Malvern St. James Girls vs Clifton College
go

[英國] Malvern St. James Girls vs Clifton College

請問你地對Malvern St. James Girls 同Clifton College 有咩comments?我會安排個女出年讀 Y9 full boarding, 呢兩間已經考完試,就嚟有面試,想早一啲攞大家嘅意見作參考!謝謝!

回覆 evaeli 的帖子

不如你講下你對學校有咩要求,篩選條件係咩?咁會容易啲俾意見。

主要有兩個要求:1)希望學校嘅學業成績好
2)趁呢個full boarding 嘅機會,阿女可以操好啲英文,同埋學習獨立啲!

1. 我係無數帖講過無數次,我根本唔buy學校學業成績同個別小朋友成績嘅關係 (原因可以睇返我啲日誌)。所以呢方面我無comment,或者坊間有好多排行榜之類,你可以試下參考下。不過我建議你唔好太過執著呢方面。
2. 至於寄宿體驗就可以講講我嘅睇法。如果要傳統英式寄宿體驗,首選大校多學生全寄宿比例高嘅學校。
- MSJ(~370人,~160boarder包weekly/Flexi boarders)
- Clifton(~1250人連小學,~370boarder包weekly/Flexi boarders)
Clifton係大校,MSJ係細校。全寄宿比例應該都差不多(因為小學生多數唔係寄宿),大約40-50%。
大校好處係多學生參與活動,多學費收,多resources,多選擇。要有錢有地方有人用先會有多choice,甚至乎開咩學科都有可能有影響(無理由小貓三四隻都照開科㗎,英國老師係專科專教,唔合乎經濟效益)。而細校就一般認為pastoral care可能好少少,因為人少啲教職員容易認識晒所有學生。

Clifton係正Bristol入面,Bristol係大城市,所以weekend唔怕悶,不過有啲家長可能各得太近大城市係distraction。MSJ所在嘅城市就相對無咁大。

Clifton係男女校,MSJ係齋女校,又係唔同家庭有唔同選擇。

唔知呢啲幫唔幫到你,歡迎PM我討論(亦歡迎睇睇我啲日誌關於選校條件,睇下有冇參考價值)。

evaeli 發表於 21-11-14 17:10
請問你地對Malvern St. James Girls 同Clifton College 有咩comments?我會安排個女出年讀 Y9 full boarding ...

MSJ 宿生比例較高 國際生較少
假日多啲機會接觸本地生講英文

MSJ 女校 細校
宿生近半 (女160/349^)
國際生約兩成

Clifton 男女校 大校
宿生三成 (男216+女157)/1,236^
國際生約1/3

^ ISC figures including weekly/flexible and full boarding

beastiebistro 發表於 21-11-15 00:32

1. 我係無數帖講過無數次,我根本唔buy學校學業成績同個別小朋友成績嘅關係 (原因可 ...

所以兩間都麻麻哋

回覆 beastiebistro 的帖子

Thank you for your valuable opinions!!

You are most welcome