用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學會keep針卡,是否所有小學都會收學生針卡? ...
go

小學會keep針卡,是否所有小學都會收學生針卡?

因為青衣區內的保良局世德小學,由十月打白喉針就收起,而因為小朋友十一月會在家庭醫生打流感針,要家長打返學校問先可以拎返自己針卡。
到打完流感針後,又再叫拎返針卡俾學校keep。其實如果下次我地再帶小朋友去打甲型肝炎針時,又要再問學校。
唔知係咪其他小學都一樣會收咁耐呢?

fordfong 發表於 21-11-12 17:00
因為青衣區內的保良局世德小學,由十月打白喉針就收起,而因為小朋友十一月會在家庭醫生打流感針,要家長打 ...

針卡為何要留校?

回覆 Poyau 的帖子

真係唔知。所以先想問有冇其他學校都係咁做。

因為青衣區內的保良局世德小學,由十月打白喉針就收起,而因為小朋友十一月會在家庭醫生打流感針,要家長打 ...

我小朋友學校咁講:

「⋯⋯ 學童所有免疫接種 記錄正本或由母嬰健康院補發的免疫接種證明(即針卡),供衞生署職員訪校時查閱。注射完畢, 班主任將不會發回免疫接種證明(即針卡),待下學期第二次防疫注射時再使用。」

每間學校的做法不同,有些學校在學生打完針後,便會派回針卡給家長,下一次打針才再收。

小朋友的學校也保留針卡,而且還記得以前讀小學時,是有幾枝針在學校內打的,所以沒有理會,交給學校前睇過下,最後個枝好似是5或6年級要打,記得係完全不用再去健康院打針,就算你參加牙科檢查,學校也會派出老師拉大隊去健康院。

BHA 發表於 21-11-12 20:49
我小朋友學校咁講:

「⋯⋯ 學童所有免疫接種 記錄正本或由母嬰健康院補發的免疫接種證明(即針卡),供衞 ...

打完六年級的針,衛生處姑娘會檢查針卡,睇下打齊針未,如果打齊會釘張字條系針卡後面通知家長打曬針。如果唔齊,姑娘會打俾家長,叫家長約期返健康院補打

wongtw 發表於 21-11-13 23:05
小朋友的學校也保留針卡,而且還記得以前讀小學時,是有幾枝針在學校內打的,所以沒有理會,交給學校前睇過 ...
但我好多時都會帶去家庭醫度打。之前有些疫苗都係,因佢手勢好好,朝早一打完,黃昏佢已經唔覺得痛,但學校上次白喉針打完,小朋友過左兩日都係有啲唔舒服。所以先會每次出去打。
故就算到小五六。我應該都係唔會跟學校打,咁好似針卡佢度會冇咁方便。(打算下學期麻疹都係會帶去家庭醫生度打,已預約)

fordfong 發表於 21-11-14 12:54
但我好多時都會帶去家庭醫度打。之前有些疫苗都係,因佢手勢好好,朝早一打完,黃昏佢已經唔覺得痛,但學校 ...
健康院以外的針,未能取回針卡,我是叫醫生開張打針紙再釘落針卡上。相熟醫生更可以幫你補簽,但僅記要先取回針紙自己保存。

因為下學期仲有一針要打,通常打晒兩針先派

wongtw 發表於 21-11-13 23:05
小朋友的學校也保留針卡,而且還記得以前讀小學時,是有幾枝針在學校內打的,所以沒有理會,交給學校前睇過 ...

牙保學校可選跟車由學校教或家長自己帶

fordfong 發表於 21-11-14 12:54
但我好多時都會帶去家庭醫度打。之前有些疫苗都係,因佢手勢好好,朝早一打完,黃昏佢已經唔覺得痛,但學校 ...

白喉嗰支有破傷風係痛耐啲