用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問有冇人知揀選科問題
樓主: bbhappy68
go

請問有冇人知揀選科問題 [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-11-13 00:36
其實,沒太多篇幅講得太多,那jm為孩子走訪好多間中學,由B1搵到B2再去B3,心情的難受真係自己才 ...

「讀到書嘅,去到邊度都讀到」,呢句說話絕對有保留,B1同 B3 無論學習氣氛、老師、朋輩能力上都有一定差距,去到 B3 冇學校支援,單靠自身努力,靠補習,想取好成績要有無比嘅堅持與毅力,非想像中咁易, 成功嘅例子可能會有但肯定唔多。
就算響B1中學,能夠讀全理科又能取得好成績嘅绝對唔容易,更何況係B3中學,呢啲學生肯定寥寥可數。

再講你提及嘅英文班, 如果響中中嘅英文班能夠同英中分別唔大,相信果間應該唔會係2C中學,何況係 B3 怎可能跟英中分別不大呢!
唔再爭拗啦, 我同意係要盡量幫孩子搵到佢哋嘅希望,但係有時落差太大,都要諗清楚最壞嘅结果。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-13 10:24
「讀到書嘅,去到邊度都讀到」,呢句說話絕對有保留,B1同 B3 無論學習氣氛、老師、朋輩能力上都有一定差 ...

首先,我唔覺我哋係响到拗,再且你跟本不是那類人嘛!只是大家的價值觀不同,其實係無問題㗎!正如我响樓上所分享嘅!你有你的成功史,jm有jm的成功史,無衝突㗎!記得你囝囝也經歷過一段全靠自己奮鬥才成功入讀大學的成功史,圓咗自己的"大學夢",我明白你囝囝的""奮鬥點""响邊樹,我也明白jm囝囝的""奮鬥點""响邊樹,兩個都係好值得參考的好例子,"年青人的夢想"就由年青人自決自行吧!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-13 15:52

YmOra 發表於 21-11-13 15:37
首先,我唔覺我哋係响到拗,再且你跟本不是那類人嘛!只是大家的價值觀不同,其實係無問題㗎!正如 ...

每個人都有自己想行嘅路, 冇話對錯嘅,作為父母只有無限量支持佢哋,無悔就可以了

YmOra    發表於 21-11-13 15:55
‹ 上一主題|下一主題