用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問St.Peter's school York好嗎?
go

[英國] 請問St.Peter's school York好嗎? [複製鏈接]

有人了解此學校嗎?
   1    0    0    0

330 發表於 21-11-11 16:22
有人了解此學校嗎?

boarding ratio too low

sleung2020 發表於 21-11-11 18:43
boarding ratio too low

我也有留意這點,有什麼好處或壞處?

330 發表於 21-11-11 19:46
我也有留意這點,有什麼好處或壞處?

淨係群華人

回覆 330 的帖子

我又多口插個嘴。其實我喺無數帖都講過無數次,傳統英式寄宿體驗嘅精髓係喺「寄宿」度,所以必須要揀大校多學生、高full boarding比例嘅學校。

其實上堂嘅時間係無得真正交流嘅,唔通老師有老師講課,啲學生喺下面自己傾偈咩?轉堂又係滾水淥腳,仲要唔同科可能唔同set,未必堂堂都係見返嗰班同學。真正嘅交流時間係落晒堂未瞓覺或者週末無堂上百無聊賴嘅時候。

但係學校全寄宿比例低,或者有weekly/flexi boarding意味住大部分嘅學生係住得夠近,夜晚同周末會返咗屋企。咁留低喺學校寄宿嘅係咩人呢?好大機會全部都係無屋企返嘅留學生(香港人/中國人/東歐人/非洲人/南亞人等等)。咁你認為係咪真正嘅「英式」寄宿體驗呢?

因為唔知你選擇學校嘅條件,所以都冇乜Specific意見可以俾到。

beastiebistro 發表於 21-11-11 20:11
回覆 330 的帖子

我又多口插個嘴。其實我喺無數帖都講過無數次,傳統英式寄宿體驗嘅精髓係喺「寄宿」度, ...

beastiebistro 發表於 21-11-11 20:11
回覆 330 的帖子

我又多口插個嘴。其實我喺無數帖都講過無數次,傳統英式寄宿體驗嘅精髓係喺「寄宿」度, ...

謝謝你詳細回覆
因最近才決定送女兒去英國讀sixth form,大部分好的學校已截止報名,我想A-level理科成績好,校風好/嚴謹,唔想揀一些靠收國內生推高排名,或Year 12考唔好踢出校嘅學校

回覆 330 的帖子

我唔知你個list仲有邊幾間,只可以話既然要去英國,就算Y12我認為都應該揀全寄宿比例高嘅學校,享受下寄宿體驗。

如果你唔sure個list其他學校,可以PM我討論。

330 發表於 21-11-11 21:43
謝謝你詳細回覆
因最近才決定送女兒去英國讀sixth form,大部分好的學校已截止報名,我想A-level理科成績 ...

我覺得有唔少好嘅學校過咗deadline都仲會收申請,我今年年頭問st marys calne,想報今年9月讀y7,學校話仲可以申請,雖然我最後都冇申請,不過你可能要花啲時間逐間問

sleung2020 發表於 21-11-12 04:44
我覺得有唔少好嘅學校過咗deadline都仲會收申請,我今年年頭問st marys calne,想報今年9月讀y7,學校話仲 ...

謝謝你回覆

回覆 330 的帖子

同意。我都多口插個嘴。好多家長問某間學校好唔好,但係又唔講自己既情況。需要知道一個人既良藥可能係另一個人既毒藥。網友唔知頭唔知路,好難俾到佢有用既建議。

回覆 王家爸爸 的帖子

所以通常網友齋問某間學校好唔好我都唔多會出聲,呢個帖都係因為講到全寄宿比例我先多事搭嘴。
‹ 上一主題|下一主題