用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小四內向聽話型男仔只喜歡英文,升學點算 ...
樓主: HKMumm
go

小四內向聽話型男仔只喜歡英文,升學點算   [複製鏈接]

不要逼小朋友去補一種語言,否則只會越來越抗拒。如果實在不能轉校,試著和他好好談談。讓他知道還有3年時間努力,這樣才會讀到英文中學。
我女兒小二的時候也是抗拒看英文書,我小三的時候跟她們說,現在香港的教育體系,band 1的學校都是英文中學,將來是用英文學習各科知識的。你覺得自己將來是想讀band 1 還是band 2學校?如果將來是band 1, 你是想現在起用4年時間慢慢儲英文單字量,還是等中一才開始一路查字典看教科書?自己選擇。
她們明白之後,便願意去接觸英文。

他對普通話一般

現在已經小四,還能轉嗎?我都有想過,但又怕風險更大,去到新的也差,因為始終冇別人咁由小一開始。佢K3時都有in 温幾間英小,但奈何太小,果時更內向,冇人收。

風險大是怕入了英小,英文不及別人? 如果英文弱,插班面試也不合格啦! 一般英小都是直資,是靠自己考入去,所以英文都很強。小四'和小五,有直資巳經會叫學生去考英文公開試,用來測試學生實力。

咁又係,我只係怕令小朋友以為可以從此唔理中文,也怕比別人差。不過現在看來都要試下

200904 發表於 21-11-11 16:01
我覺得語言是學些的工具,如果他不喜歡中文,那麽坦白説,他的成績只會越來越差。爲什麽不給他轉學去英文小 ...

轉去英文小學,並不是等於解決了中文差的問題。 而且轉去英文小學,就保證升到英中了嗎?

總之煩就係了

也許試試

漫畫科學實驗王套書.....漫畫xxx書
or
大偵探福爾摩斯

雖然都遲,但也建議嘗試轉英小,語文真係牽髮動全身,值得搏下

讀普教中文津小,當年情況同樓主相似,暑假時發現問題嚴重,(母語是廣東話,但那時係發現他講嘢前要諗一諗),升小三後全面封殺英文書只買中文書,直至今年小六只買過一本英文書,中文由老夫子開始看起,但進展得好慢,至今中文算叫做拉回,不過仍經常執筆忘字,中作十分慢,閱讀理解無問題,算勉強能跟上學校進度不算太差。YouTube的威力好大,試試強制要有一半時間只准看中文,諗辦法多接觸中文,看看效果如何,而英文暫時不用理會,英強的小朋友正常會自動升lv。

係呀,佢視看英文書為減壓活動,唔本身冇乜娛樂,所以才~~~現在的小朋友很慘,唉

HKMumm 發表於 21-11-11 16:53
他對普通話一般
勸說小朋友睇YouTube去學好普通話,睇時打開字幕,因為都是中文字嘛,由卡通片開始睇,是要花一段長時間啲,希望慢慢能夠拉回。

wongtw 發表於 21-11-11 18:48
勸說小朋友睇YouTube去學好普通話,睇時打開字幕,因為都是中文字嘛,由卡通片開始睇,是要花一段長時間啲 ...

你係過來人就知,有些唯獨愛英文的小孩子,其實試下用"普通話"學習,重新去掌握番一些中文字係幾好的方法,可惜樓主的孩子沒興趣。不過,有時小孩子未明白好處在哪兒,jm係要花多DD心機和耐性氹孩子落搭。

HKMumm 發表於 21-11-11 18:33
係呀,佢視看英文書為減壓活動,唔本身冇乜娛樂,所以才~~~現在的小朋友很慘,唉
...

嚟到小四先想補救其實太遲
認真諗下轉國際或去外國讀書

留係本地學制最多只能入B2中中(當然可以考慮B3英中),到時仲大鑊
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

是一針見血,到哂位!

HKMumm 發表於 21-11-11 17:20
咁又係,我只係怕令小朋友以為可以從此唔理中文,也怕比別人差。不過現在看來都要試下
...
教學模式都會影響一個人的學習興趣。
我朋友都有你同一問題,不過小朋友當時K3,但只愛英文。佢地最後都係選擇英文小學。佢認為如其放小朋友係中文小學令成績或學習興趣下降,佢寧願英小愉快學習。結果上小學之後,小朋友反而因為學校教法令佢鐘意中文。

ycycwing 發表於 21-11-11 22:00
教學模式都會影響一個人的學習興趣。
我朋友都有你同一問題,不過小朋友當時K3,但只愛英文。佢地最後都係 ...

轉英小會是唯一選擇,其實大不了咪留一年重讀小四,重建自信心好緊要。

HKMumm 發表於 21-11-11 12:55
小朋友自幼稚園已明顯一聴英文醒神,中文頭暈。我哋冇姐姐,自己帶,家庭一致用廣東話話,冇 video game,  ...

既然三年級之前中文接近中等水平,而家四年班只係過咗三分一時間,真係有心追就做多啲嘢啦。個人覺得對小朋友來講YouTube度嘅英文內容比起中文內容豐富有趣,而中文可能較多用文字表達,三四年班開始睇多啲中文書又唔算太遲,由漫畫開始會唔會有趣啲?有冇可能爸爸媽媽拎書講下睡前故事,成語歷史科學故事甚至散文揀啲有趣嘅讀下?似乎興趣會由一啲開心嘅體驗開始。。

HKMumm 發表於 21-11-11 12:55
小朋友自幼稚園已明顯一聴英文醒神,中文頭暈。我哋冇姐姐,自己帶,家庭一致用廣東話話,冇 video game,  ...

快轉英小,非傳統如WKF, St Margaret, YMCA呢啲,仲唔洗煩升中, 又可以唔考DSE. 而家普遍插班易咗。
如果負擔到又唔怕culture shock 就入IS更好,一條龍直升考IB, 英文更好,其實都可以繼續按stream學中文, 不過你預更少機會用中文,但你仔而家都差唔多

HKMumm 發表於 21-11-11 16:57
現在已經小四,還能轉嗎?我都有想過,但又怕風險更大,去到新的也差,因為始終冇別人咁由小一開始。佢K3時 ...
小朋友咁抗拒中文, 如果堅持留係本地學制相信9成無運行
中學既中文科要求係小學既N倍 (即係要考更多無謂嘢), 只會令小朋友更抗拒兼厭惡

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題