用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 黑暗漫畫和故事
go

黑暗漫畫和故事

阿囝只是P5,但非常喜歡睇黑暗漫畫和暴力故事(網上),畫畫又成日畫D血腥或性感圖片.....我問點解要畫呢D,佢話佢鍾意畫漫畫ge人物角色....
佢成日要我買個D黑暗和暴力漫畫,如鬼滅....,或有label指明內容不適合小朋友觀看的漫畫故事。我見好多同年小朋友已經有齊一套鬼滅,有時人地話借俾佢睇,佢會唔敢要,因為佢知我唔會俾佢睇。最終我只買了文字版ge鬼滅書俾佢。

係咪呢種囝會好鍾意越級睇D成人情節ge漫畫?我應唔應該阻止佢?有冇家長有類近情況?謝分享。

rabbittwin 發表於 21-11-11 10:37
阿囝只是P5,但非常喜歡睇黑暗漫畫和暴力故事(網上),畫畫又成日畫D血腥或性感圖片.....我問點解要畫呢D, ...

你有冇睇過鬼滅?
我仔P3(emoji),大家一齊食住飯睇。

我只睇過動漫+劇場版咋。就住1-25集+無限列車個劇場版嚟講,個故事我覺得可以呀。講暴力, 一定係龍珠、ironman 嚴重啲啦 .

LittleCS 發表於 21-11-12 15:10
你有冇睇過鬼滅?
我仔P3(emoji),大家一齊食住飯睇。

我有睇過一集,炭治郎全家byebye個集,成屋鮮血,好恐怖呀

rabbittwin 發表於 21-11-12 15:26
我有睇過一集,炭治郎全家byebye個集,成屋鮮血,好恐怖呀

咁樣...只可以睇多啦A夢喎!

但係佢都P5, 呢個情度嘅情節己講唔上over。
或者你試吓接受個仔會長大,同埋佢一齊長大,做一個青少年嘅父母,而唔係小童嘅父母。
佢依家係怕你唔鐘意,所以唔當你面借啫,大啲就係閂門睇咩你都唔知啦!

不如open mind, 去教佢揀 ,都知道佢做緊咩。

LittleCS 發表於 21-11-12 15:37

呢集係同佢一齊睇,當中我會加d評語。佢愈來愈鍾意睇,我問佢乜唔覺得好噁心,佢話夠刺激,佢又話唔好學,知呢d故事只係作故仔~
佢宜家只對呢類型既故事有興趣,一齊睇一兩集無問題,但只專注睇呢d暗黑故事,我有d怕對佢有唔好既影響~我係咪諗多左

rabbittwin 發表於 21-11-12 15:47
呢集係同佢一齊睇,當中我會加d評語。佢愈來愈鍾意睇,我問佢乜唔覺得好噁心,佢話夠刺激,佢又話唔好學, ...

可能大家睇嘅嘢唔一樣啦。
我比較注重“訊息”多啲。呢集其實好正面,主角即使面對突然其來嘅巨變,都無消極,講佢點去抓緊一絲希望去救個妹。
之後都經常提到面對逆境要點樣叫自己冷靜。

所有嘢都有正有反嘅,真實生活都一樣,邊禁得咁多。

LittleCS 發表於 21-11-12 16:12
可能大家睇嘅嘢唔一樣啦。
我比較注重“訊息”多啲。呢集其實好正面,主角即使面對突然其來嘅巨變,都無消 ...

都係既,世界有黑暗也有光明,宜家唔接觸,遲d都接觸,同父母一齊接觸好過。謝謝分享。

阿囝只是P5,但非常喜歡睇黑暗漫畫和暴力故事(網上),畫畫又成日畫D血腥或性感圖片.....我問點解要畫呢D, ...
唔覺得有問題,我小朋友高小時睇BBC既House of Cards同Black Mirror。政治比任何野都黑暗,亦更加暴力,只要你同佢哋做夠指導,就唔會有問題。

LittleCS 發表於 21-11-12 15:37

某程度上多啦A夢係童黨欺凌既故事。

2jkidsfather    發表於 22-7-19 15:26

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸 發表於 21-11-13 10:48
某程度上多啦A夢係童黨欺凌既故事。

直頭係欺凌

2jkidsfather    發表於 22-7-19 15:26
王家爸爸    發表於 21-11-24 09:07

我細個嗰陣很喜歡睇‘龍虎門’漫畫,大個鐘意睇打鬥電影。但很明白只係故事嚟,現實生活完全不愛暴力。
鬼滅漫畫的劇情很豐富。其實血腥算很少。鬼滅能夠風摩日本,是因為劇情。
你個仔已經10歲,唔會仲係滿足於童話故事。已經長大啦。

回覆 AgapePa 的帖子

今期佢鍾意有心無默作者ge小說 - 絕命上映,我會試下同佢一齊睇~

其實我自己都好鍾意睇恐怖鬼故血腥劇情電影

AgapePa 發表於 21-11-23 19:37
我細個嗰陣很喜歡睇‘龍虎門’漫畫,大個鐘意睇打鬥電影。但很明白只係故事嚟,現實生活完全不愛暴力。
鬼 ...
記得有位鄰居叔叔同我講,細個睇龍虎門,大個睇蛇貓狗。

王家爸爸 發表於 21-11-29 20:29
記得有位鄰居叔叔同我講,細個睇龍虎門,大個睇蛇貓狗。

我都聽過,哈哈!大家同年代!

我個女都係好鍾意呢類漫畫, 又鍾意上網睇香港同世界(血腥)奇案, 我覺得OK喎, 同佢一齊睇鬼滅及其他類似作品後, 我地仲一齊覺得咒術迴戰更好睇㖭!

鬼滅2⃣️都可取嗎?我見我個最近成日Netflix 就煲這套。我睇過下D畫面好恐怖下