用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2022-2023德望P1 揮手區
樓主: JannyYin
go

2022-2023德望P1 揮手區   [複製鏈接]

回覆 chujojo 的帖子

上年亦有zoom完收waiting 但無call到

Gloriamomo 發表於 21-11-12 13:42
最近多人走,叩津校或插班較以前易,GH學術唔差,考其他學校都有一定實力,人各有志,最緊要找到適合小朋友 ...

受教,多謝!

回覆 JannyYin 的帖子

恭喜入到心儀學校最緊要小朋友讀得開心,眼見讀緊的小朋友好純品,普遍家長對學校都好有歸屬感,課外活動選擇亦很多

Gloriamomo 發表於 21-11-12 22:46
回覆 JannyYin 的帖子

恭喜入到心儀學校最緊要小朋友讀得開心,眼見讀緊的小朋友好純品,普遍家 ...

多謝!女女都係好受教嘅類型,亦鍾意參加課外活動,近朱者赤希望佢以後都養成良好品質(emoji)

回覆樓主:

睇完咁多意見,覺得好奇怪,如果去年本身是reject , 而收到offer,但waiting又收唔到offer。
據我理解,德幼生收到reject ,通常都會寫求位信,最後6月有位都有部分會收,但如果非德幼生是reject ,而收到offer的話, 應該機會超微。
從用家角度,非德幼生考入德小,其實很難,幾年前,我女身邊10個同學考,只收我女,通常學生英文水平比較好,德望強體育、強音樂、大校舍都是賣點,這兩年小一都是40人一班,有正副班主任,不同學校適合不同學生,我女活潑、主動、有上進心、主動做功課,現在讀得開心。

怀妈妈新手 發表於 21-11-12 23:09
睇完咁多意見,覺得好奇怪,如果去年本身是reject , 而收到offer,但waiting又收唔到offer。
據我理解,德 ...

很寶貴的經驗,多謝分享!

Szeszeki 發表於 21-11-12 08:47
德小40人一班,絕對係concern, 另外,身邊朋友囡囡升中已是 big concern, 所以才忍痛捨棄德小 ...

真正有心讀GH的家長,請查用家提供最近幾年德小升德中的比例,很多意見不是用家提供,德中收德小在最近三年已經有70%-80%, 剛10月底小六家長會,家長問到收幾多德小學生,學校話其實德中有足夠學額收曬所有德小學生和合適外校生,因為中學有六班每班41人共246人,而今年小六學生有180人,所以德小學生面試和成績適合都會收。
所以成績在平均或以上水平已經穩入德中B1A,只是是否更上一層樓去神校。
反過來從外校生考入德中,和其他人競賽比較難入。

怀妈妈新手 發表於 21-11-13 01:55

Are you sure? 起碼 2018年家長會主任公佈是 67%, 不是你說的7-8成。 你話學校仲會話收曬所有的小學生? 學校當然會有足夠學額收得小學生,不過大部分係會收外來生囉

據我理解,德 ...

但上年真係咁奇怪,上年身邊至少5個朋友係八月左右call 直接去註冊,佢地全部係第一輪拍片止步。期間完全無寫信,有人係因為已經有更好嘅選擇,有人覺得最後一輪都入唔到,寫信都無用。

據我理解,德 ...

十分肯定無2nd in的朋友,收到call waiting
上年多人移民,到最後真係call到reject

就算真係有call到reject又如何?不會係勁多人收到吧!何必咁執著,最後總有心儀的人會take offer。有其他好offer好似龍校或津校選其他學校也好合理,但不代表Gh唔好,唔適合你小朋友姐,好似有人覺得港島女龍夠神k3先插去甚至同時返兩間幼稚園被人背後說瘋狂都無問題架

Szeszeki 發表於 21-11-13 07:37
Are you sure? 起碼 2018年家長會主任公佈是 67%, 不是你說的7-8成。 你話學校仲會話收曬所有的小學生?:qu ...

sure啦!我個小朋友係2019升中,之後咪一路KEEP 到個比率囉!呢位媽媽講既呢幾年,絕對正確。(2018年係收得最小德小生一年,但就永遠被翻呢年既數據) 係德小升中時有啲同學考左去更好的學校,亦有唔小轉左去IS 讀

怀妈妈新手 發表於 21-11-13 01:55

呢啲係用家才會明白

catf2 發表於 21-11-13 08:46

sure啦!我個小朋友係2019升中,之後咪一路KEEP 到個比率囉 ...
咁就要睇下2019年後發生咩事啦, 2019社會事件ghs家教會主席單嘢之後, 外來學生少咗報,當然唯有會揀返自己小學嘅學生升上去

咁樣講啦 ,咸魚青菜各有所愛,咩學校都會有啱佢嘅學生
GH 永遠是最好

從無人講過GH是最好的?相信樓主開此post只是想同同學認識下,分享下考到心儀學校的喜悅。事實上考Gh前好多人爬文已知德小升德中數據和學校的特點,亦有聽現用家朋友分享學校情況。大多父母都會認真研究學校是否適合自己小朋友,考慮清楚才會申請和選擇。事實上現階段外校生位不多,好多人waiting 好想快點收到消息。樓主收到offer開心想跟同學仔認識下好正常,但有人就不停強調reject 都收call啦,唔知用心何在?想叫考到的唔好咁開心呀?大把位啦?而提出此言的家長現實不停說GH唔好,據知因為她常拿女女同人比較,背後說人地女女不及她女兒,同現屆家長鬧得很不愉快。但該家長好早考到其他心儀學校又一直唔放Gh,仲拎埋小一學位,其實她一直話Gh 點差點差卻又捱咁耐先走,好心一早放位俾真正想讀的人。

Gloriamomo 發表於 21-11-13 10:13
從無人講過GH是最好的?相信樓主開此post只是想同同學認識下,分享下考到心儀學校的喜悅。事實上考Gh前好多 ...

這幾年我睇到德望的變化。
1. 暑假前,個別升小六學生一週返五日補底班。九月開學後,上年大考得60 分附近同學每週有一堂Online 補底班,見到同學仔有進步。
2. 剛上週六開始,同學細妹小一生上6堂(忘記6 或8堂)體能班,目的是學校通過不同體育項目找出具潛力學生,及早訓練。
3. 讀書氣氛很好,我女和其他同學互相溫習,你讀我默,測驗和默書有足夠時間準備,又不是太密集。
我女是英文強,中文比較弱,有女津是中文主導唔適合我女,亞女話開心返學,成績也表現很好,Choir是亞女最鍾意課外活動,揀間合適亞女的小學最重要。希望從用家身分分享出來,不是用家的意見大家要認真分析。

怀妈妈新手 發表於 21-11-13 11:34
這幾年我睇到德望的變化。
1. 暑假前,個別升小六學生一週返五日補底班。九月開學後,上年大考得60 分附近 ...

冇錯,合不合適只有真用家先知,且個個小朋友特質又唔同,作為阿媽應該最了解自己個女,所以好多言論無關對錯,只係立場相異嘖⋯

Szeszeki 發表於 21-11-13 09:19
咁就要睇下2019年後發生咩事啦, 2019社會事件ghs家教會主席單嘢之後, 外來學生少咗報,當然唯有會揀返自 ...

不如咁講啦!你話GH係衰咪衰囉。
發生咩事 ? 我小朋友2019升左上中一, 2018 年尾未發生什麼事中學就出左約70% OFFER比德小生喇。其實香港好多好學校,唔明白自己唔讀既會去唱係咩心態, 我都好鍾意外面啲津校,直資學校,不過都係專重返小朋友同埋覺得合適才選擇GH。 係小學六年,現在中學的第三年的學校生活,多姿多采,學到知識,有禮貌,有自信心,很開心。
大家加油,GHP講硬件就一定好,至於係咪讀得開心,感覺就見人見致喇 !
考得到又心儀的,可放心比小朋友讀, 唔試唔知程度高

Gloriamomo 發表於 21-11-13 08:44

就算真係有call到reject又如何?不會係勁多人收到吧!何必咁執著,最後總有心儀的人 ...

睇嚟呢位家長好出名
點解無人「報告」比兩位sister 知既

‹ 上一主題|下一主題