用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學是否知道報了哪直資?
樓主: retriever
go

小學是否知道報了哪直資? [複製鏈接]

b3410 發表於 21-11-10 14:16
有直資收,你又簽咗,就等於放棄直屬位了。
其實學校遲早都會知,通常唔想早出聲係擔心考唔到,大家見面尷 ...
我女已經口多多,返到學校同同學講,講到老師都知

Poyau 發表於 21-11-10 12:15
直資會否找小學核實資料?

真係純粹多口八卦講句: 根據個人資料(私隱)條例有關核實資料, 如果直資想直接聯絡(電話/書面)小學核實資料, 我閱讀理解要經學生監護人 "書面" 授權才能夠"合法" 咁做.

https://www.pcpd.org.hk/tc_chi/resources_centre/publications/forms/forms.html >>OPS003查閱資料要求表格(2012年9月)
https://www.pcpd.org.hk/tc_chi/resources_centre/publications/forms/files/Dformc.pdf

個人資料(私隱)條例第1原則:收集個人資料的目的及方法:
個人資料私隱專員公署的個人資料(私隱)條例簡介 (個人資料(私隱)條例簡介網上請座

https://www.pcpd.org.hk/misc/OnlineSeminar/Cantonese/PCOSeminar.pdf
>>>   第7頁
第1原則:收集個人資料的目的及方法:
- 私隱條例規定須要用合法及公平的方式收集個人資料
- 收集的資料足夠便可,不應超過有關目的的實際需要。

六項保障資料原則
https://www.pcpd.org.hk/tc_chi/data_privacy_law/6_data_protection_principles/principles.html

在某些情況下,個人資料使用者或可獲豁免,毋須受條例或六項保障資料原則規限。《2012年個人資料(私隱)(修訂)條例》(以下簡稱「修訂條例」)引入了新的豁免
https://familyclic.hk/tc/topics/Daily-lives-legal-issues/Data-subject-of-personal-data/The-six-Data-Protection-Principles/

cani09 發表於 21-11-10 15:07
其實我一心升上直屬中學,自行甲一乙一都會填佢,但又會挑戰另一間直資。咁即係我兩邊照常申請,到有offer ...
你哋直屬位多唔多?是否夠全部band 1同學?如果係band1, 又夠位,一心入直屬,已經可以乜都唔使理,乙一填一間收工。

b3410 發表於 21-11-10 15:15
你哋直屬位多唔多?是否夠全部band 1同學?如果係band1, 又夠位,一心入直屬,已經可以乜都唔使理,乙一填 ...
夠位呀。唔知點解學校唔透露banding, 但會講我女成績可以直上。(如果呢兩次呈分試正正常常)

cani09 發表於 21-11-10 15:07
其實我一心升上直屬中學,自行甲一乙一都會填佢,但又會挑戰另一間直資。咁即係我兩邊照常申請,到有offer ...

除咗自行收咗無灣轉,其實,你只要係EDB時間表限期前抽直資飛,統一乙1填返中學部已經可以~~~

利申,我哋當年係依足規則,好早近乎決定咗,無入自行,最終亦無入統一去反悔~~~

bobbob 發表於 21-11-10 15:00
同學交流期間仲醒你2句:你考呢間?麻麻地啫。。。搞到事主唔開心咗幾日 ...

所以唔好影響人,亦唔好俾人影響,未到最後唔响口,係比較好嘅,我估~~~

mcl203 發表於 21-11-10 15:25
除咗自行收咗無灣轉,其實,你只要係EDB時間表限期前抽直資飛,統一乙1填返中學部已經可以~~~

利申, ...
即是唔好填自行,等埋直資結果先?

cani09 發表於 21-11-10 15:48
即是唔好填自行,等埋直資結果先?

唔係呀~~~

我哋未係自行已經基本上決定咗會去另一間中學,所以無填到自行,亦因自行申請自己中學係交俾班主任,所以一早通知班主任唔交自行表~~~

唔好照跟我哋呀~~~

回覆 mcl203 的帖子

okok Thank you

mcl203 發表於 21-11-10 15:57
唔係呀~~~

我哋未係自行已經基本上決定咗會去另一間中學,所以無填到自行,亦因自行申請自己中學係交 ...
其實可以照填照交自行統一….
你唔交, 班主任都煩, 又要報告校長, 校長又會叫番班主任遊説你個女, 徙添壓力
最好大家照行流程, 扮唔知, 到派位日, 班主任扮驚訝:「嘩!入咗神校, 好叻叻噃!」大家happy

小鹿揀學校 發表於 21-11-10 18:51
其實可以照填照交自行統一….
你唔交, 班主任都煩, 又要報告校長, 校長又會叫番班主任遊説你個女, 徙添壓力 ...

雖然自行未必會收,但都係唔好阻住中學部收生,所以咪通知聲唔交囉。反正後悔乙1都一定可以直升~~~

無壓力㗎喎,派咗位定晒去向,我仲叫小朋友通知前校長唔會上中學部,中學部佢係校長,佢知道仲鼓勵我小朋友,為自己目標作選擇係正確。佢好好人,真心多謝佢幫過我哋~~~

mcl203 發表於 21-11-10 18:59
雖然自行未必會收,但都係唔好阻住中學部收生,所以咪通知聲唔交囉。反正後悔乙1都一定可以直升~~~

無 ...
冇說你女留低咁大方?
我哋只係唔交自行…
學校拿拿聲畢業禮頒咗一萬蚊獎學金比我仔, 但要入直中先攞到….
見財化水!

小鹿揀學校 發表於 21-11-10 19:22
冇說你女留低咁大方?
我哋只係唔交自行…
學校拿拿聲畢業禮頒咗一萬蚊獎學金比我仔, 但要入直中先攞到….

前校長係一個深得民心嘅好校長,好通情達理嘅~~~

mcl203 發表於 21-11-10 18:59

無 ...
睇返舊post, 你應該是和 b3410同一間吧?如果我挑戰成功,我梗係讀啦! 想問,你在自行前已經收到直資offer?

b3410 發表於 21-11-10 14:16
有直資收,你又簽咗,就等於放棄直屬位了。
其實學校遲早都會知,通常唔想早出聲係擔心考唔到,大家見面尷 ...

多謝各位意見:

歸納大家意:

一般情況下, 小學是不會知道學生報了什麼直資中學, 除了以下可能性:

- 在外面面試時碰到熟人;
- 直資學校要獲取學生的RANK ORDER (但這方面是向教局, 還是小學? 如向教局, 理論上小學也不可能知道!)

如收到直資OFFER, 理論上小學也不知道, 除非接受OFFER 吧?

retriever 發表於 21-12-6 10:24
多謝各位意見:

歸納大家意:

你漏咗一個,同學壓力,朋友會問㗎嘛~~~

所謂RO,係中學問EDB取,正確係取唔取你係唔知道,亦唔會通知小學,份表唔係咁用途~~~

宜家係,直資收咗,你照填埋统一,直小都唔知,但有風險,因為統一表上你沒表明已有直資取錄左,一旦有出錯,你可能直資位都無埋~~~

自行申請,直小可能代統一收表,交去直中,你唔交咪好明顯。直中同直小可能有資訊交流,你唔申請直中,直小都可以知,不過,唔知你嘅計劃~~~

retriever 發表於 21-12-6 10:24
多謝各位意見:

歸納大家意:
理論上係。不過現實中通常搞搞下同學老師就知道咗。第一好似樓上講,同學之間會問,或者出去考撞到。第二要出去面試,平日要請假,請多幾次老師也可能估到。第三,有offer之後,你估小朋友可以忍到唔講?best friend 一傳十,十傳百  家長之間都可能問長問短。

我自己就覺得,如果打算考第二間,又考到有offer,真係唔需要遮遮掩掩,直小留返獎項俾選擇留下升直中的同學,都無可厚非。除非自己都未決定,否則諗唔到有乜理由唔講得。

b3410 發表於 21-12-6 11:56
理論上係。不過現實中通常搞搞下同學老師就知道咗。第一好似樓上講,同學之間會問,或者出去考撞到。第二要 ...

想唔想講,視乎認唔認為會影響他人升中決定,又係自行認為,無岩與錯,無目的又去神秘mode都係嘅~~~

回覆樓主:

請問小朋友都係有直中,如果想乙一才填直中,那麼,班主任在自行收表時,應該是怎樣同老師交待最理想?

cclemon2009 發表於 21-12-6 13:00
請問小朋友都係有直中,如果想乙一才填直中,那麼,班主任在自行收表時,應該是怎樣同老師交待最理想?

...

無辦法㗎喎,如果係直小代收表,咪照講囉,佢信唔信你都無辦法去改變任何人嘅認為~~~
‹ 上一主題|下一主題