用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學是否知道報了哪直資?
go

小學是否知道報了哪直資? [複製鏈接]

準備昇中申請, 除選擇的派位中學申請要透過小學, 理論上可向其他直資中學直接申請.
那小學是否可能知道我申請了哪些直資?

是否就算獲得直資中學學位, 除非我通知小學, 否則小學是不可能知道我申請了哪些非派位中學?
   2    0    0    0

retriever 發表於 21-11-10 11:20
準備昇中申請, 除選擇的派位中學申請要透過小學, 理論上可向其他直資中學直接申請.
那小學是否可能知道我申 ...

直資會否找小學核實資料?

我覺得直資中學有無甘得閒?一間中學都收到二千幾三千幾個申請

LeeCC 發表於 21-11-10 13:01

核實全部人所費需時
可能個別申請人資料
例如有疑問/正取生/備取生?

Poyau 發表於 21-11-10 13:22
核實全部人所費需時
可能個別申請人資料
例如有疑問/正取生/備取生?

要出咁多力去核對資料?

小學問學生咪仲直接~~~
學生要去面試,係需要請假的,請假係要俾理由的~~~
一間半間未必留意到,整多三兩間無理由唔明顯想走下化,成日唔返學~~~
你去面試係校內低調,但總會有人可能見到你,你唔講佢講,效果係一樣嘅~~~

邊個叫你讀直屬吖~~~

HK-MAN    發表於 21-11-15 11:53

mcl203 發表於 21-11-10 13:32
要出咁多力去核對資料?

小學問學生咪仲直接~~~
你點知佢讀直屬架?我就是讀直屬,正想借位同問
為免尷尬,當然唔想小學知,但無可避免,知都冇辦法。最大問題係,去到邊個階段,我會等同放棄直屬學位? 求解答

醒目開學勳章

retriever 發表於 21-11-10 11:20
那小學是否可能知道我申 ...
學校理論上唔會知,不過老師通常耐唔耐會問班學生,啲小學生又通常好誠實,你唔想佢講嘅都會講埋。。

b3410    發表於 21-11-10 14:10

cani09 發表於 21-11-10 13:39
為免尷尬,當然唔想小學知,但無可避免, ...

去到統一階段,你唔抽直資飛又或唔交統一申請表又或統一唔填乙1中學部,咪真係放棄直屬位囉~~~

又或者,你自行階段成功咗~~~

bobbob 發表於 21-11-10 13:40
學校理論上唔會知,不過老師通常耐唔耐會問班學生,啲小學生又通常好誠實,你唔想佢講嘅都會講埋。。 ...

好難唔曝露行跡/意向㗎,你唔交自行表,已經唔係正路了。去到唔交統一,就無乜所謂,不過,可能無晒啲朱肉獎啫~~~

你都講咗,小朋友好難識隱藏,尤其是同學仔嘅交流。仲有,同學仔識互相夾住㗎嘛,你琴日去咗邊?~~~

mcl203 發表於 21-11-10 14:01
好難唔曝露行跡/意向㗎,你唔交自行表,已經唔係正路了。去到唔交統一,就無乜所謂,不過,可能無晒啲朱肉 ...

統一 無得唔交架

有offer 係打橫刪左個d格仔
但張form都係要交

即係走唔甩 一定知

cani09 發表於 21-11-10 13:39
為免尷尬,當然唔想小學知,但無可避免, ...
有直資收,你又簽咗,就等於放棄直屬位了。
其實學校遲早都會知,通常唔想早出聲係擔心考唔到,大家見面尷尬。不過熱門直資就係咁多,去面試都可能互相見到,避都避唔到  

如果已經有offer,  更加唔需要收收埋埋。獎項之類,俾未有offer的同學,希望大家都多些機會入到心儀學校。

SLHongkonger 發表於 21-11-10 14:10
統一 無得唔交架

如果真係唔想人知,可以唔刪格仔,照填喎。
交上去最多當無效表格,都唔會影響到。

SLHongkonger 發表於 21-11-10 14:10
統一 無得唔交架

我意思係唔交即係放棄派位~~~

LeeCC 發表於 21-11-10 13:01
中學應該唔得閒去小學攞資料。
不過,如果中學去EDB攞RO,EDB是否會通知小學?
直屬小學我估應該唔會理,因為小學知道與否不會影響同學將來去掙直屬位。

不過龍校就要小心,無論官津龍,還是直私龍,可能會取消直升位。呢樣可能間間處理方法唔同。

b3410 發表於 21-11-10 14:16
有直資收,你又簽咗,就等於放棄直屬位了。
其實學校遲早都會知,通常唔想早出聲係擔心考唔到,大家見面尷 ...

我哋係另類,係唔想影響其他同學仔嘅選擇去向,我哋跟足遊戲規則,小朋友同老師講唔交自行。不過,我哋有疏忽咗,原來小朋友本身係承受咗好大壓力,為咗唔影響他人選擇~~~

mcl203 發表於 21-11-10 14:26
我哋係另類,係唔想影響其他同學仔嘅選擇去向,我哋跟足遊戲規則,小朋友同老師講唔交自行。不過,我哋有 ...
明白,其實升中時如果唔跟大圍,小朋友無論如何都會承受多一些壓力。
何止升中,人生各個階段,唔從眾,做出自己的選擇,都要頂得住壓力。

b3410 發表於 21-11-10 14:36
明白,其實升中時如果唔跟大圍,小朋友無論如何都會承受多一些壓力。
何止升中,人生各個階段,唔從眾,做 ...

佢啲壓力係正壓嘅,並非負壓,負壓佢應該頂得住~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-11-10 14:01
好難唔曝露行跡/意向㗎,你唔交自行表,已經唔係正路了。去到唔交統一,就無乜所謂,不過,可能無晒啲朱肉 ...
同學交流期間仲醒你2句:你考呢間?麻麻地啫。。。搞到事主唔開心咗幾日

回覆樓主:

某些直資2nd in係在平日,例如DGS HYS,告半日假去in係指定動作,若撞考試,一般可補考!
不知直屬規則如何?是否報了便取消升中位?

mcl203 發表於 21-11-10 13:43
去到統一階段,你唔抽直資飛又或唔交統一申請表又或統一唔填乙1中學部,咪真係放棄直屬位囉~~~

又或者 ...
其實我一心升上直屬中學,自行甲一乙一都會填佢,但又會挑戰另一間直資。咁即係我兩邊照常申請,到有offer才需要做抽飛動作? 冇offer 就自動繼續統一?
‹ 上一主題|下一主題