用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問下有冇家長準備12月去英國探子女? ...
go

[英國] 想問下有冇家長準備12月去英國探子女?

想問下有冇家長準備12月去英國探子女?

我姨甥女準備12月中過英國探佢細妹, 阿妹係大學生, 自己係外邊租咗宿舍住, 所以家姐過去係可以住阿妹宿舍的, 家姐喺香港打咗兩針科興,但英國不承認科興, 問題來了:

1)請問是不是去到英國要隔離要十日? 能否在細妹宿舍隔離?還是一定要 book酒店隔離?

2)佢住細妹嘅宿舍,到時過英國海關需唔需要出示細妹嘅住宿證明?

希望有人可以幫忙解答~感謝!

weekychan 發表於 21-11-8 13:03
我原本都諗住去,不過似乎回程唔會放寬隔離,所以諗住復活節再算。

https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england

1) 不一定要住酒店,但細妹宿舍容許隔離人士居住嗎?隔離共十一日,因為到埗日叫day 0。如要提早自由俾錢Day 5 做Test to Release,揀去clinic 做幾個鐘有結果嗰種,否則等幾多兩日至出result都Day 7、8。

2)不需要住址證明,過關通常簡單問下旅遊原因,話探學生就會問下學校名字。

十一月廿二日後承認科興

https://www.gov.uk/guidance/countries-with-approved-covid-19-vaccination-programmes-and-proof-of-vaccination?utm_medium=email&utm_campaign=govuk-notifications&utm_source=e520e95b-ea86-4853-b90a-e8670c3bd656&utm_content=immediately

cfs 發表於 21-11-9 06:52
十一月廿二日後承認科興
如果真係打咗4 brothers,最好驗下抗體先,足夠多先好去。英國同歐美始終實行病毒共存政策,病毒一定多,抗體高既話接觸下小量病毒無壞,甚至可以強化免疫能力,增加抗體數量,但係抗體低就唔同啦,會好危險。

王家爸爸 發表於 21-11-9 08:41
如果真係打咗4 brothers,最好驗下抗體先,足夠多先好去。英國同歐美始終實行病毒共存政策,病毒一定多,抗 ...

我吾去呀

十一月廿二日後承認科興

果然係專家,跟得最貼!

回覆樓主:

同意,打科興唔穩陣,我識有家長打科興去探細路,中咗,要入院。細路話佢哋出外都已經非常小心。

回覆 Chole 的帖子

明白,好多謝你回覆呀!

回覆 cfs 的帖子

太好了!多謝你呀!

回覆 王家爸爸 的帖子

嗯,叫姨甥女去 check下先,謝謝!

十一月廿二日後承認科興

醒目開學勳章

十一月廿二日後承認科興

打任何一種疫苗都不能免疫, 只能減少重症機會, 難道英美每日幾萬宗新症的人都是沒有打疫苗嗎?

etoile 發表於 21-11-9 11:25
同意,打科興唔穩陣,我識有家長打科興去探細路,中咗,要入院。細路話佢哋出外都已經非常小心。
...
請問打邊隻穩陣,打完唔會中

3b 發表於 21-11-9 14:00
打任何一種疫苗都不能免疫, 只能減少重症機會, 難道英美每日幾萬宗新症的人都是沒有打疫苗嗎?
...
絕對同意

王家爸爸 發表於 21-11-9 08:41
如果真係打咗4 brothers,最好驗下抗體先,足夠多先好去。英國同歐美始終實行病毒共存政策,病毒一定多,抗 ...

唔喺現場出現就冇事,去得嗰度就可能有呢啲風險

三國1 發表於 21-11-15 16:00

安樂死針,死咗就一定唔中

sleung2020 發表於 21-11-15 16:59
唔喺現場出現就冇事,去得嗰度就可能有呢啲風險

絕對正確

三國1 發表於 21-11-15 16:00

我諗專家都唔會保證,邊隻打咗唔會中。只論抗體, 我揀咗復必泰。

etoile 發表於 21-11-16 10:02
我諗專家都唔會保證,邊隻打咗唔會中。只論抗體, 我揀咗復必泰。
我當然知道,都唔明點解仲有咁多人認為打完針=唔會中我一家打科興,呀仔信傳統疫苗就算要去英國都選了打科興