用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 求Small world christian kindergarten 意見
go

[其他] 求Small world christian kindergarten 意見 [複製鏈接]

剛收到small world 的offer.要短時間做決定。有沒有用家可提供意見?
我們也報了plk hkca,但interview 在較後時間,該如何取捨?
   0    0    0    0

回覆樓主:

Small world 係非常非常非常好嘅學校,我女讀左2年今年6月畢左業了。從未聽過家長不滿學校,只有滿滿嘅感激所有老師同staff,學校真係一間super caring嘅學校,好似一個大家庭咁。

學校用IEYC課程,我好滿意,小朋友覺得有趣,亦學到好多嘢。主要就係分唔同主題,將唔同嘅科目融合一齊交。好似K2有一個unit 叫toy shop,老師整咗一個toyshop 係課室,小朋友合力整左唔同嘅玩具嚟「賣」,傾下toy shop 要點運作,之後toy shop「開張」嗰日就請左校長去一齊剪綵,之後role play 做staff/customer、又學下計數,又認識下唔同國家嘅錢等等。

同埋學校有個花園真係好吸引,日日都可以去outdoor 玩沙玩水玩車、畫畫食snacks。學mini beasts 嘅unit時又會出去尋找小昆蟲。有時仲會有農作物有收成㗎。

惟一好可惜係聯繫學校ICA出年做唔到落去了,不過我地嗰班嘅同學仔其實大部份都冇入ICA,都順利考到其他心儀嘅學校。

我女係要搭成個鐘校車先返到學,但我地同個女都覺得值得,好興幸入左small world。(我地playgroup 喺另一間屋企附近、有得直上K1嘅IS幼稚園讀)

annie40    發表於 21-11-8 12:24
annie40    發表於 21-11-8 12:23

回覆樓主:

順帶都想提一提zoom class嘅安排非常好,老師真係俾好多心機去預備,小朋友亦上得好開心。

我女K2畢業後亦開始久唔久會同我講普通話,我會話係small world mandarin teacher 嘅功勞。

如果時間上安排到可以讀pm class,我會更推薦pm class,因為多數am 各級會有2班,而pm只有1班,初開學pm class亦未必滿,所以pm class會有更多老師去照顧佢地。我女K2時除左2個class teacher,仲有Mandarin teacher 都常駐班上,另外仲會有其他老師經常出現同佢地一齊玩。

回覆樓主:

我會話,如果小朋友係特別緊張、特別敏感、或者係有其他嘢需要心靈上多啲關注嘅小朋友,咁入Small world 嘅幫助真係會好大,之後y1再出去考亦未嘗不可。但係如果你話本身小朋友都冇乜特別需要幫忙,適應力好強,而你又有想入嘅小學,咁就毫無懸念入返嗰間小學自己嘅幼稚園啦。

回覆樓主:

我小朋友當年係果度讀,好愉快。我哋係有宗教背景,所以首選。之後也去了ICA讀了一年,然後轉了去QBS。

melobi12 發表於 21-11-6 20:21
我會話,如果小朋友係特別緊張、特別敏感、或者係有其他嘢需要心靈上多啲關注嘅小朋友,咁入Small world 嘅 ...

多謝你丫,非常詳盡!
Small world 去完open day 都覺得very good.
小學IS 心儀ESF ,但kindy 都唔一定要esf.
Small world 應該係我地首選。

annie40    發表於 21-11-8 12:43

lastpass 發表於 21-11-6 21:11
我小朋友當年係果度讀,好愉快。我哋係有宗教背景,所以首選。之後也去了ICA讀了一年,然後轉了去QBS。
...

Thanks ah!我地都希望大過d報到QBS

melobi12 發表於 21-11-6 20:10
Small world 係非常非常非常好嘅學校,我女讀左2年今年6月畢左業了。從未聽過家長不滿學校,只有滿滿嘅感激 ...

謝謝分享~ 請問ICA 下年不繼續,但small world係咪會維持在原有地址繼續運作?同埋small world是不是有自己playgroup, 申請入讀幼稚園有priority? 謝謝!

Seandaddy 發表於 21-11-6 21:59
多謝你丫,非常詳盡!
Small world 去完open day 都覺得very good.
小學IS 心儀ESF ,但kindy 都唔一定要e ...

既然係咁就go go go!

Cusausa 發表於 21-11-7 04:38
謝謝分享~ 請問ICA 下年不繼續,但small world係咪會維持在原有地址繼續運作?同埋small world是不是有自 ...

ICA同 Small World 本身就喺唔同地點。佢地只係同屬Generations呢個group,去另外嘅學校有priority,實際上係獨立學校嚟(大埔NIS已是同屬 Generations),所以唔會影響大家運作。

Small world 係有playgroup,不過以我所以又唔係平時校舍上堂,係另一個地方,你上佢website睇睇。

如果唔介意讀下晝班、相信唔需要priority 都會入到。想讀上晝班就可能要早啲報名。我當年係4月先誤打誤撞去左school tour ,即刻報名interview 都入到下晝班(開學時亦未滿,慢慢到12月左右先滿)。

我冇聽過any bad comment about small world.....

你要我諗, 唯一就係冇小學

boojiji 發表於 21-11-8 10:15
我冇聽過any bad comment about small world.....

你要我諗, 唯一就係冇小學

十分期待加入Small World 大家庭
多謝大家!

lastpass 發表於 21-11-6 21:11
...

May I ask why did u switch to QBS instead of continuing at ICA?

icloud 發表於 21-12-7 12:19
May I ask why did u switch to QBS instead of continuing at ICA?

因為我小朋友性格適合去大班教學的學校。細班教學滿足唔到佢需要(學習同交朋友上),而佢又唔需要老師特別照顧,所以決定比佢轉校。

lastpass 發表於 21-12-8 09:04
因為我小朋友性格適合去大班教學的學校。細班教學滿足唔到佢需要(學習同交朋友上),而佢又唔需要老師特別 ...

Ic thanks !
‹ 上一主題|下一主題