用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 睇高過適合自己年歲既書問題
go

[小學] 睇高過適合自己年歲既書問題 [複製鏈接]

小朋友八歲,睇age level十歲的書,我知道指引唔係限定,但我又覺佢真係未必睇得明好多字同句子既講法。
我抽問過佢一些字什麼意思,佢都唔明,
但佢又真係會好專注拿住本成吋厚,冇圖畫的英文書睇一兩個鐘。

如果我下下提佢查字典一定會好掃興,可能會搞到佢寧願唔睇,
係咪應該由佢?佢咁認真睇咁耐,會完成本書,應該看得明大部份(例如故事大綱)?
   9    0    0    0

Kaoru.Lavender 發表於 21-11-6 11:55
小朋友八歲,睇age level十歲的書,我知道指引唔係限定,但我又覺佢真係未必睇得明好多字同句子既講法。
我 ...
好正常。我仔8歲嗰陣都係睇 8-12 歲既書。 我從來都冇叫佢查字典,亦都唔會抽問佢本書內容。 幾十本唔同系列嘅書都係咁睇。 最緊要佢鍾意,睇睇下就會明。

ckmammy 發表於 21-11-6 12:40
好正常。我仔8歲嗰陣都係睇 8-12 歲既書。 我從來都冇叫佢查字典,亦都唔會抽問佢本書內容。 幾十本唔同系 ...
係咪即係完全唔使理佢?

Kaoru.Lavender 發表於 21-11-6 12:52
係咪即係完全唔使理佢?
我就真係完全冇理佢。我有提佢唔明可以查字典, 但如果佢唔想我都唔會迫佢, 費事佢覺得麻煩唔睇仲衰。

Kaoru.Lavender 發表於 21-11-6 12:52
係咪即係完全唔使理佢?

小朋友喜歡閱讀,只需要俾多啲鼓勵,例如:多去圖書館、書店,借書買書和打書釘都可以。
從來都不會查字典、也不會問佢明幾多,有興趣是最重要的。

回覆樓主:

我自己睇書報紙都唔一定個個字都識啦,reading is fun, reading is input, 無須去測試孩子識唔識

佢一定係揾到樂趣先會咁專注去睇咁耐,我會鼓勵佢繼續。

Kaoru.Lavender 發表於 21-11-6 11:55
我 ...

我小三開始睇金庸,都有好多字唔識,有啲靠估,真係好想知會自己查字典,所以而家阿女睇書,小說我唔會理,非小說類我只會提佢有唔明可以問我哋。
keep住佢閱讀既興趣比識多幾個字重要得多。
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

我小朋友會成日睇某系列嘅書,不過好快睇完(即是大約40分鐘睇完一本都算多字中庭厚薄的書),我有時抽問佢某些字,原來是唔明,我有間唔中同佢講唔識要查字典,不過佢冇咩咁做,我都唔知可以點….但佢又會keep住睇嗰套書,或每次借書都係嗰個系列,有時我懷疑佢大概估嗰頁講咩快睇左就算,因為正常scan書都要時間吧!佢好似快過scan

swarovski2011 發表於 21-11-7 10:33
我小朋友會成日睇某系列嘅書,不過好快睇完(即是大約40分鐘睇完一本都算多字中庭厚薄的書),我有時抽問佢 ...
明你呀!有啲書明明好深㗎,怎麼可能咁快睇完?即係糊裡糊塗「立」下就算。好似浪費左

我細個睇書都糊塗地快,因為閱讀為興趣唔同刨書為考試.

Kaoru.Lavender 發表於 21-11-7 11:52
明你呀!有啲書明明好深㗎,怎麼可能咁快睇完?即係糊裡糊塗「立」下就算。好似浪費左
...

你小朋友8歲,如果讀國際學校的,有大把空間、時間、書本讓他自由地閱讀,怎會浪費呢?而且書,是可以重複再讀,點解要咁pushy?
我的孩子17歲,在他喜歡閱讀的時候,我哋真係一屋都係書,佢連去廁所都會捧住入去去睇。Reading is fun! 千萬不要打擊讀書的興趣,到頭來他轉去玩手遊,就真的無得返轉頭。
要考核comprehension 就留番俾學校做,一般愛閱讀的學生在reading and writing方面都會不錯。

Radiomama 發表於 21-11-7 15:15
你小朋友8歲,如果讀國際學校的,有大把空間、時間、書本讓他自由地閱讀,怎會浪費呢?而且書,是可以重複 ...
咁如果佢睇特別多漫畫呢?係咪都唔好阻止?真心問🙏🏻🙏🏻

Kaoru.Lavender 發表於 21-11-7 20:01
咁如果佢睇特別多漫畫呢?係咪都唔好阻止?真心問🙏🏻🙏🏻 ...

我仔以前也有睇Wimpy Kid, Captain Underpants, Geronimo Stilton and etc, 我都會買俾佢; 當然也會介紹佢睇好多不同嘅圖書。

Kaoru.Lavender 發表於 21-11-7 20:01
咁如果佢睇特別多漫畫呢?係咪都唔好阻止?真心問🙏🏻🙏🏻 ...
我仔最鐘意 Big Nate, Dog man , Whimpy kid,我都由得佢睇, 不過都要佢睇其他故事 fiction同 non fiction嘅書。

我係睇漫畫睇到大

基本上讀德國際學校嗰啲好多都會睇書喺advance個自己嘅歲數好多.
我啲細路真係由細到而家都係一路advance佢哋 age,我完全冇理佢哋,只要佢哋保持喜歡睇書嘅心就已經好足夠

Radiomama 發表於 21-11-7 15:15
你小朋友8歲,如果讀國際學校的,有大把空間、時間、書本讓他自由地閱讀,怎會浪費呢?而且書,是可以重複 ...

我小朋友係讀IS,睇了好多書,但writing不好呀!他沒應用出來,所以我覺得佢只是大概明內容就由佢,冇逐隻字睇和寫,所以導致writing 都唔豐富,至於comprehension 就真係唔肯定了

哈哈,我自己睇英文書都唔鐘意停低逐隻字查字典,細路仔更加無心機!我仔reading level唔高,有時我哋印啲大人報紙一齊睇,佢遇到啲又長又未見過嘅字,就會停低問我。所以我覺得佢哋如果唔停低問,其實都係睇得明嘅。

swarovski2011 發表於 21-11-8 13:33
我小朋友係讀IS,睇了好多書,但writing不好呀!他沒應用出來,所以我覺得佢只是大概明內容就由佢,冇逐隻 ...

Reading 可以看作是一個input語言的過程,但同時也是一個消磨時間、享受快樂嘅時光。
Writing需要鍛鍊,也要適當指導;但不是每個孩子都會成為大作家的,有些靠天份、有些靠後天培育。
小朋友在初小階段學recount, 有些好快上手可以寫過千字嘅故仔,但不會個個寫得好。當年我也有鼓勵阿仔參加story writing competition, 但讀完得奬作品集之後就明白,自己個仔能寫但不是寫得精彩。
高小時,他們慢慢也學會了argumentative writing及reporting的技巧,我記得讀過他寫的第一篇science write-up, 講electro magnet, 好幼稚,也用錯「I」及「You」在文章內,但無阻他發表意見。
有時讀到有些同學在校內不同平台活動,會寫一些有趣的文章,更加明白,幽默感是文章的靈魂。
説得有點長,是想說明,成長過程是好有趣的,不要太擔心。

‹ 上一主題|下一主題