用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一第一個UT
樓主: karli_lam
go

中一第一個UT  

LeeCC 發表於 21-11-6 22:12
朋友個仔讀男校,佢話中六都有糖派
官校亦有糖派(包括文具).單科成績好/名次前就有.

cyiuming 發表於 21-11-8 11:19
千祈唔好再用小學果套做標準如果你小學係8899
中學係合格定唔合格
如果差少少先合格我都可以接受

明白! 多謝媽媽分享!  

bestwish 發表於 21-11-9 16:09
唉.....我都唔想咁悲觀, 佢既反應比我覺得佢有好大挫敗感, 有少少悔氣說話。 佢成績一出我即刻要安慰佢。 ...

媽媽,聽見小孩咁都有啲擔心同傷心! 你一定要繼續給予他多些正面鼓勵同support, 例如找幫手,若果父母不能指點一下,可考慮找補習老師指導一下温書技巧,或可找家中正讀高中/大學的表兄/姐幫手? 又或其實會否是父母在他小學時候已跟開温習,而上中一後則一下子放手嗎?小孩因此一下子未能適應?

醒目開學勳章

bestwish 發表於 21-11-9 15:29
呀囝今年讀中一, B1A學校, 但第一次UT成縯好差, 當初都預左成績中間已收貨。 畢竟太多勁人。 但係成出來好 ...
你都話係b1a啦,學生程度高測考出深啲不無道理。建議唔好睇分數咁緊,睇佢係咪唔理解課程,再分析下試卷答案點避免犯錯,如果唔夠時間做即係未夠熟,平日可以做多啲exercise,仲有大把時間追

LeeCC 發表於 21-11-6 22:12
朋友個仔讀男校,佢話中六都有糖派

好可愛!
囝每幾日就帶包零食返屋企,有時係講座、有時課堂派,小學感覺返晒嚟

YmOra 發表於 21-11-6 22:26
你會發覺小孩子會每個月都有改變,不斷蛻變成長。

開學差不多三個月,班中多職務,小朋友邊做邊學自理得更好,又有多個同學認定佢為好朋友,成長得更自信自在

karli_lam 發表於 21-11-7 01:59
你家小孩真優秀! 恭喜你喔!

小朋友本身較主動,有動力學習,希望繼續保持,大家加油

bestwish 發表於 21-11-9 16:09
唉.....我都唔想咁悲觀, 佢既反應比我覺得佢有好大挫敗感, 有少少悔氣說話。 佢成績一出我即刻要安慰佢。 ...

唔好咁擔心啦!小朋友可能要多少少時間去適應轉變。有冇成績較好相熟同學,可以鼓勵佢一齊溫習,大家交流一下。我小朋友話平時幾個坐前後左右有互相指導功課,交流溫習重點,所以佢哋幾個成績都唔錯。

2021S1 發表於 21-11-13 22:05
開學差不多三個月,班中多職務,小朋友邊做邊學自理得更好,又有多個同學認定佢為好朋友,成長得更自信自 ...

好吖繼續好好享受初中的校園生活。如果話初中階段係小孩子"蛻變"得成熟成長最大最珍貴的時期,真係一D都不誇張,而這份蛻變好似就係為咗""高中學習""而必需裝備的過程,初中階段係享受、係建立、係尋覓、係成長、係蛻變...的好時光。不過,過去因疫情影响下,早一兩年的同學仔少咗好多機會在校園裏成長,希望對他們的高中學習生活沒太大影響喇!

YmOra 發表於 21-11-14 07:11
好吖繼續好好享受初中的校園生活。如果話初中階段係小孩子"蛻變"得成熟成長最大最珍貴的時期,真係 ...

係囉,影響一定有,即使返到學,無論係返學,還是上課形式都唔咗,而且經過咁長時間嘅網課,少咗社交活動,始終有影響,但希望可以少啲。

S-Kwok 發表於 21-11-14 09:52
係囉,影響一定有,即使返到學,無論係返學,還是上課形式都唔咗,而且經過咁長時間嘅網課,少咗社交活動 ...

係呀!我女話唔知係咪疫情影響,令部份人唔記得喺公眾場所如何 behave。
呢排返番全日,顯見師妹紀律差咗:
1) 早讀課打機
2) 喺圖書館喧嘩
3) 放學後喺路上如"猛龍特警隊"一字排開,旁若無人高談闊論

好吖繼續好好享受初中的校園生活。如果話初中階段係小孩子"蛻變"得成熟成長最大最珍貴的時期,真係 ...
我覺得佢哋開始知道珍惜返學的日子。以前總希望放假,依家就好擔心再停課
有時要早起身,都會抱怨幾句,不過總體都係好積極的去返學

S-Kwok 發表於 21-11-14 09:52
係囉,影響一定有,即使返到學,無論係返學,還是上課形式都唔咗,而且經過咁長時間嘅網課,少咗社交活動 ...

其實,除咗初中生無咗至少一半光陰要留响家中虛擬一番,高中生也不好過,我女無咗大半高中校園生活,佢話唔覺有讀過高中就已經要準備DSE考試了,真係無乜感覺,仲有少少覺得似係用咗3年時間作"自修生備考DSE"。

b3410 發表於 21-11-14 12:18
我覺得佢哋開始知道珍惜返學的日子。以前總希望放假,依家就好擔心再停課
有時要早起身,都會抱怨幾 ...

可能阿女係S6生,係有想返多DD學見多DD老師和同學仔們,但又好眷戀只返早上課,下午可以响家中備戰DSE,其實好芧盾。

YmOra 發表於 21-11-14 15:45
其實,除咗初中生無咗至少一半光陰要留响家中虛擬一番,高中生也不好過,我女無咗大半高中校園生活,佢話 ...

你女講得好好,真係好似用咗3年時間做自修生,對高中生嘅影響係DSE, 真係尤其重要,亦為佢哋無咗高中生活感到可惜。
對初中生就係適應中學生活及教學模式。如果直升中學嘅同學仔會好啲,至少唔需要適應學校環境,但對其他中一, 二同學仔嚟講,感覺就好古怪,大家嘅認識好似始於網絡世界咁,返實體課先係返回現實世界。

S-Kwok 發表於 21-11-14 15:59
你女講得好好,真係好似用咗3年時間做自修生,對高中生嘅影響係DSE, 真係尤其重要,亦為佢哋無咗高中生活 ...

女兒3年高中,最令她耿耿於懷嘅係無得做"實驗",她醉心理科,最愛做實驗,但偏偏整個高中唯一開心係選修到理學科,但好不完全地只有"學術"的滿足,欠缺"實驗"部份的滿足,阿女話,e+忍忍忍住先,去到大學一定一定一定要做過飽,以彌補中學所失嘅!

真的!幸好我小朋友中一這一年能夠復課,可以去享受這個迷惘摸索階段,去建立成長目標,希望所有同學仔都珍惜可以返學的時光!

YmOra    發表於 21-11-14 20:43

回覆樓主:

完成了第一次UT, 學校出卷唔淺, 要全科合格唔係容易, 就算精英班一科唔合格都好平常, 有驚無險全科合格, 但好多科成績麻麻地, 五十幾至六十幾, 現在開始 緊密式 quiz, test, 考試, 基本上日日都要溫書冇得停

我仔仔(中一)剛剛過去的UT 雖然全部過關, 但係有幾科對比班中的平均低了很多。 見家長日時, 班主任即時問阿仔會有何改善計劃。

YmOra 發表於 21-11-5 07:18
踏上中學,小孩子和大人也要重新學習成績的"釐定"和學習的"模式",家長亦要抛棄小學階段的那份"肉緊",要 ...
係,我都一樣。從小4下學期開始因呈分至中一適應期,我對個女成績功課都好肉緊,什至有時會失控,過後心裡好內疚。佢S1全年級20內,唔係最理想,但OK收貨。今年S2突然發覺無得肉緊了,因為書係佢讀,幫佢揾左補習社及補充練習俾佢做,提醒佢邊D重要可能會出,就無嘢可以做到了。尚幸都聽話唔懶散,又肯做補充練習,加上自小我教佢擬訂考測前溫書時間進度表,e+佢都自做跟著溫習,我仲可以點呢?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊