用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一第一個UT
樓主: karli_lam
go

中一第一個UT  

2021S1 發表於 21-11-6 14:24
確實已經無可能用小學模式去溫習,我只是要求他分配好溫習時間,準時上床瞓覺;幸好第一次大測成績不錯, ...

你家小孩真優秀! 恭喜你喔!  

kirstyau 發表於 21-11-5 06:39
可能第二個冇太大感覺+ 知入面多勁人,底線唔好 唔合格,average 已經收貨
...

我都係將期望降低,始終第一次,希望合格吧!

YmOra 發表於 21-11-5 07:18
踏上中學,小孩子和大人也要重新學習成績的"釐定"和學習的"模式",家長亦要抛棄小學階段的那份"肉緊",要 ...

大家加油吧! 我會努力調節的!

YmOra    發表於 21-11-7 08:04

Kirin007 發表於 21-11-5 14:39
往往小學唔肉緊,初初升中先會肉緊。初中教學「模式」確有唔同,仔話數學科唔會跟書教、自己攪掂練習題。
...

對! 一下子好像變成大人!   好像獨立了很多! 雖然比小學忙得多......

gracelam 發表於 21-11-5 15:31
我仔舊年中一, 可能因為小六冇乜返過學, 中一第一次UT炒咗2科, 大部分其他科都叫中中間間咋, 真係魂魄都未 ...

好叻仔!  
希望我小孩也慢慢上心和上手啦!

lucyyan_mckenna 發表於 21-11-6 21:43
回覆 hihihi 的帖子

我都係(雖然我F.3),而家UT緊仲上緊EK啦

加油! Good luck同順利呀!  

hihihi 發表於 21-11-6 21:33
回覆 b3410 的帖子

阿妹S1,呢幾日開始UT,仲係邊睇住YouTube邊“溫習”,冇眼睇 ...

我以為男仔先鍾意咁....

b3410 發表於 21-11-6 17:34
中一還可以用糖來獎勵
我個仔話老套

karli_lam 發表於 21-11-5 02:02
如題

小孩開始统測了
千祈唔好再用小學果套做標準如果你小學係8899
中學係合格定唔合格
如果差少少先合格我都可以接受
因為我預計一年適應期
如果佢每次考試都俾上次考試有進步的話就0K
因為我個仔係由中小升英中
又要適應全英又要適應新科目唔容易
俾啲時間佢哋去適應都好合理

gigayan 發表於 21-11-6 22:52
阿女學校派小文具,上年都拎咗啲靚靚memo pad、筆、file個啲返嚟,女校女仔多數鐘意呢啲……  

Bt ...

男女校都有㗎! 阿女某D老師會獎無印筆/營光筆, 男女生啱用
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-11-8 12:09
男女校都有㗎! 阿女某D老師會獎無印筆/營光筆, 男女生啱用
就算自己買的一模一樣,也覺得老師果隻好用d

回覆樓主:

好好彩暫時已派的卷都仲keep到85+
我自己目標是中間已收貨

唔知遲D 老師們會唔會獎Mirror嘅嘢, 可能佢哋會仲開心, 更加努力

(p.s. 我有d做老師的親戚都係Mirror老婆)

b3410    發表於 21-11-9 16:17

呀囝今年讀中一, B1A學校, 但第一次UT成縯好差, 當初都預左成績中間已收貨。 畢竟太多勁人。 但係成出來好大打擊, 我覺得佢好唔開心, 之前一直都級1X. 佢有溫習, 2星期前已溫, 但到考試唔知點解唔識做, 做錯哂。 我都唔知點幫佢。 我又唔識教, D野好深。 我好驚佢就此放棄學業...........好驚好驚

很擔心...

想搵一個1:1 補習老師科科跟下。但有D難度。

回覆 bestwish 的帖子

無需那麽緊張,悲觀呀。都只是第一個測驗而已。小朋友會逐漸熟悉中學的題型,解題思路,答題時間等等。小朋友不開心是非常正常和正面的。唔通你期望他開心同你講,我好開心我肥佬啊?或者一點都無所謂。你仲驚多幾兩重啦。
我大女第一次數學測驗,真的是僅僅合格,那次全班都被老師教訓。她也非常不開心。但士別兩個星期,再次數學測驗,她居然還可以拿埋bonus分(即老師沒教過的延伸題),這讓她的信心又回來了。我這裏分享不是話我女叻,相反,其實數學是她的弱項。我是想說,小孩子如果對自己有要求,即便一次兩次遇到挫折,但只要我們做家長的是鼓勵,是讓她們瞭解,只要她們需要,爸爸媽媽永遠是她們堅强的後盾。她們就會很努力,調整自己的情緒,直面挫折。學習,就是不懂才會去學,也不是一定就馬上會學會的。有什麽好怕的呢?

200904 發表於 21-11-9 15:47
回覆 bestwish 的帖子

無需那麽緊張,悲觀呀。都只是第一個測驗而已。小朋友會逐漸熟悉中學的題型,解題思 ...

唉.....我都唔想咁悲觀, 佢既反應比我覺得佢有好大挫敗感, 有少少悔氣說話。 佢成績一出我即刻要安慰佢。現在叫佢每天用少少時間早D預備, 備下課溫下書, 佢開始逃避, 豬多籍口, 有時就直接答我唔想溫。 我可以點.........所以我好驚佢失去左自信心, 打沉左, 唔想爬起來.

bestwish 發表於 21-11-9 16:09
唉.....我都唔想咁悲觀, 佢既反應比我覺得佢有好大挫敗感, 有少少悔氣說話。 佢成績一出我即刻要安慰佢。 ...

中學唔似小學, 唔好齋睇分數, 份卷出得深, 以為自己好低分, 最後原來係top20%   例如中文科6X分, 可能已經係全級頭十了!

第一次UT都未熟出題形式, 答題中唔中points,  即使係落後全級, 都仲有大把時間追! 加油!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bestwish 發表於 21-11-9 16:09
唉.....我都唔想咁悲觀, 佢既反應比我覺得佢有好大挫敗感, 有少少悔氣說話。 佢成績一出我即刻要安慰佢。 ...
可能佢自己都唔知從何落手去溫書。可能需要一些具體的幫助,齋安慰未必有效。
中一學的畢竟還算比較簡單,父母可以親自落場同小朋友一起分析一下唔識做的原因。真係要具體分析,拆解,俾佢明白其實只要方法正確,就可以解決。如果父母做唔到,就搵朋友,老師。最終目的,就是要解決唔識的部分,不留心理陰影,而且從中學習如何面對有挑戰性的任務。

我覺得最重要就是不留心理陰影,如果有陰影,就好容易被擊破。

bestwish 發表於 21-11-9 15:29
呀囝今年讀中一, B1A學校, 但第一次UT成縯好差, 當初都預左成績中間已收貨。 畢竟太多勁人。 但係成出來好 ...

似乎係上中學未熟習答題模式和掌握每課重點,除咗搵外援補習,仔仔會唔會識一些學校嘅高年級或已畢業的師兄師姐?可以試下搵吓佢哋幫仔仔補習,佢哋比較熟悉貴校測驗考試的運作,可以快些令仔仔上手,建立返自信心。