用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一第一個UT
go

中一第一個UT   [複製鏈接]

如題

小孩開始统測了

本人感想: 感覺小孩還很細小,一下子要面對和適應不一樣要求的大測,之後有可能面對測驗肥佬的滋味,做家長的一方面要沉着氣,另一方面心情忐忑不安!
   5    0    0    0

karli_lam 發表於 21-11-5 02:02
如題

小孩開始统測了

可能第二個冇太大感覺+ 知入面多勁人,底線唔好 唔合格,average 已經收貨

如題

小孩開始统測了

踏上中學,小孩子和大人也要重新學習成績的"釐定"和學習的"模式",家長亦要抛棄小學階段的那份"肉緊",要由小孩子學習自己"管理"番自己。努力加油呀!

YmOra 發表於 21-11-5 07:18
踏上中學,小孩子和大人也要重新學習成績的"釐定"和學習的"模式",家長亦要抛棄小學階段的那份"肉緊",要 ...

往往小學唔肉緊,初初升中先會肉緊。初中教學「模式」確有唔同,仔話數學科唔會跟書教、自己攪掂練習題。
考完試雖然仲返半日,一個周有3-4日下晝參加活動,感覺充實好多。

如題

小孩開始统測了

我仔舊年中一, 可能因為小六冇乜返過學, 中一第一次UT炒咗2科, 大部分其他科都叫中中間間咋, 真係魂魄都未歸位 不過我冇乜野, 中一係過渡期, 做阿媽我係要放手!

跟住知耻近乎勇, 之後慢慢上回正軌! 中一學期尾仲攞咗個全級中史科獎
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Kirin007 發表於 21-11-5 14:39
往往小學唔肉緊,初初升中先會肉緊。初中教學「模式」確有唔同,仔話數學科唔會跟書教、自己攪掂練習題。
...

係呀!當遇著一D老師唔跟書教會係好浪費本書,不過去到第二年有咗經驗嘅同學仔們就不會再買,免得浪費。

YmOra 發表於 21-11-5 19:03
係呀!當遇著一D老師唔跟書教會係好浪費本書,不過去到第二年有咗經驗嘅同學仔們就不會再買,免得浪費。
...

仲可以有呢啲操作學到嘢。

Kirin007 發表於 21-11-5 19:13
仲可以有呢啲操作學到嘢。

唔只呀!有D好好剛升上中二嘅學姐,留書俾中一嘅學妹。

YmOra 發表於 21-11-5 19:20
唔只呀!有D好好剛升上中二嘅學姐,留書俾中一嘅學妹。

呢個就有,學校家教會每年會提供平台給高低年級進行對接

Kirin007 發表於 21-11-5 19:27
呢個就有,學校家教會每年會提供平台給高低年級進行對接

係呀!我好欣賞有些中學會咁做,我校咁多年都沒有推動這類活動,真係好可惜,e+只是一些女同學自發地私底下做而矣!貴校真係好

YmOra 發表於 21-11-5 19:32
係呀!我好欣賞有些中學會咁做,我校咁多年都沒有推動這類活動,真係好可惜,e+只是一些女同學自發地私 ...

地區村校,有此類活動都屬正常,基層佔多數

YmOra    發表於 21-11-5 22:56

YmOra 發表於 21-11-5 07:18
踏上中學,小孩子和大人也要重新學習成績的"釐定"和學習的"模式",家長亦要抛棄小學階段的那份"肉緊",要 ...

確實已經無可能用小學模式去溫習,我只是要求他分配好溫習時間,準時上床瞓覺;幸好第一次大測成績不錯,多個科目都是頭幾名高分,得到老師的神秘禮物,原來中學老師都會派糖果。但是唔可以鬆懈,過完聖誕假就係期中考試,大家加油!

2021S1 發表於 21-11-6 14:24
確實已經無可能用小學模式去溫習,我只是要求他分配好溫習時間,準時上床瞓覺;幸好第一次大測成績不錯, ...

Yes 我哋都係中一,quiz, 測驗成績好, 小息嗰時可以去教員室搵老師拎糖食

rosemary7    發表於 21-11-8 16:39

miujoey 發表於 21-11-6 15:46
Yes 我哋都係中一,quiz, 測驗成績好, 小息嗰時可以去教員室搵老師拎糖食
...
中一還可以用糖來獎勵

回覆 b3410 的帖子

阿妹S1,呢幾日開始UT,仲係邊睇住YouTube邊“溫習”,冇眼睇

回覆 hihihi 的帖子

我都係(雖然我F.3),而家UT緊仲上緊EK啦
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

回覆 b3410 的帖子

我哋都有嘢食,次次唔同,例如:餅、益力多等

b3410    發表於 21-11-6 23:23
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

確實已經無可能用小學模式去溫習,我只是要求他分配好溫習時間,準時上床瞓覺;幸好第一次大測成績不錯, ...

朋友個仔讀男校,佢話中六都有糖派

你會發覺小孩子會每個月都有改變,不斷蛻變成長。

b3410 發表於 21-11-6 17:34
中一還可以用糖來獎勵

阿女學校派小文具,上年都拎咗啲靚靚memo pad、筆、file個啲返嚟,女校女仔多數鐘意呢啲……

Btw,我見佢宜家嘅默書簿都仲會獎貼紙 or 印仔
‹ 上一主題|下一主題