用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Guardian
樓主: GohSam
go

[英國] Guardian   [複製鏈接]

王老太2012 發表於 21-11-5 23:45
回覆 chilokbb 的帖子

我的GUARDIAN 公司本來要55磅,但今個 winter holiday 收85磅。 ...

即要85磅一晚,真誇張!聽聞因為今年聖誕假期,很多留學生都返不了香港,所以坐地起價。
幸好,我找到朋友願意接待我個仔。

luckyangel 發表於 21-11-5 23:51
是什麼費用?

一晚的住宿收費,包三餐

王老太2012 發表於 21-11-5 23:57
一晚的住宿收費,包三餐

咁貴!我都未問Christmas break. 現在只諗緊黎緊exeat!

王老太2012 發表於 21-11-5 23:53
即要85磅一晚,真誇張!聽聞因為今年聖誕假期,很多留學生都返不了香港,所以坐地起價。
幸好,我找到朋友 ...

是呀 , Host family £85天 , 但很多host  今年都不接學生, 另外guardian 都有安排在某D學校做 residential course  £1080/week .

luckyangel 發表於 21-11-5 23:44
我地都係自付的士費,但好似話接送其實油錢都要付,加上兒子Year 12,所以我ok.

你指guardian另外收費找ho ...
Host family 收油錢就當然要,佢車就約£10,佢車唔到,guardian安排的士要£40+,4倍價錢,一來一回好‘拿利’。

王老太2012 發表於 21-11-5 23:57
一晚的住宿收費,包三餐
咁貴!朋友個仔間guardian 係Xmas break要多收£75/星期,好彩寄宿家庭冇脹價維持£48/日。初時仲話要分別住2個家庭,好彩最終找到一家可以連續住。有時真係覺得肉隨針板上。

GohSam 發表於 21-11-4 12:13
朋友的女兒剛完了half term break, 佢對今次guardian 公司安排極度不滿,交通安排及host family 住所,同家 ...

邊間guardian???

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-11-5 16:06

監護人公司有啲講明做 DBS check

對, 就是這個!

回覆 3b 的帖子

其實只要係Aegis accredited嘅監護人公司,就一定要做DBS check(因為係攞accreditation嘅條件)。Aegis係英國Guardian公司嘅監管機構(非政府),去佢個網頁搵有accreditation嘅監護人公司就有啲啲保障。雖然guardian服務或者homestay質素都係間間唔同。

https://aegisuk.net/

manman333 發表於 21-11-5 16:34
我仔因為暑期滯留英國,當時好多學生都回了港,所以host family 都有得選擇下,咁好彩去了個家庭,子女都係 ...
你好好彩呀。請問用哪一間監護人公司?

GohSam 發表於 21-11-4 12:13
朋友的女兒剛完了half term break, 佢對今次guardian 公司安排極度不滿,交通安排及host family 住所,同家 ...
請問用哪一間監護人公司?等我避開佢先。唔該

chilokbb 發表於 21-11-6 11:45
你好好彩呀。請問用哪一間監護人公司?

因我兒子較年長,唔需要太care 既監護人服務,就選了white hxxxx 最平的plan, 我好同意樓上的家長講,寄宿家庭好唔好其實和監護人公司無直接關係(雖然佢地都要做把關工作)
監護人公司係根據番學校所在區域去委派同區監護人去跟學生學校內事情,佢可以同時做埋寄宿家庭或去找其他純做寄宿家庭單位。
(監護人可以同時處理同校幾個學生的)

應該出年會轉WH.  價錢平啲,雖然xmas 或Easter 要收額外費用。但現在用堅這間,一年£2300, sliver plan, 剛收到佢哋e mail. 話都要額外收多£ 200去cover 食物,燃油,暖氣價格上升,唔知當初合約有冇寫,不過冇寫就好似有d夾硬嚟。 姪女話佢已send 左host family 間房實際環境比監護人公司,冇暖爐等等丶似乎監護人公司企起個host family那邊, 話阿女冇主動要求開爐暖及添食物( 其實有),感覺好似話係我姪女嘅錯!我都唔知點安慰她!

GohSam 發表於 21-11-6 14:16
應該出年會轉WH.  價錢平啲,雖然xmas 或Easter 要收額外費用。但現在用堅這間,一年£2300, sliver plan,  ...

現在用緊是JamXX LXX呢間guardian company ?

你姪女已經比哂一年的監護人費用 ? 如果是每個Term 繳付費用 ,通知期一般是原整一個Term 前。
即是你們現在可通知用埋下一個Term 便終止服務,第三個Term 就可以轉另一間監護人公司 。

但如果你們已繳付足一年費用 ,那你在第三個Term ,即明年4月的Term 開始前便要通知下一學年終止服務。

應該出年會轉WH.  價錢平啲,雖然xmas 或Easter 要收額外費用。但現在用堅這間,一年£2300, sliver plan,  ...

開名啦,希望唔好再有小朋友受害
8-)

咁多人問你邊間guardian,你都唔答

我應該同你同一間監護人公司,half term 也不愉快,本身以為呢間公司幾好,開plan時咩都冇問題,但結果連搵host都咁難...重要話呢個唔係貴plan冇辦法,真係好嬲肉隨針板上...每一次假期都咁真係冇命
BOOBOO

phoebeso 發表於 21-11-6 15:21
我應該同你同一間監護人公司,half term 也不愉快,本身以為呢間公司幾好,開plan時咩都冇問題,但結果連 ...
請問邊間?幫吓大家家長避免差的監護公司。謝謝

manman333 發表於 21-11-6 11:59
因我兒子較年長,唔需要太care 既監護人服務,就選了white hxxxx 最平的plan, 我好同意樓上的家長講,寄宿 ...
另外想問問暑假成2個月,是否要轉寄宿家庭,不能連續stay係同一個家庭?謝謝

回覆 chilokbb 的帖子

我諗睇個別Guardian公司個別Homestay。我嗰間就超好,我六月頭同佢講個仔有可能會返唔到香港,佢已經即刻幫我問定Homestay。佢話如果返到香港,咁冇問題當無事,如果返唔到就可以去Homestay兩個月。結果當然返唔到,就去咗去開嘅Homestay。

最後因為我早咗去英國,所以只係喺Homestay住咗唔夠一個月。

而家我估聖誕都返唔到,我又同佢講定先。已經book定兩兄妹妹都去同一個Homestay過一個月聖誕假。
‹ 上一主題|下一主題