用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Guardian
樓主: GohSam
go

[英國] Guardian   [複製鏈接]

朋友個仔都話唔開心,住中國人家庭,成日聽到普通話,而不是英文,日日困在房,三餐之後就返房,困左一個假期,有時早餐得一塊麵包,沖涼水唔夠暖,成個假期洗衫只可洗一次!

katrinafu 發表於 21-11-4 20:58
你出4個Post 都是「Guardian 主題, 但4個內容都係圍繞Host Family , 建議你在其中一個主題寫哂出來 , 大 ...

係咪而家好缺host family, 所以咁差嘅host family 都未被淘汰,負責任的Guardian 應該會對host family 進行篩選,一日三餐麵包、8:30後熄燈,我諗無學生接受到!

elysemama 發表於 21-11-5 01:19
係咪而家好缺host family, 所以咁差嘅host family 都未被淘汰,負責任的Guardian 應該會對host family 進 ...

會唔會係地點問題?嗰區太多留學生?
8-)

回覆樓主:

其實而家嗰邊咁多香港人,有冇得諗呢?定係未住夠5年就一定唔得?

katrinafu 發表於 21-11-4 20:58
你出4個Post 都是「Guardian 主題, 但4個內容都係圍繞Host Family , 建議你在其中一個主題寫哂出來 , 大 ...

唉!一山還有一山高,差嘅host family好似越嚟越多。

初步感覺,guardian公司並不能保證host family質素,找當地比較熟悉的guardian公司,或許遇到好的host family概率大點

其實都要視乎你果區多唔多Host Family,我仔第一年都用好貴既Guardian 公司2萬幾一年,但個Host Family又系麻麻地,間房超細,無書枱又無書枱燈,只可以坐起床度,食得一般,中午多數煮個一丁比我仔食,慘過隔離21日,話想換第二個又話無,甘復活節之後就通知佢第二年唔用佢地,跟住轉左另一間,So Far OK,起碼Host Family 系Nice同埋間房夠大,有2次仲系住Guardian屋企。

我仔嘅Guardian 公司 Christmas holiday offer 咗幾個 residential course ,類似遊學團,我就寧願參加呢類,起碼有近年紀嘅朋友仔,對住d導師,好過搏一鋪(好 host family)

Iamawoman 發表於 21-11-5 14:15
我仔嘅Guardian 公司 Christmas holiday offer 咗幾個 residential course ,類似遊學團,我就寧願參加呢類 ...

低年級就可以參加呢類 Residential course ,  我孩子和朋友孩子 sixth form 唔願去呢類的course , 放假仲要去上堂,又要參加呢D唔太喜歡的活動 ( 以前學校都已經有) , 講到明唔要參加 !

醒目開學勳章

elysemama 發表於 21-11-5 01:19
係咪而家好缺host family, 所以咁差嘅host family 都未被淘汰,負責任的Guardian 應該會對host family 進 ...

以前half term學生會返香港, 現在全部要留英, 一定欠缺host family及唔憂做

醒目開學勳章

etoile 發表於 21-11-5 11:30
其實而家嗰邊咁多香港人,有冇得諗呢?定係未住夠5年就一定唔得?

正規的host family要經過審查, 好似要申請無犯罪記錄, 不是太記得

3b 發表於 21-11-5 15:58
正規的host family要經過審查, 好似要申請無犯罪記錄, 不是太記得

監護人公司有啲講明做 DBS check

回覆 3b 的帖子

Exactly! 所以香港的21天隔離安排真係好離地, 苦了留學生

回覆樓主:

我仔因為暑期滯留英國,當時好多學生都回了港,所以host family 都有得選擇下,咁好彩去了個家庭,子女都係我仔學校日校讀,家裡也比較大,可同時住到幾個留學生,而屋主又和我仔熟了,咁往後所有假期都會去呢個家庭。
咁暑期咁長,期間都去過另一家庭,無咁好,但未至於好衰,咁就要自己調節了。

lcyaa 發表於 21-11-5 16:32
回覆 3b 的帖子

Exactly! 所以香港的21天隔離安排真係好離地, 苦了留學生

完全同意
雖然我女學校俾左allowance聖誕假可以提早回港,上online lessons直至學期正式完結,但我女唔想上日夜顛倒的online lessons, 決定留英。

請問大家的guardian 都會由校接和送小朋友返學嗎?我上次的host family不知甚麼原因未能車小朋友,只能硬食的士費,大家的guardian都是這樣,只會安排昂貴的taxi嗎?
另外黎緊嘅聖誕節term break留英國,經監護人找host family, 監護人有額外收費,普遍嗎?
謝謝

chilokbb 發表於 21-11-5 23:30
請問大家的guardian 都會由校接和送小朋友返學嗎?我上次的host family不知甚麼原因未能車小朋友,只能硬食 ...

我地都係自付的士費,但好似話接送其實油錢都要付,加上兒子Year 12,所以我ok.

你指guardian另外收費找host family?咁我就未聽過!

回覆 chilokbb 的帖子

我的GUARDIAN 公司本來要55磅,但今個 winter holiday 收85磅。

cfs 發表於 21-11-4 23:59
Guardian 公司不是越貴越好,同host family 質素冇直接關係,每次派去不同host family ,係睇彩數同自己性 ...

其實午餐食sandwiches係咪好普遍?我試過兩個host lunch也如是,Sunday又會skip lunch, 成三四點先吃Sunday roast. 真係有D唔習慣!

王老太2012 發表於 21-11-5 23:45
回覆 chilokbb 的帖子

我的GUARDIAN 公司本來要55磅,但今個 winter holiday 收85磅。 ...

是什麼費用?
‹ 上一主題|下一主題