用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從高中傾到Dse
樓主: 瑩希媽媽
go

從高中傾到Dse   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-11-2 20:54
今年係佢中學最後一年了,阿女同我都開始唔舍得中學了。

一定的,話曬讀左咁多年,有感情的,畢業后都可以回校探下D老師既

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 20:49
其實阿女選科時,只想揀chem同bio,但佢吾鐘意文科,格硬揀左Econ,我睇佢真系無乜興趣,佢溫書時睇極都話 ...

如果睇唔明就不能免強,有無諗下嘗試出外進補,哩D嘢盡早打穩基礎好D喎!你知啦!你哋這代多一科好過少一科嘛!有無修Mx呀?

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 20:54
佢地返半日,回家后可以做功課,溫書,補習,如果全日,回家晚了等下功課又鬼咁多如果補埋習D時間好緊逼, ...

無辦法,貴校係多工作量。唯有密密做,快DD習慣。

YmOra 發表於 21-11-2 21:06
如果睇唔明就不能免強,有無諗下嘗試出外進補,哩D嘢盡早打穩基礎好D喎!你知啦!你哋這代多一科好過少 ...

我已經物色了補習老師,等她覺得有需要就補了,剛Ut完,她覺得好難可能不合格了,她說今年校長改了四十分合格,往年高中都是五十分合格的,出來的分數又不是好差喔,不過她還說想補,我就幫她安排了

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 20:56
一定的,話曬讀左咁多年,有感情的,畢業后都可以回校探下D老師既

唔只探,佢會學佢D師姐咁!回饋母校,返去幫D學弟學妹們。

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 20:49
其實阿女選科時,只想揀chem同bio,但佢吾鐘意文科,格硬揀左Econ,我睇佢真系無乜興趣,佢溫書時睇極都話 ...
我覺得高中真係可以開始補習,特別是不擅長的科目。
有時可能換個老師換一種教授方法,已經可以get 到。

囡話econ似通識科,get到point 就可以最輕松,花最少時間。

YmOra 發表於 21-11-2 21:06
如果睇唔明就不能免強,有無諗下嘗試出外進補,哩D嘢盡早打穩基礎好D喎!你知啦!你哋這代多一科好過少 ...

無修x啊,中二疫情以后咪無乜點上課,中三時又跟著個不好的數學老師,搞到中三時數成績大倒退,佢之前話憎死數學,後來今年轉了個數學老師,又有外補,開始正常反

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 21:10
我已經物色了補習老師,等她覺得有需要就補了,剛Ut完,她覺得好難可能不合格了,她說今年校長改了四十分 ...

係咩!我仲以為間間學校的高中都係40分為合格點添。

要呀!我贊成快快快去補,都係嗰句,你們這一代,多1科好過少1科。

b3410 發表於 21-11-2 21:13

你都吾知今年果科公民教育,女話個老師上堂照書讀,一堂讀十几頁書叫教左喔,老師是新來的,學埋D吾知乜憲法果D,又英文好鬼深,聽吾明,好彩呢科只要求合格咋

carmenlo27    發表於 21-11-9 00:46
YmOra    發表於 21-11-2 21:22
b3410    發表於 21-11-2 21:17

YmOra 發表於 21-11-2 21:15
係咩!我仲以為間間學校的高中都係40分為合格點添。

要呀!我贊成快快快去補,都係嗰句,你們這一代, ...

不是以前一直50才合格,今年話改左40合格,仲話兩科不合格會列入留班範圍

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 21:16
你都吾知今年果科公民教育,女話個老師上堂照書讀,一堂讀十几頁書叫教左喔,老師是新來的,學埋D吾知乜憲 ...
唯有死記硬背

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 21:13
無修x啊,中二疫情以后咪無乜點上課,中三時又跟著個不好的數學老師,搞到中三時數成績大倒退,佢之前話憎 ...
還有冇機會加一門M1/2?因為依家趨勢M單獨計一科分數,好抵

b3410 發表於 21-11-2 21:18
唯有死記硬背

佢UT範圍二三十版,查字典查死,好多英文生字吾識咖,學埋果D開國歷史咁,女話好似又讀中史咁,

b3410 發表於 21-11-2 21:19
還有冇機會加一門M1/2?因為依家趨勢M單獨計一科分數,好抵

應該吾得喇,已經選好左,加上佢依家好左D都不是好好,上年直情搞到數學不合格,唉,中一,二時并不是好差數學都中上咁,點知中三搞到咁

b3410 發表於 21-11-2 21:13

希望她補下早D get到point 吾使drop科,我都吾想佢drop,學校話盡量吾好

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 21:20
佢UT範圍二三十版,查字典查死,好多英文生字吾識咖,學埋果D開國歷史咁,女話好似又讀中史咁,
...

其實,我係有DD擔心,這科新嘢明顯內容會有中國歷史範圍,中史似的內容用英文學會好吃力呢!反而用中文學應該會好DD。

YmOra 發表於 21-11-2 21:31
其實,我係有DD擔心,這科新嘢明顯內容會有中國歷史範圍,中史似的內容用英文學會好吃力呢!反而用中文 ...

個女話媽咪始終逃離不了學歷史不知道是否個別課題,睇下佢來緊學D乜先

YmOra    發表於 21-11-2 21:35

YmOra 發表於 21-11-2 21:31
其實,我係有DD擔心,這科新嘢明顯內容會有中國歷史範圍,中史似的內容用英文學會好吃力呢!反而用中文 ...

都系咖,一堂課讀書咁讀十幾頁,佢話吾知佢講乜,回家後又博命查字典,呢科只要求合格,吾知系咪有中史內容,佢不嬲好憎咖,見佢吾多上心的,其他科我見佢成日備課,又下載D卷來做下咁

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 21:38
都系咖,一堂課讀書咁讀十幾頁,佢話吾知佢講乜,回家後又博命查字典,呢科只要求合格,吾知系咪有 ...

好在這科只求合格,都應該好易過關的呢!你囡囡對的,投放多D時間响其他科好過啦!

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 21:20
...
陰公,英文讀中史

試下搵套中文版書對照來睇,是否可以減少查字典時間,幫助快速理解?

YmOra    發表於 21-11-2 21:47
‹ 上一主題|下一主題