用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從高中傾到Dse
樓主: 瑩希媽媽
go

從高中傾到Dse   [複製鏈接]

天外之人 發表於 21-11-4 15:12
回覆 瑩希媽媽 的帖子

成績唔係問題,主要係夜訓.

D中學生多數夜訓,個女小學時十點一定訓了,現在無十一二點也不訓,放假還更遲

bbc2018 發表於 21-11-3 11:36
我哋中三,還是初中,不過今年科目多咗,阿囡比較忙。上學期已自律唔少,加上課外活動,就算返半日,都覺忙 ...
我都係中三啊,你諗住揀咩科啊?都係好忙,仲忙過返全日,一個星期仲要練二次波,好彩11月26有得去迪士尼picnic day
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

b3410 發表於 21-11-2 21:43
陰公,英文讀中史

試下搵套中文版書對照來睇,是否可以減少查字典時間,幫助快速理解?
真係都有啲用,個女選科又入到M1,怕數學理解錯題目,專登去買同出版社既二手中文版本,唔理解既時候走去睇中文版係咩原因,而家數學都更有信心做題.

b3410    發表於 21-11-4 20:10

lucyyan_mckenna 發表於 21-11-4 16:29
我都係中三啊,你諗住揀咩科啊?都係好忙,仲忙過返全日,一個星期仲要練二次波,好彩11月26有得去迪士尼pi ...

阿囡比較喜歡chem bio econ M1/2

係呀!現時活動比較需時已有3個(每星期每個至少2小時),星期六都唔可以睡耐些mouth:" />

佢亦好期待可以同同學玩足一日

報到
阿女都係中三,之前多數係睇大家的留言,獲益良多,希望日後多啲交流。

bbc2018 發表於 21-11-4 17:58
阿囡比較喜歡chem bio econ M1/2

係呀!現時活動比較需時已有3個(每星期每個至少2小時),星期六都唔可 ...
我都想揀bio chem 同埋 M1,我學校冇M2
Missing and missed for 14 years

lucyyan_mckenna 發表於 21-11-4 19:09

可能您哋到時有需求,會開多一班。
我哋好在在平時上堂時間上M1或M2,冇修的同學可以自修,不用放學上

bbc2018 發表於 21-11-4 19:48
可能到時有需求,開多一班。
我哋好在在平時上堂時間上M1或M2,冇修的同學可以自修,不用放學上
...
好似M2難過M1?你囡UT未(我間學校聽日就講選科啦)?

YmOra 發表於 21-11-4 14:47
香港地讀書,這份壓力真係100年都不會變的,哩兩年仲多樣因素叫"疫壓",仲係百年難得一遇嘅中學生特別 ...

最近都聽到一個「網課後遺症」,網課得太耐,重返校園面對多重壓力,再睇睇最近兩個月的新聞不禁唏噓……

YmOra    發表於 21-11-4 20:53

lucyyan_mckenna 發表於 21-11-4 19:09

自從HKU話M1M2當一選修科,我估好多中學會配合多開M1M2班,你睇定DD才算吧!

YmOra 發表於 21-11-4 21:14
自從HKU話M1M2當一選修科,我估好多中學會配合多開M1M2班,你睇定DD才算吧!
...

應該冇啦,聽日就講啦(parents evening),只知今年新加咗旅款

lucyyan_mckenna 發表於 21-11-4 21:20
應該冇啦,聽日就講啦(parents evening),只知今年新加咗旅款

你一定要攪清楚先,我校中三時這時候都係做收集意向之程序,收集中三同學仔們的意向,下一步才有第一稿排意願,同學仔有足夠時間睇清楚幾次成績後自己的強弱科目係點才作最後的選修科決定。不過,間間中學唔同,可能貴校真的比人早呢!

lucyyan_mckenna 發表於 21-11-4 20:17
好似M2難過M1?你囡UT未(我間學校聽日就講選科啦)?

我覺得修M2或M1應該根據自己情況選擇吧!最近有post討論M1/M2, 您可以參考吓。聽日您應該亦會了解多些。

我哋已知幾科成績,數學科今次尤其加重力度,可能要學生多多關注呢科,亦想學生再想清楚。

報到!阿女中三,就來選科
非常感謝各位無私分亨!

想請教一下,中三會唔會因為選科年會好似小五六呈分咁有些「黑馬」走了出來? 又或者成績不進則退,甚至成績大執位? 謝謝!

bbc2018 發表於 21-11-4 21:37
我覺得修M2或M1應該根據自己情況選擇吧!最近有post討論M1/M2, 您可以參考吓。聽日您應該亦會了解多些。
...
或者可以咁樣睇,大家都有Calculus 微積分,但M1再加D好似applied math,大都有根有據有公式可應用 ; 而M2就加Algebra Set Marix, 抽象D,你識一睇就明,覺得好易,唔明就抓爆頭,解俾你都唔明。

YmOra    發表於 21-11-7 00:16

ahnew 發表於 21-11-6 17:39
想請教一下,中三會唔會因為選科年會好似小五六呈分咁有些「黑馬」走了出來? 又或者成績不進則退,甚至成績 ...

我女中三時都有黑馬標上嚟, 特別係男仔, 佢哋中一中二hea到爆, 日日打機, 測考唔係點温書, 不過成績都唔太差嘅, 都中上上咁上下, 但到中三發咗癲咁標上嚟

而且有幾個仲一直帶到尾, 中四中五keep住全級頭十。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

lucyyan_mckenna 發表於 21-11-4 21:20

學校今日講座選科安排如何?

回覆 JojoDad 的帖子

我女讀女校,S3都有洗牌情況。Science 分科,又多左BASF,一下子多左好多科,內容又深左,有啲同學掌握唔到就會跌晒watt ,又有啲啱讀Science 嘅同學,分科後突飛猛進。

ahnew 發表於 21-11-6 17:39
想請教一下,中三會唔會因為選科年會好似小五六呈分咁有些「黑馬」走了出來? 又或者成績不進則退,甚至成績 ...

我都偏向相信中三成績會執位,由其今年的中三,無可否認過往兩年網課對某啲學生成績都會受影響,今年雖然有好多學校上半日課,但已比過往兩年叫做正常啲啲,而且大家都會希望自己可以讀到自己想揀的選修科,所以比過往努力嘅同學應該會較多。

ahnew    發表於 21-11-10 19:04
‹ 上一主題|下一主題