用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 仔Asd行為問題
go

[其他] 仔Asd行為問題 [複製鏈接]

有人同我講話a仔以後都有行為問題,只系會隨住年紀轉變。。沒完沒了,夠竟佢長大後吾會知醜?會吾會理解到有啲乜唔適合做?
依加佢五歲會系公眾場所講D不合適既說話,系老師同學面前亂甘講野話我不斷罵佢(事實上我冇)我只是不断提佢,突然喺公眾場所大聲講(媽咪我好鍾意你)

其實自己心裡面時好時壞,自己經常在失落,討厭,再積極面對佢既問題無限徘徊左好幾年,知道本身要付出好大耐性同埋強大既心態先可以幫助到佢進步,但有時佢嘅行為問題令我喺出面覺得好尷尬,就係係哩點接受唔倒
以前唔知點處理就會忍唔住鬧,依家我只能夠谷喺個心度,用個腦控制我自己既情緒以致我經常好頭痛,感覺對住佢束手無策,提又提左好多次,打罵又更加唔得,只能夠沉默,否則佢會跟我語氣講野。
佢既言行舉止令到我有時有啲好負面嘅想法,好想佢。。。。。。。
我知我好衰,但實在好氣餒,請教下大家究竟點樣保持積極既態度面對。
你地會吾會都有時同我有一樣有甘嘅負面想法?我怕我咁挨落去心理質素會變到好差。。
   2    0    0    0

christine001 發表於 21-11-2 01:12
有人同我講話a仔以後都有行為問題,只系會隨住年紀轉變。。沒完沒了,夠竟佢長大後吾會知醜?會吾會理解到 ...

A仔的行為問題因為社交意識簿弱,理解唔到社會規範,所以成日做啲奇怪行為。早幾日都因為小朋友行為問題見心理學家,佢話預咗一路教佢都一路犯錯,而且會不斷做一些社會不能接受的行為,聽到我個心都寒埋。

有啲媽媽分享,只要智力正常,大個啲就會學懂「正常」的社交技巧。我都好希望係真,不過我覺得所謂「正常」只係冇咁奇怪。

學校有冇社工傾吓?不用只談小朋友情況,家長都可以傾吓偈紓緩壓力。既然日子難過,做啲自己喜歡的嘢分散注意力,等自己輕鬆啲。

我自己就會特登帶小朋友去人少啲的地方,費事佢爆情緒時冇咁尷尬。

其他人/治療師會同你講加油(emoji)(emoji)但其實同廢話冇咩分別。做SEN媽媽的那種擔心/痛心其他人唔會明白。最大感受就係好似理所當然的事情都唔係必然。共勉之。

Gh202106 發表於 21-11-3 15:23
A仔的行為問題因為社交意識簿弱,理解唔到社會規範,所以成日做啲奇怪行為。早幾日都因為小朋友行為問題見 ...

我見到佢D行為心都寒埋,佢講粗口講得好清楚,而且可能會系多人面前突然講,見到陌生打招呼突然奸笑尼埋系我後面。。總之覺得佢好似痴線佬
種種行為我要點調節我心態面對。。。

christine001 發表於 21-11-5 16:16
我見到佢D行為心都寒埋,佢講粗口講得好清楚,而且可能會系多人面前突然講,見到陌生打招呼突然奸笑尼埋系 ...

聽落你仔仔言語滋擾問題嚴重的。旁人最多心諗或者口多咁講話阿媽唔識教仔。其他人的眼光說話聽完就算,練成面皮厚,唔介意得咁多。

你仔仔有冇訓練,同治療師傾下,試吓用奬罰,睇吓有冇辦法好啲。

christine001 發表於 21-11-5 16:16
我見到佢D行為心都寒埋,佢講粗口講得好清楚,而且可能會系多人面前突然講,見到陌生打招呼突然奸笑尼埋系 ...

係,細个都可以話仲細,依家小5,D同学又唔中意佢,講野大大聲,又9唔搭8,又時又大叫(小驚時)

sandy1109 發表於 21-11-12 08:19
係,細个都可以話仲細,依家小5,D同学又唔中意佢,講野大大聲,又9唔搭8,又時又大叫(小驚時)
...

你果個會吾會系吾適合既情景講吾適合既野?
我果個會系屋企錄低我地既對話然後無拉拉上堂好似錄音機錄反出黎。。
我地說話都比較小心,對住佢激氣既時候我會盡量刻制我自己講過既说話。
無奈地我以前有時我嬲到講錯話,好頭痛。。佢到依加都記住。。。

christine001 發表於 21-11-13 13:40
你果個會吾會系吾適合既情景講吾適合既野?
我果個會系屋企錄低我地既對話然後無拉拉上堂好似錄音機錄反出 ...

冇錄,但老師話佢會係課室喃喃自語,冇人回答佢就自己不停講

sandy1109 發表於 21-11-13 15:05
冇錄,但老師話佢會係課室喃喃自語,冇人回答佢就自己不停講

我個個都係呀但係佢係講番我同人地嘅對話,老師成日同我講話佢記憶力好強,喺佢面前真係要小心點講野,但有啲說話我真係冇講過,老師就好似以為我成日喺佢面前講粗口

回覆樓主:

我e家擔心升中問題

sandy1109 發表於 21-11-13 16:53
我e家擔心升中問題

好無助。。。佢亂說話尼方面都吾點改
‹ 上一主題|下一主題