用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如何換新針紙
go

[英國] 如何換新針紙

想請教各位,我仔今年7月在去英國讀書前已打COVID-19 疫苗兩針,但他那時只是13歲,未能安裝醫健通,那現在他可如何換取新嘅針紙?他現在手頭上的那張是沒有出生日期的。
先謝謝各位解答(emoji)

Yvonnehoney 發表於 21-11-1 03:15
想請教各位,我仔今年7月在去英國讀書前已打COVID-19 疫苗兩針,但他那時只是13歲,未能安裝醫健通,那現在 ...

我同你情況一樣。我早十月中拿着網上 download 的授權書 hardcopy, 我小朋友 HKID copy, 我手機上 flight booking record (show 比職員看),我的 HKID card, 到任何一間打疫苗針的社區中心,要求 print 一張新(有 brith date) 的針紙 便成。職員順便連我本人都 print 埋比我!不用排隊,不消10分鐘完成!
我已經 whatsap 新針紙 比小朋友做 record, 希望將來在英用得着!回港才比新針紙佢。

DOCTORGG 發表於 21-11-1 06:39

我同你情況一樣。我早十月中拿着網上 download 的授權書 h ...

萬二分謝謝你呀!但想請教授權書可在那裡download (emoji)(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️

Yvonnehoney 發表於 21-11-1 07:35
萬二分謝謝你呀!但想請教授權書可在那裡download (emoji)(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️
...

在google 打 *疫苗接種紙授權書*。 有兩頁紙。 至於小朋友的簽名。 我將佢簡單處理!

DOCTORGG 發表於 21-11-1 07:48
在google 打 *疫苗接種紙授權書*。 有兩頁紙。 至於小朋友的簽名。 我將佢簡單處理!
...

多謝你呀!

Yvonnehoney 發表於 21-11-1 07:51
多謝你呀!

不用 客氣! 舉手之勞而已!

我上星期經過一間疫苗注射中心時問過,要帶兩星期內出發的出行證明才可以換。

SIYip 發表於 21-11-1 08:14
我上星期經過一間疫苗注射中心時問過,要帶兩星期內出發的出行證明才可以換。
...

謝謝資訊,我今日也去問下先

SIYip 發表於 21-11-1 08:14
...

但我之前打電話查詢,當局也冇提及要求兩星期內出發才比。 只係話 去了外國 人士,可以優先。 不過我小朋友 是8月去外國讀書, 我十月中才攞新針紙,成個幾月的事也冇問題。 我攞嗰日 職員 都冇這樣要求。 我相信應該唔會 係大問題!

Yvonnehoney 發表於 21-11-1 03:15
想請教各位,我仔今年7月在去英國讀書前已打COVID-19 疫苗兩針,但他那時只是13歲,未能安裝醫健通,那現在 ...

可以加落家長個醫健通度丫(我的家庭成員),之後可打開附有出生日期的電子針卡。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我試過, 但唔知點解, 佢出左呢句比我,「對不起, 醫健通ehealth手機程式暫時只接受16歲或以上的用戶使用」

Yvonnehoney 發表於 21-11-1 09:42
我試過, 但唔知點解, 佢出左呢句比我,「對不起, 醫健通ehealth手機程式暫時只接受16歲或以上的用戶使用」:t ...

要家長開左戶口先,再加入「我的家庭成員」。

不過打第一針果陣有無登記左醫健通呢應該姑娘會問的。

謝謝你呀! 我又學到野啦!
我剛用醫健通找到我囝的接種紀錄了, 但想請問, 假如他明年回港, 臨上機前又如要show接種記錄的話, 可如何呢? 他日返回英國又可怎樣做呢?

先謝謝各位!

Yvonnehoney 發表於 21-11-1 10:06
謝謝你呀! 我又學到野啦!
我剛用醫健通找到我囝的接種紀錄了, 但想請問, 假如他明年回港, 臨上機前又如要s ...

用佢部機登入你個戶口咪得囉!兩仔乸無乜秘密卦!

明白了, 真的萬分多謝大家!

奥脫福 發表於 21-11-1 09:38
可以加落家長個醫健通度丫(我的家庭成員),之後可打開附有出生日期的電子針卡。
請問從醫健通download的針卡, 自已print出來就可以? 是不是可以不用去任何一間接種中心PRINT出來也可?

bb1225 發表於 21-11-9 17:19
請問從醫健通download的針卡, 自已print出來就可以? 是不是可以不用去任何一間接種中心PRINT出來也可? ...
I have the same query...anyone knows? I called but no one answered me directly.

回覆樓主:

上次我去換時,職員話醫健通內有兩個證書,兩個都已加入出生日期,一個叫vaccination report, 你可以加在醫健通 app 個面,方便查看,亦可列印出來,但個 format 同去中心發出的新證書不同,另一個正式的 e certificate , 就無得列印。所以是否需要換證睇你用途是什麼,有授權書可代孩子換。

poonseelai 發表於 21-11-11 06:54
上次我去換時,職員話醫健通內有兩個證書,兩個都已加入出生日期,一個叫vaccination report, 你可以加在醫 ...
如果要用作入境用途, 係咪要去疫苗中心印返出來好D呢?

回覆樓主:

幾日前幫阿女換咗。問職員可唔可以換埋自己嗰張,初頭都問攞機票,之後就當係遺失個案處理,畀張新嘅我。