用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如何換新針紙
樓主: Yvonnehoney
go

[英國] 如何換新針紙 [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆樓主:

右下角可以下載pdf檔

kinder17 發表於 21-11-13 21:13
我在將軍澳體育館幫阿女取新版本,不用授權書,不用出世紙,冇問點解要,我只比之前張打針紙正本佢地。
...

我同老公都響界限街幫呀仔換咗,都冇帶出世紙,但就有拎呀仔授權書及身分證副本。同埋佢有問係咪要出門,我答唔係,係英國學校要拎呀仔針紙做record,然後冇再追問,跟住我同爸爸都俾埋身份證,順手印埋自己嗰份。
8-)

唔好意思, 請問係唔係扲住阿仔身份證COPY同授權書就可以去任何一間接種中心就可以PRINT過一張新針卡有出生日期, 不用預約
Ryan媽咪

我係拎阿仔出世紙COPY同授權書去接種中心PRINT的, 因之前有個職員同我講, 話身份證無法證明我是他媽咪喎
但我見有其他家長話拎身份證就可以, 所以我都不肯定是否一定要出世紙
不過, 不用預約就真的

den01 發表於 21-11-15 10:50
唔好意思, 請問係唔係扲住阿仔身份證COPY同授權書就可以去任何一間接種中心就可以PRINT過一張新針卡有出生 ...

請問授權信是否用 whatsapp / email 轉寄返比你而不是正本簽左名既授權信都可以?

Yvonnehoney 發表於 21-11-15 11:27
我係拎阿仔出世紙COPY同授權書去接種中心PRINT的, 因之前有個職員同我講, 話身份證無法證明我是他媽咪喎:q ...

其實授權書上都冇指明代辦人身份,又冇要求出示出世紙,只係要求代辦者必須年滿18歲,同埋要帶申請人身份證副本之麻。咁明明寫咗授權我去代辦,寫埋我身份證號碼,點解唔得呢?
8-)

anitawong21 發表於 21-11-15 15:34
其實授權書上都冇指明代辦人身份,又冇要求出示出世紙,只係要求代辦者必須年滿18歲,同埋要帶申請人身份 ...

真係唔知,我是在將軍澳體育館問門口那個叔叔的,而我最終係去咗界限街print的

過客 發表於 21-11-15 11:40
請問授權信是否用 whatsapp / email 轉寄返比你而不是正本簽左名既授權信都可以?  ...

Ummm⋯⋯只可以話,其實冇人核對簽名
8-)

anitawong21 發表於 21-11-15 15:39
Ummm⋯⋯只可以話,其實冇人核對簽名
明白了

請問大家,新針紙姓名是:
陳大文
CHAN, TAI MAN

有冇問題?
Thx
‹ 上一主題|下一主題