用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如何換新針紙
樓主: Yvonnehoney
go

[英國] 如何換新針紙 [複製鏈接]

bb1225 發表於 21-11-11 09:34
如果要用作入境用途, 係咪要去疫苗中心印返出來好D呢?

唔識答,如果回港無理由唔認醫健通張 e certificate

我最終都換咗,print咗授權書,帶呀囝嘅出世紙,就可以了
當日我仲順手幫我老公同自己攞埋,當然我都印咗老公嘅身分證同授權書,職員也有問我有咩用途,我答呀囝個張是for travel,我地兩公婆就keep record

Yvonnehoney 發表於 21-11-11 10:24
我最終都換咗,print咗授權書,帶呀囝嘅出世紙,就可以了
當日我仲順手幫我老公同自己攞埋,當然我都印咗老 ...
似乎都係去疫苗接種中心PRINT來穩陣D. 唔該晒

回覆 bb1225 的帖子

請問你往那間疫苗中心 print out the certificate?

ahkeunggor 發表於 21-11-11 23:57
回覆 bb1225 的帖子

請問你往那間疫苗中心 print out the certificate?
我還未PRINT呀! 可能會去荔枝角整

幾多歲開始要睇cert?

我是在界限街體育館換的

回覆 Yvonnehoney 的帖子

想請問新針紙和在醫健通download的針紙有沒有不同?

Bingwei 發表於 21-11-13 11:48
回覆 Yvonnehoney 的帖子

想請問新針紙和在醫健通download的針紙有沒有不同?

有不同

我在將軍澳體育館幫阿女取新版本,不用授權書,不用出世紙,冇問點解要,我只比之前張打針紙正本佢地。

我女想聖誕break去歐洲旅行,而佢只得舊款針紙。咁我上醫健通,見到有出生日期的針紙,原來仲可以  download...我email 左個 PDF 俾佢,叫佢自己print...我又真係估唔到呢個 apps咁多功能

回覆 wloi 的帖子

係,我都係醫健通download咗,跟手email比阿仔,但唔知呢張同打針中心拎果張又有咩分別

回覆樓主:

上次去換證,職員話可 download的叫 vaccination report,內容同正式e certificate 一樣,但格式同更新了的證書不同。醫健通內另有正式 e certificate, 同paper form 一樣。 佢話係 e certificate,  所以無得 download。

加咗個出生日期嗰張cert不是只係回英國時先至需要用嗎? 為何人在英國 我哋就要那麼急要幫他更新呢,請指教 謝謝

myhappyfamily 發表於 21-11-14 09:04
加咗個出生日期嗰張cert不是只係回英國時先至需要用嗎? 為何人在英國 我哋就要那麼急要幫他更新呢,請指教 ...

如果去歐洲其他國家就要有出生日期新證

myhappyfamily 發表於 21-11-14 09:04
加咗個出生日期嗰張cert不是只係回英國時先至需要用嗎? 為何人在英國 我哋就要那麼急要幫他更新呢,請指教 ...
因為我女想term break去Spain...入境 Spain同再入境英國,都要paper copy的針紙。好彩我女有 join 醫健通,而我又加左佢落我的醫健通。靠佢自己,出發都未找到張新 針紙

poonseelai 發表於 21-11-14 08:12
上次去換證,職員話可 download的叫 vaccination report,內容同正式e certificate 一樣,但格式同更新了的 ...

https://www.portal.ehealth.gov.hk/app/covid19qr?lang=tc

可以印,你睇睇link...係 A4 size的 PDF

wloi 發表於 21-11-14 16:16
https://www.portal.ehealth.gov.hk/app/covid19qr?lang=tc

可以印,你睇睇link...係 A4 size的 PDF

這個我知呀,這個叫 vaccination record, 之前有家長話這個 format 同 paper form 證書不同,我問職員他教我 app 內另有 electronic vaccination record, format 同 paper form 證書。致於兩者出入境用途有無分別就唔清楚。

職員教我看這個,但無得列印

回覆樓主:

上個回覆上傳唔到

poonseelai 發表於 21-11-14 17:44

這個我知呀,這個叫 vaccination record, 之前有家長話 ...

妳試下更新個醫健通apps, 我原先搵唔到print out 個位置,更新後就download 到pdf file
‹ 上一主題|下一主題