用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 16歲以下打了一針而打算由英回港的學生請注意 ...
樓主: sp3014
go

[英國] 16歲以下打了一針而打算由英回港的學生請注意  

過客 發表於 21-11-23 09:00
回覆 SinCnai 的帖子

但又話要有 NHS 既針卡先可以上機? 是否不是在香港打針既人, 如在英國打左針, 就要出 ...

甘香港打既針香港點都會承認既,不過唔知出年暑假過期未?唔知仲用唔用得。

回覆 過客 的帖子

If your kid got jab in UK, use NHS card/letter. If your kid got jab in HK, use the vaccinated record issued by HK government (with or without date of birth , both ok).I can confirm both cases are sucessful in coming back HK from UK.

回覆 SinCnai 的帖子

Thanks!

LiHing 發表於 21-11-22 12:39
我也報告一下,我仔用NHS 那張紙針咭, under 16, 乘 CX, 已成功回港。多謝這裏各家長的資訊。
...

謝謝分享,請問是否不需要另外加封GP letter , 只係手寫個張NHS 紙針咔仔就得?

SinCnai 發表於 21-11-24 09:25
回覆 過客 的帖子

If your kid got jab in UK, use NHS card/letter. If your kid got jab in HK, use the ...
請問你搭邊間航空公司? Thx

回覆 mochichi7 的帖子

They took BA last week

LiHing 發表於 21-11-22 17:41
祝你一切順利!

謝謝你,已經順利,準備登機回港了。

仔仔under 16, 今晚上機(VA維珍),用NHS及醫生信(一定要)才能上機。

用NHS Card 同醫生證明已打針的信, 如果酒店自己一個人住,又要有張已簽署讓佢自己一個人住嘅信。

Jack1020 發表於 21-12-12 11:12
用NHS Card 同醫生證明已打針的信, 如果酒店自己一個人住,又要有張已簽署讓佢自己一個人住嘅信。 ...

謝謝報料,順利登機回港

Poyau    發表於 21-12-12 17:08

Jack1020 發表於 21-12-12 04:48
仔仔under 16, 今晚上機(VA維珍),用NHS及醫生信(一定要)才能上機。

我個女都淨係得針卡...已經返咗嚟喇喎

回覆 c94905138 的帖子

請問你個女搭邊一間航空公司

c94905138 發表於 21-12-12 21:06
我個女都淨係得針卡...已經返咗嚟喇喎
請問你個女搭邊間航空公司

Jack1020 發表於 21-12-15 08:54
請問你個女搭邊間航空公司

CX

c94905138 發表於 21-12-15 15:12
CX
唔怪之得, 我哋搭維珍, 話NHS張卡唔得要有醫生信(好彩有預備定).

回覆 milty47 的帖子

請問針咭是不是打完針unde 16,NHS 出的信?謝謝