用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS interview 內容
go

DGS interview 內容   [複製鏈接]

請問有冇家長可以透露係in乜嘢,使唔使準備定先㗎?

定係第一次interview只係學術性嘅嘢?
   37    0    0    0

bobotiger 發表於 21-10-29 13:12

呢啲info EK年年都有,自己search 下 ~~~

bobotiger 發表於 21-10-29 13:12

今年仍有疫情,吾知點in?
以前都係用塊平板考數,再四五人一Group考英文。

fatman69 發表於 21-10-29 14:05
...

請問是否考英文數,同中英數考的形式可否分享下,謝謝

瑩希媽媽 發表於 21-10-29 15:10
請問是否考英文數,同中英數考的形式可否分享下,謝謝

印象中是英數,限時內回答,可pass!若hold住慢答隨時好低分!
其他家長補充!

fatman69 發表於 21-10-29 15:56
印象中是英數,限時內回答,可pass!若hold住慢答隨時好低分!
其他家長補充!
...

謝謝你,請問中文會考文言文嗎?英文是不是小組討論?不好意思,可能問多左

瑩希媽媽 發表於 21-10-29 15:59
謝謝你,請問中文會考文言文嗎?英文是不是小組討論?不好意思,可能問多左
...

憑記憶,中文有文言,比HYS深!希望其他家長補充!
英文當然是小組討論啦!睇你好吾好彩,同組夾乜人!真正戰場在此!好易比人撼到好低分!

fatman69 發表於 21-10-29 16:06
憑記憶,中文有文言,比HYS深!希望其他家長補充!
英文當然是小組討論啦!睇你好吾好彩,同組夾乜人!真 ...

Ok,明白,謝謝(emoji)

...

好似只係上年有文言文。印象中,以往都係出個題目,自由發表自己意見/選擇~~~

fatman69 發表於 21-10-29 14:05
...
舊年因為疫情關係,英文唔係group interview

mcl203 發表於 21-10-29 16:46
好似只係上年有文言文。印象中,以往都係出個題目,自由發表自己意見/選擇~~~
...
我哋果年都有文言文

噩夢

...
細女考?加油

b3410 發表於 21-10-29 17:09
細女考?加油

沒細女,有細佬,只是幫朋友問的

jacknetpass    發表於 21-10-29 22:20
b3410    發表於 21-10-29 17:13

回覆樓主:

阿妹10萬個唔願意答我,中英話有篇野讀,之後問問題,同計英文數。
1st in 止步

但阿妹講野信一半好,另一間話填哂野,見校長時攞份野出黎話做得一半。

kirstyau 發表於 21-10-29 17:12
阿妹10萬個唔願意答我,中英話有篇野讀,之後問問題,同計英文數。
1st in 止步
...

可能上年疫情,改咗啲以往模式,又或者之後亦如此~~~

其實疫情之後改來改去,都唔係好清楚會點考。
不過數學就一定英文數,中文預可能有文言文,英文就要對答如流,還要會些普通話,因為2nd in 見校長兩文三語

上年應該疫情關係中英數也是個人,冇group
中英看文章答問題
中上年冇文言,中文差的小女覺得深
數ipad 看問題,口頭答,英數,要快 ,唔識可pass

下一輪見校長就英粵普互換問個人問題

mcl203 發表於 21-10-29 13:42
呢啲info EK年年都有,自己search 下 ~~~

請教可以點樣search?

bobotiger 發表於 21-10-30 02:44
請教可以點樣search?
search DGS 已經有很多。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3847250&highlight=DGS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3842901&highlight=DGS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3798599&highlight=DGS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3706086&highlight=DGS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3788234&highlight=DGS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570209&highlight=DGS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3554916&highlight=DGS

‹ 上一主題|下一主題