用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何文田迦密中學
樓主: kiubbobo
go

何文田迦密中學   [複製鏈接]

tpmon 發表於 21-10-31 00:31

如大抽獎在九龍城校網,可甲1+乙1選何文田迦密,增加獲派機 ...

我對大抽獎仍然係冇頭緒,希望可以喺自行階段搞掂
如放棄迦密,自一會放銀禧,但自二仲未諗倒

kiubbobo 發表於 21-10-31 00:54
我對大抽獎仍然係冇頭緒,希望可以喺自行階段搞掂
如放棄迦密,自一會放銀禧,但自二仲未諗倒
...

如是B1A生,我建議自行迦密、華英、旅港開平3選2,雖然自行也不保証入到,但起碼真的入到也不會覺後悔。

九龍城網B1中學多。若自行唔得,B1生在九龍城網大抽獎入到B1中學機會也大,不用在自行時咁早降低要求。但如不是在九龍城網大抽獎,則要在自行階段降低少少要求,因為他區大抽獎也未必區區能再選九龍城的中學了。

tpmon 發表於 21-10-30 23:28
B1校又不谷未必易找。

有些B1A校較自由又不谷,但要孩子本身有自學能力。即使老師不教書,孩子要識自己主 ...

其實都心儀伊中,但非全in,驚連第一次in的都冇

0030 發表於 21-10-31 09:57
其實都心儀伊中,但非全in,驚連第一次in的都冇
頭三唔使驚吧.

三間聖公會之一嗎?

medicine 發表於 21-10-31 10:33
頭三唔使驚吧.

三間聖公會之一嗎?

呈二未必有前三 40網有5間聖公會

0030 發表於 21-10-31 10:42
呈二未必有前三  40網有5間聖公會
原來甘多丫.

好似都算幾好丫,前三年知道有同學係40網聖公會的 ,個一年兩個,都係前五.

有派位數據的小學,前五,無須擔心見面機會.

tpmon 發表於 21-10-31 01:20
如是B1A生,我建議自行迦密、華英、旅港開平3選2,雖然自行也不保証入到,但起碼真的入到也不會覺後悔。

...

因阿女上年聽完d簡介會,唔係間間鍾意,咁我都尊重佢揀嘅,最緊要讀得開心

medicine 發表於 21-10-31 10:53
原來甘多丫.

好似都算幾好丫,前三年知道有同學係40網聖公會的 ,個一年兩個,都係前五.
見油尖旺個別無詳細派位數據的二綫小學,前五亦有得見.

medicine 發表於 21-10-31 10:53
原來甘多丫.

我女小學要前三才有機

kiubbobo 發表於 21-10-31 00:51
呈一係,呈二未知,如銀禧屬B1b,希望自行d題目會淺dd,如入倒我諗我同阿女都開心c
...

預祝你成功先。不過,要有定心理準備,自行問題幾深。

YmOra 發表於 21-10-31 12:26
預祝你成功先。不過,要有定心理準備,自行問題幾深。

多謝告知,請問知道是以那種形式去面見嗎?是小組還是個人呢?

kiubbobo 發表於 21-10-31 12:44
多謝告知,請問知道是以那種形式去面見嗎?是小組還是個人呢?

分兩輪面見,通過第一輪才可以進入第二輪面見,以單對單與老師面見,主要測試小孩子的中英文能力,問題以中文問就用中文作答,相反用英文就必需用英文回答。中英文文章各一篇,先朗讀一次再問相關文章內容之問題,難就難在那兩篇文章。

不過,要特別留意今年,唔知會否改變面見模式呢!

回覆樓主:

好似真係好難,仲以為會比B1a中學淺d,不過阿女真係幾鍾意銀禧,佢應該都會試,唯有叫佢盡力而為,平常心面對,唔好緊張,得就開心c,唔得就博大抽獎啦

kiubbobo 發表於 21-10-31 12:58
好似真係好難,仲以為會比B1a中學淺d,不過阿女真係幾鍾意銀禧,佢應該都會試,唯有叫佢盡力而為,平常心面 ...

咁又唔駛俾太大壓力自己嘅!我覺得與B1a中學之面試模式唔同啫,唔關深淺事,我女當年就正正係一名靜態小女孩,叫佢小組面見就一定衰硬,反而"銀禧"單對單就好啱佢胃口了。不過,你密切留意今年會否改模式,可能有利你囡囡呢!

回覆樓主:

阿女當年成功入倒銀禧?好羡慕 咁佢讀得開心嗎?老師是否關學生呢?
唔好意思,好多問題

kiubbobo 發表於 21-10-31 13:35
阿女當年成功入倒銀禧?好羡慕  咁佢讀得開心嗎?老師是否關學生呢?
唔好意思,好多問題
...

我囡囡已經係"銀禧人",她讀得好開心呀!銀禧的教學模式好"適合"佢,老師亦關愛學生。佢e+好努力咁備戰DSE了。如果,你也同樣覺得銀禧好適合孩子成長,就一定不要放棄呀!

YmOra 發表於 21-10-31 13:44
我囡囡已經係"銀禧人",她讀得好開心呀!銀禧的教學模式好"適合"佢,老師亦關愛學生。佢e+好努 ...

請問其教學模式係點㗎?我其實都唔係好知點先適合阿女

kiubbobo 發表於 21-10-31 19:40
請問其教學模式係點㗎?我其實都唔係好知點先適合阿女

參考好了,因為聽聞模式與當年有DD唔同了。我女屬慢熱吸收形,我校屬漸進式教學,功課測考屬適中,老師會以學生為本,關心學生是否明白理解課堂所學的,故我好放心把孩子交給學校教。

YmOra 發表於 21-10-31 21:36
參考好了,因為聽聞模式與當年有DD唔同了。我女屬慢熱吸收形,我校屬漸進式教學,功課測考屬適中,老師 ...

唔同咗係邊方面呢?比以前谷嗎?

kiubbobo 發表於 21-10-31 22:51
唔同咗係邊方面呢?比以前谷嗎?

只是聽聞低年級jm講,未向老師們求證過,故建議只作參考好了。不過,別誤會係唔好的改變,可以放心呢!

‹ 上一主題|下一主題