用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何文田迦密中學
樓主: kiubbobo
go

何文田迦密中學  

YmOra 發表於 21-11-27 12:42
你對"丘中"一DD認識都沒有嗎?

恕我無知,其實真係冇乜,只知係一間B1c英中,但對其教學方法,功課多少?谷唔谷,是否關愛完全唔知
你咁問係咪知道d呢?可否告知呀?唔想幫阿女揀錯學校

YmOra 發表於 21-11-27 12:53
樓主係咪十分迷網,由B1a中學問到B1b再到B1c中學,其實邊類Banding較"適合"你的孩子就讀 ...

其實我對阿女嘅要求只係入讀B1中學,A定C都冇所謂,只要適合佢,讀得開心就夠了

angelacms 發表於 21-11-27 12:45
回覆 YmOra 的帖子

冇咁多,係由80+至5字、6字啫,但phy,m1m2同史科,係易中伏的。依家小朋友壓力好大, ...

我只知"郭校長"係舊生,經常話"丘中"最難得嘅係一所"嚴中有愛"的好中學,當年去聽前任校長响簡介會時也是咁樣形容丘中,這份"特色"好值得學校傳承下去。其他就由現在的用家分享好了。

回覆 kiubbobo 的帖子

我朋友個女跨區後,約B1C,都唔知九真、聖家、定丘佐榮好,我自己都跨區唔敢畀意見。開了帖look look有冇用家推介

kiubbobo 發表於 21-11-27 12:58
其實我對阿女嘅要求只係入讀B1中學,A定C都冇所謂,只要適合佢,讀得開心就夠了
...

明白,但先要好好考量一下,若然囡囡有能力讀B1a嘅"迦密",突然又入讀咗B1c嘅"丘中",之後會否有"動搖"。

angelacms 發表於 21-11-27 13:09

我朋友個女跨區後,約B1C,都唔知九真、聖家、定丘佐榮好,我自己都跨區唔敢畀意見 ...

係呀!近年"丘中"好少用家來分享,我都好想知多DD丘中近況如何,我的料也是過去式了,是前任校長領軍時的了。不過,"關愛"嘅特色就依然有的。

kiubbobo 發表於 21-11-27 12:55
恕我無知,其實真係冇乜,只知係一間B1c英中,但對其教學方法,功課多少?谷唔谷,是否關愛完全唔知 :waha ...

你都係"愛錫"孩子啫!無問題喎!

我對"丘中"的料已經過時,還是留待現在的用家們分享學校的特色吧!

kiubbobo 發表於 21-11-26 21:49
多謝建議,但因為阿女唔係音樂人,又唔係體育人,驚嘥咗個位
最近亦有人向我推薦丘佐榮,話d老師都好好, ...

丘排名低過黃.
我識人自行黃笏南得左,佢都唔係靠音樂/ 體育入去
band 1學校最想收成績好既學生,而且佢地自行比重最大都係成績.

樓主,我個人的覺得小朋友能讀B1A,選哪間B1A、B1B都好,只要合佢性格都係啱的,但冇必要選B1C。你想想小朋友入了去,覺太淺冇心戀戰,或變得自大都唔好吖。入了1C校,如果校長懶,跌落B2A,收學生差咗(我唔係話成績差=品行差);如果校長進取見你小朋友B1A谷到你個小朋友行,都慘吖!當年有同學仔求開心,跌band入2A校,佢校長谷到班同學儍,有2個要睇心理醫生吖!

angelacms 發表於 21-11-27 13:44

樓主,我個人的覺得小朋友能讀B1A,選哪間B1A、B1B都好,只要合佢性格都係啱的,但 ...

咁恐怖,好驚喎
咁真係要好好考慮清楚

嗰間中學真經典,我當時住附近,新來校長強政勵志,揾晒讀書叻的同學一班,唔畀補習,留校老師教到識,其他按能力發展佢哋叻的體育、音樂咁,仲keep住揾有外國exchange students,校門外冇晒等放學飛仔,同學們端端莊莊。係咪冇得輸先,所以將我見到同其他家長分享,结果我嗰屆第一次多人轉軚,放棄另一個名氣大些2A,入了此校,我識都有3、4個B1生入讀。點知英中咁,又深又快又多,結果其中2個去睇心理醫生,但嗰校長有關心佢哋情況㗎!不過佢哋都反映咗小學聽,之後冇乜人敢選嗰間喇!我哋小學比較多睇成績冇咁重的家長。唔好問邊,費事刺激到其他人。我真心後悔衰多口。

回覆 angelacms 的帖子

你小朋友應該是一線小學,我女二線小學,不知前5名有無機~學校最近尼兩年都無人入~,早些年偶爾都有一個入到~

回覆 0030 的帖子

啱咪試下囉。面試揾份有talking points的功課,主動些,有禮貌、穩重些(真係ban走啲公主/王子病㗎),冇話冇機㗎。同屆都有同學面試唔得,考入返,仲好鬼好成績。

怕太進取,博來博去一場空

回覆 0030 的帖子

如果英文ok, 可以英文溝通到下(不需要好fluent,好native,知人問乜,答到下,不是一句起二句止,就試下啦)唔得仲有大抽獎,最緊要合阿女,佢又鍾意就得。

0030 發表於 21-11-29 10:28

怕太進取,博來博去一場空
件底底係黃,唔使驚啵

係講保守的選擇係"黃XX",以二綫前列計,點都叩到.

甲部大抽獎應該機會都好微~乙部返深水埗了~

回覆 medicine 的帖子

宜家心思思就想博高點~但又怕受傷害好矛盾

0030 發表於 21-11-29 11:07

宜家心思思就想博高點~但又怕受傷害好矛盾 ...
如果黃係底綫,隨便博啦.驚乜?

PS:(可能)咪就係在七月放榜前未有著落嘖.個人點都覺得博高少少好過直接摞"黃XX"俾阿女入讀好.博過入唔到至少唔會後悔.

又或者,真係自行唔中,乙一中"銘",到時會改變念法去讀尼.(即可能見到名次后過自己都中,數一數,好幾個同學仔.又好過一兩個跨區啵).

PS:正如KL1,三月時有男生家長好開心話中自行(沒草地)男校,講個心定曬~~點知,七月放榜,名次后啲.幾個入草地,人地一群草地係度跳,開心到飛起,自己靜靜鷄甘拉亞仔走~~

我想自一迦密,自二油真,好似博左點,不過今年有校友自行入左油真~不過師姐英文好叻