用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下學年起將數學延伸部分視為選修科
go

下學年起將數學延伸部分視為選修科   [複製鏈接]

是否即係2022年考dse適用?

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2267552
   8    0    0    0

ocarebear 發表於 21-10-28 00:27

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2267552
三大的商科,工科,理科等入學要求,視M1M2科為一個選修科,可加權等,比中文更重要。
舉例:HKU:6224: BASC(Applied AI)/

HKU 6688 SMC : https://www.scifac.hku.hk/news/news-6688-Science-Master-Class

焯媽媽 發表於 21-10-28 09:41
三大的商科,工科,理科等入學要求,視M1M2科為一個選修科,可加權等,比中文更重要。
舉例:HKU:6224: BA ...

即係話其實有啲學科, 今年開始已經當m1/2 係一科獨立選修科

ocarebear 發表於 21-10-28 18:25
即係話其實有啲學科, 今年開始已經當m1/2 係一科獨立選修科

因為近期越來越少學生修讀M1M2,
但好多科目都需要編寫程式或者統計計數的科目,特別是商科工科理科等,
所以大學某幾科收生就會為DSE的M1M2 加權。

回覆樓主:

咁遲先講,報考資料已經俾晒考試局,唔少人已drop M1/M2

焯媽媽 發表於 21-10-28 20:24
因為近期越來越少學生修讀M1M2,
但好多科目都需要編寫程式或者統計計數的科目,特別是商科工科理科等,
...
來緊,應該多人修啦!

YmOra    發表於 21-10-30 16:35

ocarebear 發表於 21-10-28 00:27

以前好多家長覺得唔抵讀都建議孩子避修呢科,其實有留意的話,都睇到大學越嚟越重視M科, 所以都能預計到將來一定會改 。
我仔學校2年前已開始把M轉為一個選修科供同學選擇, 老師亦鼓勵有能力嘅同學一定要選修, 唔好怕辛苦對將來讀大學會有優勢。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-29 12:46
以前好多家長覺得唔抵讀都建議孩子避修呢科,其實有留意的話,都睇到大學越嚟越重視M科, 所以都能預計到 ...
係,我女上年選科,學校已經建議精英班2班既學生,必須多修一科M1 or  M2,即是讀8科。

YmOra    發表於 21-10-30 16:36
洋蔥頭媽咪    發表於 21-10-29 15:03

醒目開學勳章

其實係好事呀,讀 8 科真係一 d 都唔易
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

ocarebear 發表於 21-10-28 18:25
HKU 同 CUHK 今年玩法應該一樣
4c + 2x or 4c + 1x + M1/M2
Best 5/6 包括 M1/M2
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆樓主:

好彩阿仔排除萬難,揀到M1。不過讀8科,真係冇乜時間,尤其是還有幾樣運動。。。

little_parents 發表於 21-10-29 17:29
好彩阿仔排除萬難,揀到M1。不過讀8科,真係冇乜時間,尤其是還有幾樣運動。。。
...

讀8科係好忙㗎, 科科都要兼顧時間分配要掌握得好好, 如果真係搞唔掂,到時先 drop 一科都冇問題。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-29 19:29
讀8科係好忙㗎, 科科都要兼顧時間分配要掌握得好好, 如果真係搞唔掂,到時先 drop 一科都冇問題。
...

我終於明白阿囡學校點解數學要教快,之後修M1/M2同學會多些時間,佢吔4+平均有90%。阿囡亦一早決定會修。現在可以減少唔少時間溫L&S ,更加多同學會選修

little_parents 發表於 21-10-29 17:29
...

又係果句,你仔8科+活動,並不孤單~~~

2jkidsfather    發表於 22-11-24 13:44

mcl203 發表於 21-10-29 20:02
又係果句,你仔8科+活動,並不孤單~~~
EK家長的子女, 讀得又玩得是常識吧!

bbc2018 發表於 21-10-29 19:42
我終於明白阿囡學校點解數學要教快,之後修M1/M2同學會多些時間,佢吔4+平均有90%。阿囡亦一早決定會修。 ...

我仔學校數學冇教快,佢呢屆M科仍是半科選修科,選修同學要響 Maths 堂分出學習時間加補課,所以數學core係教得非常快,教數速度比沒修M科同學快一半以上,能力弱啲嘅同學可能追到氣咳。
而家改做一科選修,時間多咗相信大部份學生都讀得冇咁辛苦。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-30 00:18
我仔學校數學冇教快,佢呢屆M科仍是半科選修科,選修同學要響 Maths 堂分出學習時間加補課,所以數學core ...
我哋 Maths core 都係飛嚟教

洋蔥頭媽咪    發表於 21-10-30 14:16

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-29 19:29
...

希望不會走到這步,暫時似乎M1成績不錯,不會被要求drop。最喜出望外的是,可以同級一一齊上堂,見識到真神人。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-10-30 14:16

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-30 00:18
我仔學校數學冇教快,佢呢屆M科仍是半科選修科,選修同學要響 Maths 堂分出學習時間加補課,所以數學core ...

阿囡數學方面今年已培養備課習慣,真係會比較容易跟到老師,佢哋精英班,教得又比較快。不過講真寧願教快,先苦後甜,都好過教慢,考試前才教完,邊有時間練習和復習之前哋數,或高中時更吃力。
不過我個人認為,數學底子比較差的,或者大學選修學科方面不是太注重M1/2,無外國留學計劃的。真係要想清楚修唔修M1/2,寧願將時間提升中或英,預防達唔到標,後果嚴重。

M1或M2易根據自己能力,將來學科需要或興趣選讀,其實去到高中時間好寶貴,最緊要預先了解自己強弱,將來需要,有目標,後果亦會更好!

esmehouse 發表於 21-10-30 09:50
我哋 Maths core 都係飛嚟教

幸好我仔數學一向強,就算飛書嚟教對佢嚟講都唔係太大問題, 不過能力弱啲嘅同學真係會跟得幾辛苦,甚至有人選擇drop.

去到高中讀書其實好難全靠老師, 唔明主動尋找答案/操數,都必須要靠自己。要保持住每一科都keep到好成績,好考學生時間管理。
‹ 上一主題|下一主題