用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下學年起將數學延伸部分視為選修科
樓主: ocarebear
go

下學年起將數學延伸部分視為選修科   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-11-5 22:55
係呀!好古怪的組合規定過去見過,的確覺得R晒頭。往後,希望數延不斷地受重視和視作獨立一科計之下,會 ...

我覺得是中學還未完全擺脫之前10年的分科組合模式,要摸著石頭過河,兩三年後才能有較大彈性。家長的思維也要改變,香港教育主流始終求學只是求分數!

理想,興趣始終是小眾的想法。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

焯媽媽 發表於 21-11-6 09:01
現在已經發展到用物理現象來解釋資產(股票,債券,外幣等)定價
從而發展出一大堆金融衍生工具,即是所謂的 ...

出去打羽毛球,回來才覆你。你看financial engineering,未必跟 physics 有關,可能跟數學及經濟有關多些。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-11-6 11:11
出去打羽毛球,回來才覆你。你看financial engineering,未必跟 physics 有關,可能跟數學及經濟有關多些 ...
感謝賜教,我對數學,物理,財經,金融一竅不通。

從物理學到財務金融 - 台灣物理學會http://psroc.phys.ntu.edu.tw › bimonth

DOC

而數學上處理Brownian motion的技巧也因此常被財務研究人員借用來做理論的推導與實務的應用。例如財務上著名的Black-Scholes-Merton偏微分方程式便與量子力學上薛定愕方程 ...

有興趣的可以參考:「一個計量金融大師在華爾街:從物理學家到高盛董事的波瀾人生」My Life as a Quant:Reflections on Physics and Finance
https://www.books.com.tw/products/0010348274

我睇了,睇到我頭暈眼花。

YmOra 發表於 21-11-4 07:06
我都有這種感覺,M2係深過當年"會考AMaths"DD而矣,但現在的孩子投放時間多過我們當年好多咁。 ...

其實 DSE core maths 課程設計真係好失敗,精簡了連基本嘅都分開做M科變選修,難怪外國部份大學會要求 Core Maths +M 才算學過完整數學。

最近我仔 Apply 海外大學,有學校要求佢上載 maths 所有學過嘅內容,好彩佢有修 M2 ,如果只有 core maths 可能人哋都費事考慮你

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-6 11:30
其實 DSE core maths 課程設計真係好失敗,精簡了連基本嘅都分開做M科變選修,難怪外國部份大學會要求 Cor ...

DSE maths 課程設計想減輕學生負擔及分流吧,有心海外升學果然係要及早規劃

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-6 12:02

twobirds 發表於 21-11-6 11:55
DSE maths 課程設計想減輕學生負擔及分流吧,有心海外升學果然係要及早規劃
...

有時無考慮就會中蕉,之前我哋都無考慮過會出國讀書,所以有時亦未必預計到。

好似話嚟緊數學仲會改革,再整淺啲好似英文 DSE ,考淺卷最高只有 DSE 4级。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-6 12:05
有時無考慮就會中蕉,之前我哋都無考慮過會出國讀書,所以有時亦未必預計到。

好似話嚟緊數學仲會改革, ...

我睇咗幾個帖子,真係有學生拿拿臨補修M1 or M2, 好彩趕得及!
未留意到有數學科改革的消息呀,再淺啲嗰話,分流再分流

醒目開學勳章

其實 DSE core maths 課程設計真係好失敗,精簡了連基本嘅都分開做M科變選修,難怪外國部份大學會要求 Cor ...
係架,所以去外國係一定要有 M1 or M2

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-6 13:09
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

焯媽媽 發表於 21-11-6 11:21
感謝賜教,我對數學,物理,財經,金融一竅不通。

從物理學到財務金融 - 台灣物理學會http://psroc.phys.n ...

多謝賜教,我以前問過兒子,他說他學很多model 都係數學推算出嚟,他沒有提及物理,他lB有修化學物理,我以為沒有太多物理原理。

到美國financial engineering,跟 QFin 相似,但係是master 課程,要求很強數學及財務基礎,可能讀開工程加副修財務也很合適。

如果很多model,會不會大部份是數學?少部分是經濟及物理呢?

esmehouse 發表於 21-11-6 12:55

當然,去外國讀書最好修M1或M2,不過最好事先了解自己想修讀的大學學科的入讀要求,各有不同,易事先做好準備。萬一無修過,外國都有個別大學如加拿大UBC報讀商科無M1或M2亦申請到,還有奬學金。英國亦有,或萬一M1/2考得差,自己易多做功課,爭取機會!https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3817578&extra=page%3D1&page=22

esmehouse 發表於 21-11-6 12:55

有要有唔要,視乎不同地方不同大學大同學科,有不同要求,自己照單執貨~~~

當然,最好作全面性覆蓋係最穩陣。否則,科到用時方恨少,嘈都冇用~~~

twobirds 發表於 21-11-6 12:19
我睇咗幾個帖子,真係有學生拿拿臨補修M1 or M2, 好彩趕得及!
未留意到有數學科改革的消息呀 ...

數學科M1/2如何改變計分方法,都係還原基本步。之前有認為數底唔好唔好修M1/2,又有認為能力唔夠唔好修7/8科,忽然又認為改變後修多科M1/2更好,完全違反先前自己嘅說法,包括部份中學供學生選科嘅變化,忽然變成修M1/2唔使數學底好,修多科亦能力可及,公民及社會發展科唔使考乎?點都要出半力吧。說法有趣!~~~

mcl203 發表於 21-11-6 16:25
數學科M1/2如何改變計分方法,都係還原基本步。之前有認為數底唔好唔好修M1/2,又有認為能力唔夠唔好修7/8 ...

睇睇吓 M2真係好少嘢讀….
學校今年十月開始教微積分, 到依家才十一月初, 用一個月時間已經完全教晒微分,即已完成一半M2課程…
花少少時間就可以拿一全科分, 真係好筍!

YmOra    發表於 21-11-6 23:24

焯媽媽 發表於 21-11-6 09:21
這個成績組合,可以為我仔仔平反呢。
因為好多男生真係搞唔掂中英文,佢哋睇數學公式,真係易過睇 ...

係呀!為很多男孩子打了氣呢!所以,我才認為未來會有更多人會想修讀M1M2,中學才會有條件開多一兩班呢!其實,應該襯教育局還"未清醒",還未有打算增加M1M2的內容而有使其成為真正的1科選修科時,快快地選修"數延"係好著數,因為e+的M1M2的"教學總時數"只是主科數的""一半""時間,將來若然教育局訓醒就無咁so了,跟之前嘅家長話齋,e+讀M1M2係最著數的時候。

ANChan59 發表於 21-11-6 11:08
我覺得是中學還未完全擺脫之前10年的分科組合模式,要摸著石頭過河,兩三年後才能有較大彈性。家長的思維 ...

其他中學我就唔清楚,我校的老師會切實地幫同學仔們尋找他們的"理想",我見學生們不是以取高分作為他們的唯一首要,盡其力讀書才是他們沒遺憾的首要想法,盡咗力只得4亦會感覺良好。不過,現今HK,沒太多人會相信時下的年青人會有人係咁嘅"心態"讀書。

遲DD"主科數"仲會分4級段作答的選擇添,真係無眼睇。不過,很久以前也有分主科數和AMaths,我們嗰時叫作普通數和深數,幾乎全人皆會修讀埋"深數",皆因時代風氣推動,或是理科生皆想挑戰更高的數學也好,嗰時學習數學的氣氛真係人人皆動腦筋解難題,大家都深深體會到深數才是真正的數學,普通數更加輪為"大配角",主科數無乜人會抽時間去溫去操,有同學發自內心的說話,話普通數其實可以不用存在,看似大口氣,查實係認為(普通數+深數)才是真真正正的一科數學科,其實這類把原整的數學科分拆為二,不是e+才有人發現這深層次的問題,當年數學越好越叻嘅學生們也早早發現了。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-7 00:02

小鹿揀學校 發表於 21-11-6 18:15
學校今年十月開始教微積分, 到依家才十一月初, 用一個月時間已經完全教晒微分 ...

貴校好有效率呀!咁!之後可以"操"嘅時間咪好多囉!"微積分"用時間操也是十分重要。我見有D學校响微積分課題上教得好慢,結果學生無乜時間去操,結果去到考試臨場未諗到,但好多响打鐘後發覺都係識做,只是唔夠時間去諗去做而矣!

小鹿揀學校 發表於 21-11-6 18:15
學校今年十月開始教微積分, 到依家才十一月初, 用一個月時間已經完全教晒微分 ...

我女都話M2抵讀, 而且比M1仲抵讀, cut off score又比M1低
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

twobirds 發表於 21-11-6 12:19
未留意到有數學科改革的消息呀 ...

好一句"分流再分流",4級分流嘅,唔知會唔會被稱為"BB數"呢!說說笑而矣!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-7 00:03

YmOra 發表於 21-11-6 22:03
其他中學我就唔清楚,我校的老師會切實地幫同學仔們尋找他們的"理想",我見學生們不是以取高分作為他們的 ...

我相信有例外的情況,你说的是很好的老師。

在EK家長都會兩極化,選校只看4+5+,入U率多的是,選科向錢看,是否筍工,好現實。鼓勵孩子向興趣奮斗的家長也有不少。孩子出嚟社會也是兩極化,目標不同,滿意及失望的方式也不同。
‹ 上一主題|下一主題