用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下學年起將數學延伸部分視為選修科
樓主: ocarebear
go

下學年起將數學延伸部分視為選修科   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 21-11-1 12:16
唉,女仔,姑勿論天份(同令郎完全冇得比),單係考試日嚟  M 已經大打折扣 。
今年位位中六同學都 ...

俾你講中,阿女一向嚟M都會痛得好緊要,DSE橫跨1個多月,實會好麻煩的。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 12:28
呢點我都認同要留意情緒,須然我仔唔駛我擔心,但我見佢其實都有少少壓力,所以平日我都會同佢頃下計,幫 ...

多謝鼓勵

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-1 12:35
有興趣自然事半功倍,肯努力嘅話無話唔掂嘅,可能讀落唔係想像中咁難呢!不過貴校 M2 要搭 phy ,真係要諗 ...

十分同意
我女話物理科要做"公式控"先會比較易入手同埋解釋得好。

YmOra 發表於 21-11-1 13:25
哦!真係兩難喎!從興趣就容易揀,但又要搭單讀埋無咁有興趣嘅物理,若然要取舍,我比較建議你囡囡揀M1 ...
你完全了解我女的套路, 佢就係未揀已經話, 讀M2 Drop Physics...... 聽到佢咁講我已經唔太想俾仍揀M2, 但又再諗深少少, Chem Bio佢非常有興趣, 但再搭一科BAFS (Econ ICT 佢唔肯), 學校成績又麻麻...... 所以好唔好放佢一馬讀M2, 博佢可能讀讀下又唔放棄Physic

YmOra 發表於 21-11-1 13:29
俾你講中,阿女一向嚟M都會痛得好緊要,DSE橫跨1個多月,實會好麻煩的。
我由少女時候到宜家就快更年期個個月都m痛, 呢一年我m前每月睇中醫, 疏肝解鬱後又好d, 平常我都會飲茉莉花+玫瑰花+金盞花 花茶, 飲完又係會好d, 最近一年已經輕微咗, 唔使食止痛藥, 有一間我飲開的花茶店, d用料幾好, 如果你有需要我pm店名俾你。

YolandaTam 發表於 21-11-1 12:16
唉,女仔,姑勿論天份(同令郎完全冇得比),單係考試日嚟  M 已經大打折扣 。
今年位位中六同學都 ...
如果我女有你家的年輕人咁自律操練, 我就唔使咁頭痛......

YolandaTam 發表於 21-11-1 13:33
十分同意  
我女話物理科要做"公式控"先會比較易入手同埋解釋得好。
...

我仔中四果年,佢話 physics 基本上有9成係計數,所以如果數學唔強或者興趣唔大,修 physics 都幾難捱。

gigayan 發表於 21-11-1 13:38
你完全了解我女的套路, 佢就係未揀已經話, 讀M2 Drop Physics...... 聽到佢咁講我已經唔太想俾仍揀M2, 但又 ...

以我經驗,不過並非一定的,參考好了。我接觸過的學生,理科PhyChemBioMx中,又強又興趣大嘅大致可以分為(甲:Chem+Bio)和(乙:Phy+Mx),偏向甲強甲類配搭嘅乙類則比較遜色,相反,強乙配搭嘅甲就會弱,你講到明你囡囡對ChemBio十分有興趣,即將來成績高低有可能為ChemBio高分過PhyMx,而Phy和Mx又會是Mx好過Phy,咁"食糊科"就必定係ChemBio,而Mx就要睇一路學成點,不過貴校之數延表現相當出色,又會係一大保証,即係Mx高分機會好大,咁!就剩番科Phy,由於我上面的睇法會估計愛ChemBio嘅學生對Phy有機會讀得嘛嘛的原固,你的組合中,我比較認為Phy會是你囡囡選修科中最差一科,當然希望佢越讀越有吧!咁!最後科Phy可能只得4級成績,咁!你要好好與囡囡傾下分析下,與期用三年時間讀科Phy都只得4級成績好吖?!還是轉投BAFS容易DD"坐4望5"好呢?!另外一提,過去的觀察話我知,Phy要有5級成績,最底限度要一開始就有對物理喜歡的感覺才有機。

2jkidsfather    發表於 22-11-24 13:42

gigayan 發表於 21-11-1 13:43
我由少女時候到宜家就快更年期個個月都m痛, 呢一年我m前每月睇中醫, 疏肝解鬱後又好d, 平常我都會飲茉莉花+ ...

謝謝你先,等我問問阿女

YmOra 發表於 21-11-1 07:13
認同讀8科係十分吃力,能力唔夠或唔夠堅持也不成事。不過,未來通識科的在校學習"時數"安排會少咗,仲有 ...

阿囡仍然對Chem, bio好有興趣,Business management 方面覺得比較悶,佢話興趣不大,比較喜歡Econ, Phy 佢雖然成績好,我問佢有無興趣,佢話信心唔大,可能呢科佢有唔明,要問我。M1/M2佢可以自由搭配科目。佢成績亦可任選。希望睇埋下學期就可以有更明確目標,有時選擇多,亦是煩惱

bbc2018 發表於 21-11-1 15:21
阿囡仍然對Chem, bio好有興趣,Business management 方面覺得比較悶,佢話興趣不大,比較喜歡Econ, Phy  ...

幾好吖!這是過去努力的成果,睇嚟你囡囡多數入到心儀選科呢!

至於,Phy唔揀都沒損失,揀Econ一樣,以喜歡作挑選就是了。講開M1M2,貴校無限制自由配搭係好事嚟,我校都係,真係好鍾意哩D中學,我估,將來應該會越嚟越多中學取消限制,咁!就真係學生仔們的"佳音"了。

YmOra 發表於 21-11-1 15:32

至於,Phy唔揀都沒損失,揀Ec ...

佢中二時,班主任睇佢成績,已經話佢可以任選佢喜歡的科目。所以無乜壓力。只是有些科今年才加入,學校亦擔心同學會選錯科,所以有幾科教得比較多和深,今年中三真係比較忙,通常佢下學期,狀態好過上學期,不過今年上學期已好自律,希望佢可以更了解自己所選科目,興趣所在,選科真係好重要!

bbc2018 發表於 21-11-1 15:42
佢中二時,班主任睇佢成績,已經話佢可以任選佢喜歡的科目。所以無乜壓力。只是有些科今年才加入,學校亦 ...

相信你囡囡一定可以順利揀到"合適"的選修科

bbc2018    發表於 21-11-1 17:36

YmOra 發表於 21-11-1 14:34
以我經驗,不過並非一定的,參考好了。我接觸過的學生,理科PhyChemBioMx中,又強又興趣大嘅 ...

M1 (無興趣)+BAFS(唔知有無興趣)

M2 (有興趣)+PHY(無興趣)

但BAFS應該是比起M2 & PHY相對比較容易拎更好成績...

YmOra 發表於 21-11-1 15:32

至於,Phy唔揀都沒損失,揀Ec ...

希望更多學校中四對M1/2有興趣的同學一齊選修,升中五才決定修M1或M2,可以等佢哋了解比較清楚才決定,亦可避免drop 科。一舉兩得

gigayan 發表於 21-11-1 16:26
M1 (無興趣)+BAFS(唔知有無興趣)

M2 (有興趣)+PHY(無興趣)

BAFS是否易攞分好難講,如果強理嘅人應該PhyMx易DD。不過,阿女D同學反而覺得商科中嘅Econ比BAFS容易。

bbc2018 發表於 21-11-1 18:51
希望更多學校中四對M1/2有興趣的同學一齊選修,升中五才決定修M1或M2,可以等佢哋了解比較清楚才決定,亦 ...

支持呀!

gigayan 發表於 21-11-1 13:38
你完全了解我女的套路, 佢就係未揀已經話, 讀M2 Drop Physics...... 聽到佢咁講我已經唔太想俾仍揀M2, 但又 ...

其實我又覺得應該比佢自己決定,始終讀嗰個係佢。

個人意見,有興趣讀M2點都好過揀無興趣嘅M1, 你囡囡喜歡 chem、Bio ,揀M2要連 Phy ,即是纯理加M2, 如果到時唔想讀 phy會 drop , 都仲有7科打底,查實問題不大。 唔鍾意M1嘅可能都未必鍾意 Bafs,呢科唔難但我仔話呢科計嘅嘢好煩所以無乜興趣, 如果勉強你囡囡揀M1,到時佢又唔鍾意 Bafs 的話即係得個吉。

再講根據DSE 20年成績统計 ,Bafs A/C 5+ 比率 14.4%. Bafs BM 5+ 率只有7.3%.  Physics 5+ 率 26.3%,明顯高好多。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-2 15:16
其實我又覺得應該比佢自己決定,始終讀嗰個係佢。

個人意見,有興趣讀M2點都好過揀無興趣嘅M1, 你囡囡喜 ...

以興趣行先,我係十分認同,並且舉腳贊成嘅!不過,我都有少少嘢想提一提,但參考好了,因為未必人人都會係咁,只是見過這些例子而矣!我認為選修科中的M2和Phy係有個暗暗地嘅"伏位",好容易因為中三時誤以為自己有能力讀M2或Phy,响喜喜地歡的情況下選修了,要去到中四、中五才發現中伏了,只揀其中一科還好,若然兩科皆選修了就比較慘,因為無可能連drop兩科嘛!我覺得樓上jm佢應該與囡囡好好更深入地研究响(M1、M2、Phy和BAFS)中點挑選第3和第4科選修科。時間還有嘛!

醒目開學勳章

想問下你地識唔識人之前 Band A 冇選到醫、牙,點知 DSE 成績俾預期好,最終入了醫、牙
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.
‹ 上一主題|下一主題