用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下學年起將數學延伸部分視為選修科
樓主: ocarebear
go

下學年起將數學延伸部分視為選修科   [複製鏈接]

October. 發表於 21-11-11 14:45
9科, 令媛好利害

年輕人鍾意挑戰自己。我覺得可以喺DSE試warm up下,都無壞,最重要唔駛考試費。

LingChiBaBa 發表於 21-11-11 15:06
日文係丙類(Cat.C)其中一科,Cat.C 喺2大都計算在內。往年,一般適用於文學院&社科院嘅學科(M1/2就適用於 ...
印象中 HKU 唔係每個 faculty 都計 cat C 的 A 當7分, 有 d faculty 只計 A 係 5分

小鹿揀學校 發表於 21-11-11 15:25
印象中 HKU 唔係每個 faculty 都計 cat C 的 A 當7分, 有 d faculty 只計 A 係 5分
看以下HKU連結的conversion of levels of score,一係計,一係唔計。

https://admissions.hku.hk/apply/jupas

CUHK Cat 攞A計5分。

http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/useful-information-2022.pdf

LingChiBaBa 發表於 21-11-11 15:37
看以下HKU連結的conversion of levels of score,一係計,一係唔計。

https://admissions.hku.hk/apply/ju ...
可能我撈亂咗 CU 同 HKU

LingChiBaBa    發表於 21-11-11 15:45

LingChiBaBa 發表於 21-11-11 15:06
因為日文有約50%攞A,而HKU Cat.C攞A計7分 ...

非常適合有志MBBS學生TAKE.
你囡好幸福, 有你助一臂之力.

October. 發表於 21-11-11 16:02
非常適合有志MBBS學生TAKE.
你囡好幸福, 有你助一臂之力.

我祇係鍾意同D女去info day攞紀念品同環保袋。

LingChiBaBa 發表於 21-11-11 16:07
我祇係鍾意同D女去info day攞紀念品同環保袋。
HKU環保袋我地都攞左一個, 好實凈好用.

2jkidsfather    發表於 22-11-24 13:33

ANChan59 發表於 21-11-9 08:08
DS會流行一段時間,what’s next? 我始終認為是expert domain 才是重點。

你細囝人際關係已經進步左好多 ...

Domain Expert. 究竟, 怎樣進修成為Domain expert?

Domain Expert 應該是有不同範疇, 不同領域的, 專業知識人仕已經存在.

他們的專業人仕是否可以進修大數據/AI, ,形成自己的Domain Expert?

近日, 見到GAP INC.  承聘Director-DataScience.

主要職能是 lead Global strategy team.

Ad 其有一句: S/he will lead the initiative to transform our global sourcing function into data-first organization.

(eHR出廣告都幾攪笑. Fashion/Apparel data-first)
可能, PolyU 要出推出一科 Data Textile/Fashion Technology. 或者, 双學位課程.

相信GAP一直有全球策略營銷. 當中不乏, 時裝專業, Sales, Marketing, Management,Purchasing, Technical, Investment, Accounting, Statistics, Computer,….

當中, 是否可以找出人材去學習或解決DataScience 問題? 或由現有管理團隊, 去管理Data Science部門工作.  那樣, 專業的部份, 便不需學習?

DS 是流行, 是需要, 是短期, 還是更新模式

是統計學一種延伸, 是電腦科學的一套配套, 是經濟/金融一種工具, 是管理一種思維, 是綜合科學

可能, 每個人有不同見解. 所以, 無須花時間去爭論.

但係, 我有一句, 先把數學修好. 有些事情的決定性, 數學可能是十分重要.

回覆樓主:

Hku 今年出嗰本書仔入面咁樣講

意思係咪即係話 : M1/2只可當第二科選修科 ?

ocarebear 發表於 21-11-29 14:45
Hku 今年出嗰本書仔入面咁樣講

意思係咪即係話 : M1/2只可當第二科選修科 ?

簡單D講,如果Entrance requirement 嗰2個elective subjects其中一科係M1/2,另一科要係Cat A subjects。

2jkidsfather    發表於 22-11-24 13:34

LingChiBaBa 發表於 21-11-29 18:36
簡單D講,如果Entrance requirement 嗰2個elective subjects其中一科係M1/2,另一科要係Cat A subjects。
...

謝謝你解答

bbc2018 發表於 21-10-28 22:42
來緊,應該多人修啦!

但我心儀中学冇呢兩科讀,禁點算?

DATE456 發表於 21-12-9 15:28
你意思是你心儀的中學考DSE,但無得讀M1M2 ?
甘奇怪?

其實學生可以自修IAL,IGCE的。我仔學校都係考DSE,
但老師鼓勵學生報IAL,更會額外加時幫學生補習的。

本身數底好,可以考慮自修。不過要問下中學幫唔幫你報DSE M1/M2;幫你報件事就好簡單。唔幫就可能等其他高人指點一下得唔得。

焯媽媽 發表於 21-12-9 18:18
你意思是你心儀的中學考DSE,但無得讀M1M2 ?
甘奇怪?

其实有啲band 2 都刀M1和M2,点解冇嘅?

反而有啲band 3 又只有M2沒M1,why??

P1001S 發表於 21-12-9 18:47
本身數底好,可以考慮自修。不過要問下中學幫唔幫你報DSE M1/M2;幫你報件事就好簡單。唔幫就可能等其他高 ...

其实係咪嚟梗一定要選M1或M2其中一科?

DATE456 發表於 21-12-9 20:44
其实係咪嚟梗一定要選M1或M2其中一科?

只可以選M1 或 M2, 不能同時讀和考。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

好認同,尤其讀工程M1 M2 好有用。

以前無,唔代表之後無,今年你有無學校最新資訊?因我自己所知,有幾間中學已將M1/M2名額提高咗唔少。如果真係想讀,除咗心儀中學,留意多幾間

DATE456 發表於 21-12-9 20:43
其实有啲band 2 都刀M1和M2,点解冇嘅?

反而有啲band 3 又只有M2沒M1,why??

都有啲band 1中學只開M2冇M1

因為學校資源有限(冇咁多數學老師), 或集中火力谷一班M2班, 5+%就令仔好多! 通常數學好先讀到M班!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題