用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 1 year GCSE course
樓主: tstars
go

[英國] 1 year GCSE course  

wloi 發表於 21-11-3 18:01
我問幫我女睇牙的牙醫..只係了解下牙醫工作,考慮係咪真係想讀牙科..無咩特別日程,只係觀察牙醫工作 ...

謝謝你!

beastiebistro 發表於 21-10-27 21:56
回覆 tstars 的帖子

GCSE中文完全無用,不如唔考。無讀開Physics都要用啲時間。不過我認為重點都係英文, ...

如果ielts 有7 分以上,gcseeng得4/9, 大學仲會唔會gcse eng?
有啲人話睇咗啲人話唔睇
thx

回覆 littletongtong 的帖子

如果係喺英國讀書我認為一定睇GCSE。無考GCSE(直入Y12)嗰啲先睇IELTS。

beastiebistro 發表於 22-1-20 21:53

如果係喺英國讀書我認為一定睇GCSE。無考GCSE(直入Y12)嗰啲先睇IELTS。 ...

thxxx

如果喺英國讀緊,學校應該有EAL support喎?無理由由得你小朋友死㗎?

beastiebistro 發表於 22-1-21 10:00

如果喺英國讀緊,學校應該有EAL support喎?無理由由得你小朋友死㗎? ...

no ar

有冇問過?定問咗都無?其實如果GCSE真係得4,好多學校連上原校Y12都唔收㗎喎... 真係無同你商量過?

beastiebistro 發表於 22-1-21 10:55

有冇問過?定問咗都無?其實如果GCSE真係得4,好多學校連上原校Y12都唔收㗎喎 ...

啱啱出成績,我之前問過冇,已找back up sux form college

祝好運。(不過讀緊呢間都算唔負責任...)

littletongtong 發表於 22-1-21 11:50
啱啱出成績,我之前問過冇,已找back up sux form college

Predicted grade是4,現在是1月,仲有少少時間,叫孩子全力以赴。另外,你孩子目標是大學咩科?睇左心儀大學的要求未?會唔會有些大學係accept Grade 4? Grade 4是standard pass, Grade 5是strong pass。

TTEE1819 發表於 22-1-21 13:47
Predicted grade是4,現在是1月,仲有少少時間,叫孩子全力以赴。另外,你孩子目標是大學咩科?睇左心儀大 ...

我見有D大學會accept grade 4, 但係我希望佢 ilets 高D分,增加選擇

beastiebistro 發表於 22-1-21 13:11

祝好運。(不過讀緊呢間都算唔負責任...)

啱啱收到學校通知,會有補課.....但係我都係覺得ielts易高grade d

係囉,學校無理由由得學生死嘅,不過出手遲咗啲(要到Y11第二個term先知要幫...)
如果認為小朋友考埋IELTS會安心啲,咪即管考埋先。不過GCSE成績單係一張過send俾啲大學,所以唔好期望啲大學唔睇或者睇唔到。Having said that,基本上大學都係要求英文pass,可以應付到上堂(除非揀啲英文科類嚟讀)。我唔認為GCSE 4/5會影響大學出offer太多(主要係睇PG),未必需要再加IELTS。

重點反而係要問清楚學校原校升Y12嘅要求,有啲可能會唔肯收返,咁到時唔收先嚟要揾學校就麻煩喇。

祝好運。

beastiebistro 發表於 22-1-23 10:17

係囉,學校無理由由得學生死嘅,不過出手遲咗啲(要到Y11第二個term先知要幫. ...

我想問英國Y11考GCSE 英文同IGCSE first language 英文有什麼分別?

回覆 小公主媽媽 的帖子

喺英國讀應該一定係考GCSE英文(iGCSE係俾外國學生考嘅)。我嘅認知係從前有大學唔承認iGCSE英文嘅成績,會要求考IELTS。而家有啲大學都會承認iGCSE English as first language成績(包括我母校ICL,不過有grade要求)。

想請問GCSE English language 和English literature係咪兩科?大家通常係咪都要讀兩科?

kct18 發表於 22-1-23 10:48
想請問GCSE English language 和English literature係咪兩科?大家通常係咪都要讀兩科?
...

我細女Y10 要讀9 科,包括埋這兩科,是計兩科的,中文冇讀,在香港已考IGCSE first language Chinese

小公主媽媽 發表於 22-1-23 10:28
我想問英國Y11考GCSE 英文同IGCSE first language 英文有什麼分別?

gcse eng主要係英國本地生考, independent school國際生主要考igcse eng, igcse eng有1st同2nd揀,不過即使igcse eng 1st language 取A*都要考過ielts報大學

beastiebistro 發表於 22-1-23 10:17

係囉,學校無理由由得學生死嘅,不過出手遲咗啲(要到Y11第二個term先知要幫. ...

啱啱in 咗six form,老師話應該收,因為小朋友science predicated grade 唔太差,過幾個禮拜就會出conditional offer

咁OK啦,祝你小朋友考得比預期好。